Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Ny Sifoundersökning visar: Många oroade över sjunkande bostadspriser

Dela

Var fjärde svensk bostadsägare, 23 procent, oroar sig över att värdet på den egna bostaden ska sjunka. Mest oroade är unga kvinnor, där hälften är oroliga över värdeutvecklingen på sin bostad. Det visar en ny Sifoundersökning som genomförts på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Många unga kvinnor är oroade över att bostadspriserna nu sjunker. Det visar en Sifoundersökning som gjorts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Många unga kvinnor är oroade över att bostadspriserna nu sjunker. Det visar en Sifoundersökning som gjorts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Även om bostadsmarknaden upplevs som skakig för tillfället är det viktigt att komma ihåg att priserna ökat mycket kraftigt de senaste två åren. Många som ägt sin bostad länge har alltså haft en god värdeutveckling och för den som ska köpa sin första bostad innebär lägre priser en fördel, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

En av fyra svenska bostadsägare, 23 procent, uppger att de är oroade för hur värdet på den egna bostaden ska utvecklas, medan 19 procent uppger att de inte alls känner någon oro alls över deras bostads värde. Kvinnor är mer oroade än män – 27 respektive 19 procent upplever oro över värdeutvecklingen på den egna bostaden. Det visar en ny stor Sifoundersökning till 2 485 bostadsägare som genomförts på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Unga svenskar har generellt större bolån i förhållande till sin inkomst och bostadens värde, jämfört med många andra grupper. När räntan nu stiger och boendekostnaderna ökar för de flesta blir det mer kännbart för de med små marginaler i privatekonomin, säger Marcus Svanberg.

I undersökningen svarar fyra av tio bostadsägare i åldern 18–29 år, 39 procent, att de oroar sig över hur värdet på den egna bostaden ska utvecklas. Mest oroade är kvinnor i samma ålder, där hälften, 48 procent uppger att de oroas över värdeutvecklingen. Rädslan för prisnedgångar minskar betydligt med åldern. Exempelvis uppger endast 11 procent av bostadsägarna över 65 år att de är oroade.

– För den som är på jakt efter en ny bostad är det nu ett bra tillfälle att se över den egna boendeekonomin och ta höjd för höga räntor de närmaste åren, säger Marcus Svanberg.

Tre tips – så gör du en trygg bostadsaffär:

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt. Bostadspriserna har under det senaste året stigit kraftigt i stora delar av landet. Men så länge du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi. Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

3. Sälj först. Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

Tre tips – så kan du agera när räntorna stiger

1. Ta höjd för högre boendekostnader.
 Räkna på vad som händer med din privatekonomi om räntan är 4-5 procent. Vad skulle du behöva dra ner på om boendekostnaderna ökar? Din bank kan hjälpa till med beräkningarna.


2. Välj rörlig eller bunden ränta med omsorg. De bundna räntorna har nu stigit så mycket att det kan löna sig att överväga att ligga kvar med rörlig ränta. Om du vill minska din risk för högre ränteuppgång än väntat och ha mer förutsägbarhet för hushållsekonomin kan det ändå vara läge att binda räntan.

3. Ansök om jämkning. Det så kallade ränteavdraget gör det möjligt för bolåntagare att göra skatteavdrag för en del av räntekostnaderna. Genom att ansöka om jämkning hos Skatteverket kan du betala mindre skatt varje månad i stället för att deklarera avdraget året efter.

För mer information, vänligen kontakta:
Per Sangrud, PR- och hållbarhetschef
Tel. 073-441 04 07
E-post: per.sangrud@lansfast.se

Marcus Svanberg, VD
Tel. 070-238 21 50
E-post: marcus.svanberg@lansfast.se

Pressbilder fria för användning: 
Marcus Svanberg
Genrebilder

Här kan du följa oss:

Webb: www.lansfast.se
Blogg: www.bostadskoll.com
Facebook: @lansfast.ab
Instagram: @lansfast.ab
Twitter: @lff_ab

Om statistiken

Undersökningen är genomförd av Sifo på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling och slutfördes i juni 2022. Totalt har 3 250 svenskar mellan 18–79 år från ett riksrepresentativt urval svarat på frågan, 2 485 av dem äger sin egen bostad.

Bilaga

Oroar du sig över hur värdet på din bostad ska utvecklas? (Sifo)?

Andel oroliga bostadsägare

Total

23%

18–29 år

39%

30–49 år

27%

50–64 år

18%

65–79 år

11%

   

Män totalt

19%

18–29 år

32%

30–49 år

24%

50–64 år

15%

65–79 år

8%

   

Kvinnor totalt

27%

18–29 år

48%

30–49 år

29%

50–64 år

22%

65–79 år

14%

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Många unga kvinnor är oroade över att bostadspriserna nu sjunker. Det visar en Sifoundersökning som gjorts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Många unga kvinnor är oroade över att bostadspriserna nu sjunker. Det visar en Sifoundersökning som gjorts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Ladda ned bild

Om

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Tegeluddsvägen 21
106 50 Stockholm

https://www.lansfast.se/

Om Länsförsäkringar Fastighetsförmedling:
Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vision är ”Trygga bostadsaffärer genom livet”. Vi vill bidra till en rättvis och hållbar bostadsmarknad där fler kan byta bostad efter behov. Idag är vi Sveriges snabbast växande fastighetsmäklare och en av de största aktörerna i branschen. Med 191 bobutiker och nära 1 000 hängivna medarbetare runt om i Sverige finns vi alltid nära våra kunder. Under 2021 förmedlade företaget cirka 31 000 objekt till ett försäljningsvärde av 84,5 miljarder kronor. Vi tycker att den lokala närheten är viktig och tror att det är en av anledningarna till att vi för sjätte året i rad har Sveriges nöjdaste kunder enligt Svenskt Kvalitetsindex 2021.

Om Länsförsäkringar:

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna en helhet av bank- och försäkringstjänster. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Följ Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Ny rapport om hur äldre i Sverige bor visar: Brist på seniorbostäder hindrar äldres flytt18.7.2022 07:17:00 CEST | Pressmeddelande

Sju av tio pensionärer äger sitt boende och många av dem vill bo mindre, men de hindras av svårigheten att hitta rätt bostad. Fler än åtta av tio kommuner saknar helt eller har brist på seniorbostäder vilket får konsekvenser för hela bostadsmarknaden. Det visar den nya rapporten ”Hur hållbar är bostadsmarknaden för äldre?” som tagits fram av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Ny kartläggning visar: Svenskarnas trädgårdar kan ge stort bidrag till biologisk mångfald11.7.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Om Sveriges villaägare använder 10 procent av sin tomt till att främja biologisk mångfald skapar de gemensamt en skyddad naturyta som är större än 24 av landets 30 nationalparker. Det visar nya beräkningar från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling och odlingsföretaget Nelson Garden. Trädgårdarna kan skapa så kallade gröna korridorer, som är viktiga för bin och andra pollinerande insekter.

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Bred nedgång för bostadspriserna7.7.2022 08:01:00 CEST | Pressmeddelande

Bostadspriserna i Sverige föll brett under juni. Störst var fallet på bostadsrätter, som ofta har snabbare prissvängningar än villor. Bostadsrättspriserna sjönk med 3 procent i riket, medan villapriserna backade med 1 procent. Prisökningen på fritidshus mattas av ytterligare, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum