Ny svärmningsvåg av granbarkborren
Det varma och torra vädret gör att ytterligare angrepp av granbarkborren är att vänta i södra och mellersta Sverige den närmaste tiden. Det är en ny generation granbarkborrar som nu har börjat svärma. Därmed är risken stor för ytterligare skador på granskog i redan hårt drabbade områden.
Skogsstyrelsens och skogsbrukets svärmningsövervakning och observationer visar tecken på att en ny generation granbarkborrar har börjat svärma. De angriper såväl vindfällen, avverkade träd som stående skog.
– Vi hade en gynnsam väderlek för granarna under juli med mycket regn och relativt låg temperatur, men under augusti har det varit varmt och torrt på många håll vilket i stället gynnar granbarkborrarna, säger Lennart Svensson, nationell skadesamordnare på Skogsstyrelsen.
Skogsstyrelsen vill tillsammans med de andra aktörerna inom samverkansprojektet Stoppa borrarna uppmana alla skogsägare att fortsätt leta efter nya angrepp.
– Det är av största vikt att vi hjälps åt att hitta nya angrepp så tidigt som möjligt, så att de angripna granarna kan avverkas medan granbarkborrarna fortfarande finns kvar under barken. Då kan också det mesta av virkesvärdet räddas, säger Matts Söderström, skogschef på Mellanskog.
Den ökade svärmningsaktiviteten, som sannolikt är en blandning av både första och andra generationen granbarkborrar, märks nu framförallt i östra Svealand och östra Götaland exklusive Dalarna, Blekinge och Gotland. Även södra Gävleborgs län visar på en förhöjd svärmningsaktivitet. Det är områden som redan 2018 drabbades hårt av granbarkborreangrepp på grund av den varma och torra sommaren – skador som ökade ytterligare 2019.
Hur stora skadorna blir efter den här sommaren är dock för tidigt att säga. Skogsstyrelsen kommer tillsammans med skogsbruket inom samverkansprojektet Stoppa borrarna att göra en första preliminär bedömning av årets skador i början av september. En slutgiltig uppskattning baserad på objektiv inventering, görs senare i höst i samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet.
Fakta:
Ett vanligt tecken på nya angrepp är rödbrunt borrmjöl under granar med grön krona. Titta också efter avfläkt bark en bit upp på stammen, då senare angrepp på sommaren brukar ske högre upp i träden. De färska angreppen finns oftast, men inte alltid, nära de granar som angreps tidigare i vår och försommar. De är lättare att upptäcka, då de nu börjar skifta färg till gult.
Läs mer på:
http://www.skogsstyrelsen.se/granbarkborre
www.skogsstyrelsen.se/svarmningsovervakning
Mer information:
Lennart Svensson, nationell skogsskadesamordnare, Skogsstyrelsen,
0470-72 61 31, 070-548 57 30, lennart.svensson@skogsstyrelsen.se
Matts Söderström, skogschef, Mellanskog, 010-482 81 09, 070- 340 18 84, matts.soderstrom@mellanskog.se
AnnaLena Olausson, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30, 076-785 93 30, annalena.olausson@skogsstyrelsen.se
Nyckelord
Bilder

Länkar
Om
Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet
Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vi finns över hela landet med huvudkontor i Jönköping. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda. Den lokala förankringen är viktig för oss. Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Stora granbarkborreskador väntas i år - men sannolikt mindre än ifjol18.1.2021 08:52:40 CET | Pressmeddelande
Det kommer att bli betydande skador av granbarkborrar under 2021, men enligt en ny rapport från SLU är det troligt att skadorna blir mindre i år än under 2020. En avgörande faktor är vädret.
Miljontals granar dödades av granbarkborren 20204.12.2020 06:45:00 CET | Pressmeddelande
Skadorna av granbarkborre når nya rekordnivåer. En slutlig inventering av årets skador visar att närmare 8 miljoner kubikmeter gran har dödats av skadeinsekten.
Skogsstyrelsen korrigerar statistik om träd och träddelar som lämnats vid avverkning29.10.2020 09:37:08 CET | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen korrigerar statistik som varit felaktig sedan 2008. Statistiken rör kvantiteter av träd och träddelar som lämnats som hänsyn vid föryngringsavverkning.
Naturnära jobb ger anställningar i hela landet19.10.2020 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
340 personer på 23 platser runt om i landet får nu arbete hos Skogsstyrelsen genom regeringsuppdraget Naturnära jobb. Detta som ett led i att lindra arbetslösheten bland annat kopplat till den pågående coronapandemin.
Skogsstyrelsen begär 360 miljoner kronor av regeringen för att klara ersättningar i fjällnära skog15.10.2020 09:32:03 CEST | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen begär ytterligare 360 miljoner kronor i anslag av regeringen för år 2021. Pengarna behövs för att kunna betala intrångsersättning för de stora volymer nekad avverkning i fjällnära skog som bedöms bli aktuella under det kommande året.
Viltskadorna i skogen kvar på för hög nivå9.10.2020 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Skogen i Sverige har fortfarande för stora viltskador, och bara tre områden i landet klarar det nationella målet. Det visar årets inventering av skogsskador som orsakats av älg och andra hjortdjur. Därför uppmanar Skogsstyrelsen nu landets jägare att nå avskjutningsmålen i älgjakten för att minska viltskadorna i skogen, som kostar skogsnäringen minst sju miljarder kronor per år.
Nytt förslag: Skogsägarnas frivilliga avsättningar av skog ska redovisas tydligare i statistik1.10.2020 10:32:37 CEST | Pressmeddelande
Många av Sveriges skogsägare avstår frivilligt från skogsbruk på en del av sin skogsmark för att gynna natur- och kulturvärden, så kallade frivilliga avsättningar. Fakta om dessa områden behöver redovisas tydligare i statistiken. Nu föreslår Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket ett nytt system för hur det ska gå till. Bland annat blir det obligatoriskt för hela storskogsbruket att årligen bidra med digital information om sina frivilliga avsättningar, något som flera aktörer redan gör på frivillig väg.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum