Ny rapport: Nya kritiska metaller måste återvinnas
– Att inte återvinna de kritiska metaller som behövs i omställningen till ett fossilfritt samhälle är ett resursslöseri som rimmar mycket illa med tanken om det cirkulära samhället. När det dessutom leder till att nya gruvor öppnas trots att det egentligen inte behövs, blir det tydligt att det krävs krafttag för att förändra situationen, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Metaller är grundämnen som kan användas gång på gång, samtidigt som de är en ändlig resurs. Det innebär att metaller är idealiska för återvinning, vilket också är fallet för exempelvis järn och koppar där stora mängder återvinns idag. Men metaller som kobolt, litium och vanadin återvinns inte alls i lika stor utsträckning. Eftersom dessa metaller efterfrågas alltmer finns det idag ett tryck på att öppna nya gruvor, vilket riskerar att leda till allvarliga problem för miljö och människor.
Metaller som kobolt, litium och vanadin efterfrågas stort i omställningen till ett fossilfritt samhälle och har klassats som innovationskritiska av EU. Kobolt är huvudkomponent i de flesta litium-jonbatterier som används i bland annat mobiltelefoner, datorer och eldrivna fordon. Litium är en också viktig komponent i litium-jonbatterier, men används i alltifrån legeringar till läkemedel och tvål. Vanadin är en metall som använts länge i legeringar, men som också kan användas i redox-batterier för storskalig energilagring – en teknik som är under utveckling.
– Omställningen till ett fossilfritt samhälle innebär elektrifiering och med det kommer ett behov av kritiska metaller. Dessa metaller måste återvinnas i mycket högre grad än i dag, inte minst för att undvika bekymmersamma intressekonflikter, säger Johanna Sandahl.
Enligt Naturskyddsföreningens nya rapport finns en stor potential för ökad återvinning av fler metaller. Men det behövs politiska åtgärder och styrmedel på flera plan för att skapa en lönsam återvinning. Idag är återvunnet material av de nya metallerna generellt sett dyrare än metall som utvinns genom gruvdrift. Det finns också en rad andra hinder för återvinning, som exempelvis bristande kunskap om kvaliteten på återvunnet material och att produkter inte är designade för att återvinnas.
Naturskyddsföreningen föreslår i sin rapport att det införs en mineralhierarki, som inspirerats av den befintliga avfallshierarkin, där öppnandet av nya gruvor kommer i sista hand och att hushålla med metaller och andra mineral kommer i första. Däremellan ska återbruk och återvinning främjas.
Rapporten: Metaller – en ändlig resurs med oändlig potential
Webbinarium 11 mars kl 15.30
I samband med att rapporten lanseras bjuder Naturskyddsföreningen in till webbinarium ”Metaller – en ändlig resurs med oändlig potential”.
Medverkande:
• Jonas Rudberg och Marit Widman, rapportförfattare, Naturskyddsföreningen
• Anders Kihl, chef för forskning och utveckling, Ragn-Sells
• Björn Wallsten, avfallsforskare, sociologiska inst., Uppsala universitet
• Christian Ekberg, professor i industriell materialåtervinning, Chalmers
• Moderator: Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen
Anmäl dig här så skickar vi en zoomlänk.
Välkommen!
FAKTA
Mineralhierarki – gruvdrift i sista hand, när andra alternativ uttömts
A Minimera efterfrågan av metaller och andra mineral
B Återbruka produkter och komponenter
C Återvinn redan brutna mineral
D Tillämpa alternativa metoder för utvinning
E Utvinn nya mineral (gruvdrift)
I syfte att styra mot ett ökat återbruk, en ökad återvinning och ökad sekundär utvinning av metaller behövs politiska åtgärder och styrmedel på flera plan. I regeringens handlingsplan för cirkulär ekonomi, som presenterades i början av 2021, föreslås en rad åtgärder. Naturskyddsföreningen välkomnar dessa satsningar, men bedömer att det behövs ytterligare insatser inom bland annat sekundär utvinning. Vi vill särskilt framhålla följande nio åtgärder, av vilka några sammanfaller med dem i regeringens handlingsplan:
1. Ökad information genom produktpass. För att öka kunskapen om innehållet i produkter och hur de ska kunna återvinnas behöver information om produkten finnas att tillgå.
2. Krav på design för återvinning. Produkter skulle i högre utsträckning behöva designas för att kunna återvinnas.
3. Skärpta incitament att lämna in uttjänta fordon och elektronik. För att öka återvinningen av metall behöver insamlingen av produkter som innehåller stora mängder metall öka.
4. Krav på återvinning för alla metaller i en produkt. På grund av utformningen av producentansvaret som endast kräver procentuell återvinning av produktens totala vikt, har vissa metaller systematiskt förbisetts ur återvinningssynpunkt.
5. Kvot för återvunnet material eller återvinningscertifikat. Det räcker inte att främja återvinning på utbudssidan.
6. Undanröj hinder för att återvinna urkopplad infrastruktur. Urkopplad infrastruktur bör i högre utsträckning återvinnas.
7. Avfallsskatten ska främja återvinning. Gruvindustrin bör bära de externa miljömässiga och samhälleliga kostnader som lagringen av gruvavfall innebär.
8. Myndigheter ska tillhandahålla information och främja metallåtervinning. En grundförutsättning för att kunna analysera vilka åtgärder som krävs för att öka omfattningen av återvinningen och följa upp om återvinningen faktiskt ökat är att det finns tillförlitlig statistik.
9. Stöd till forskning och utveckling om återvinning och alternativ utvinning. För att kunna utveckla återvinningsmetoder, skapa resurseffektivare material, samt uppfinna nya och miljövänliga utvinningsmetoder, krävs det forskning som är inriktad på dessa områden.
Nyckelord
Kontakter
Markus HåkanssonPressekreterare
Tel:070-771 03 32markus.hakansson@naturskyddsforeningen.seLänkar
Om
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Kraftig kritik mot förslaget att ta bort beteskravet för mjölkkor1.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Idag är den sista dagen att lämna in remissvar på utredningen ”Animalieproduktion med hög konkurrenskraft och gott djurskydd”. Naturskyddsföreningen motsätter sig starkt utredningens förslag att ta bort beteskravet för mjölkkor i lösdrift. I stället föreslår föreningen att befintliga ersättningssystem ska ses över, så att lönsamheten för betesbaserad produktion kan öka. Naturskyddsföreningen föreslår också att incitament skapas för att hålla en större andel djur på bete.
Sofia Fjellestad ny marknadschef på Naturskyddsföreningen31.3.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningens rikskansli har rekryterat Sofia Fjellestad som ny chef för marknadsavdelningen. Sofia kommer närmast från en tjänst som avdelningschef för insamling och marknad på Amnesty International, där hon arbetat med insamling, engagemang och kommunikation de senaste tio åren. Hon tillträder sin tjänst den 1 april.
Kravet på SEB: ”Sluta låna ut pengar till oljebolag!”28.3.2025 09:56:05 CET | Pressmeddelande
Swedbank, Handelsbanken och Danske Bank har redan slutat men banken med störst fossila affärer kvarstår – SEB. Nu har Naturskyddsföreningen lämnat in en motion på SEB:s bolagsstämma med krav om att banken slutar låna ut pengar till fossilbolag som expanderar sin utvinning i strid med Parisavtalet.
Mångmiljardlån till ny kärnkraft försenar klimatomställningen27.3.2025 13:55:53 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen ställer sig mycket kritisk till att regeringen och SD vill sjösätta subventionerade mångmiljardlån till ny kärnkraft. Enligt Naturskyddsföreningens beräkningar riskerar en satsning på ny kärnkraft tränga ut förnybar elproduktion, vilket kan resultera i över tvåhundra miljoner ton högre koldioxidutsläpp.
Här är Sveriges fulaste parkeringsplats 202527.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges fulaste parkeringsplats år 2025 är korad. Första plats intas av Norrtäljes infartsparkering vid handelsplatsen NorrteljePorten. Parkeringen är ett typiskt exempel på en enorm parkeringsplats vid ett externt köpcentrum. Syftet med tävlingen är att lyfta fram hur stora ytor bilarna tar i anspråk i vår miljö och hur det påverkar naturen och människors livsmiljö.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum