Norrköpings kommun

Nya besked om kostnaderna för Ostlänken

Dela

Trafikverket uppger att projektet just nu ligger 10 miljarder kronor över den kalkyl som låg till grund för besluten i Nationell plan. Med anledning av det har Trafikverket föreslagit de kommuner som banan kommer att dras igenom en gemensam process, i syfte att hitta sätt att göra anläggningen billigare. Berörda kommuner är Södertälje, Trosa, Nyköping, Norrköping och Linköping.

Ett första möte genomfördes torsdag 4 april i Norrköping. Från Norrköpings kommun deltog kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) samt oppositionsråd Fredrik Björkman (M).

- Att Ostlänken blir dyrare än beräknat är ingen överraskning. Stora infrastrukturprojekt har en tendens att bli det. Eftersom vi vill undvika att projektet försenas kommer vi med stort engagemang att medverka i de möten som Trafikverket nu vill genomföra med de fem kommunerna. Vi är självklart beredda att göra vad vi kan för att pressa kostnaderna men det måste ske inom ramen för de beslut om dragning som sedan lång tid är fattade, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).

- För Norrköping har Ostlänken ett enormt strategiskt värde. När vi kan ta oss till och från Stockholm på 50 minuter så förändras mycket på ett väldigt positivt sätt. Jag är glad att Trafikverket slår fast att Ostlänken ska byggas med centrala stationslägen och inom tidplan. I Norrköping finns det en stor politisk enighet både kring Ostlänken som projekt, och hur passagen genom staden bör utformas”, säger oppositionsråd Fredrik Björkman (M).    

Kontakt:
Lars Stjernkvist (S)
Titel: kommunstyrelsens ordförande
Telefon: 070-527 26 27

Fredrik Björkman (M)
Titel: oppositionsråd
Telefon: 072-593 50 94

_________________________________________________________________
Avsändare: Louise Flygt, kommunikationsdirektör
Telefon: 076-128 11 94

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Pressinbjudan: Årets utdelning av stipendier och utmärkelser inom kultur och idrott15.8.2019 08:00:00 CESTPressinbjudan

Sju stipendier kommer att delas ut till personer och föreningar som utmärkt sig inom idrott- och kulturlivet i Norrköping i år. Samtidigt delas även utmärkelser till årets värdefulla idrottsförening och idrottsledare ut. Det är första gången stipendierna och utmärkelserna delas ut samtidigt och det sker under högtidliga former i samband med Norrköpings symfoniorkesters konsert med Rickard Söderberg på stora scenen i Vasaparken.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum