Nya journalistprisets vinnare hyllas på Järvaveckan

Dela

Farzaneh Roostaee, journalist och mellanösternanalytiker från Iran, och det arabisk-svenska mediehuset Al Kompis vinner det första Nya journalistpriset. Båda vinnarna bidrar till förståelse för och perspektiv på integration och andra kulturer.

Nya journalistpriset, för journalistik i Sverige på andra språk än svenska, är instiftat i år av utbildnings- och bemanningsbolaget Lernia. Över 200 nomineringar med stor bredd på språk och inriktning har bedömts av en oberoende jury.

Priset delas ut i två kategorier. Juryns motivering för kategorin Bästa journalistiska gärning i Sverige, på ett annat språk än svenska är:

Farzaneh Roostaee förmedlar trovärdig och relevant journalistik till en miljonpublik utomlands och i Sverige. I intervjuer och artiklar har hon fokus på en komplex region – Mellanöstern och Iran. Med engagemang och kunskap ger hon oss nya perspektiv och vidgar våra vyer. 

Juryns motivering för kategorin Bästa medium, plattform eller forum som på ett annat språk än svenska publicerar och diskuterar konstruktivt om integration i det svenska samhället är:

Al Kompis är en brobyggare mellan nyanlända och det svenska samhället. Genom sina nyheter till en arabisktalande publik har hundratusentals läsare fått information och kunskap om Sverige. Al Kompis engagerar, når ut och öppnar dörrar som underlättar för integration.

Farzaneh Roostaee tilldelas 30 000 kronor i frilansarvode samt en statyett och diplom.
Al Kompis får en skräddarsydd coachning för att utveckla verksamheten, statyett och diplom.

Nya journalistpriset uppmärksammar de som gör ett viktigt jobb i den här sektorn av gamla och nya medier. Lernia behöver de här medierna för att nå våra målgrupper, men vi är också övertygade om att de spelar en viktig roll för integrationen. Priset ska delas ut under flera år, som en institution för en växande men hittills nästan okänd del av Mediesverige, säger Annicka Flovin, juryordförande för Nya journalistpriset.

För mer information eller kommentarer, kontakta:

Katarina Devell, ansvarig för frågor om mångfald och mångkultur, Lernia
076-776 41 01, katarina.devell@lernia.se

Elias Wästberg, kommunikationschef, Lernia
072-254 66 24, elias.wastberg@lernia.se

Bilder från prisutdelningen kommer publiceras på: https://via.tt.se/pressrum/lernia/m?publisherId=2153938 efter klockan 16.00

Om Nya journalistpriset

Nya journalistpriset uppmärksammar journalister, medier och medieplattformar i Sverige, verksamma på andra språk än svenska. Syftet är att främja en konstruktiv diskussion om integration. Priset instiftades 2018 av utbildnings- och bemanningsbolaget Lernia.
Läs mer påwww.nyajournalistpriset.se 

Kort om vinnare och nominerade till Nya journalistpriset 2018

Bästa journalistiska gärning i Sverige, på ett annat språk än svenska

Farzaneh Roostaee
är journalist och mellanösternanalytiker från Iran, bosatt i Sverige sedan 2011. Med hjälp av det svenska medieinstitutet FOJO i Kalmar och International Federation of journalists kom Farzaneh till Sverige där hon fick politisk asyl. Farzaneh medverkar regelbundet i BBC Persian och tv-kanalen Iran International. Hon är också medgrundare och skribent för den utrikespolitiska sajten Zeitoons, som bevakar den politiska utvecklingen i Iran.

Bästa medium, plattform eller forum som på ett annat språk än svenska publicerar och diskuterar konstruktivt om integration i det svenska samhället

Al Kompis är ett mediehus som startades 2012 och publicerar nyheter på arabiska och svenska. Websidan har nästan en halv miljoner läsare i Sverige, Europa och arabvärlden. På Facebook har Al Kompis över 1,6 miljoner följare. Al Kompis är en etniskt, religiöst och politiskt obunden nyhetskanal som berättar om Sverige och ger råd om vägen in i det svenska samhället.

Juryns finalister

 

Bästa journalistiska gärning i Sverige, på ett annat språk än svenska

 

Arif Mohammed – Radiovärd för Radio Dari som sänds via Radio Luleå 89,3.

Emma Löfgren & Lee Roden – Emma Löfgren är redaktör och Lee Roden är journalist på den engelskspråkiga nyhetsplattformen The Local.

Farzaneh Roostaee – Journalist, ursprungligen från Iran, som varit verksam på Svenska Dagbladet och nu bevakar iranska utrikesfrågor, bland annat för BBC.

 

Bästa medium, plattform eller forum som på ett annat språk än svenska publicerar och diskuterar konstruktivt om integration i det svenska samhället

Al Kompis – Sveriges största arabiskspråkiga nyhetsplattform. Grundades: 2012. Räckvidd: ca 300 000 unika besökare/månad i Sverige och 1,6 miljoner följare på Facebook.

Radio Dari – Afghanska kulturföreningens radioprogram som sänds på dari via Radio Luleå. Grundades: 2016. Räckvidd: ca 3 000/ månad.

Radio Hamsafar – Persisk radiostation i Sverige. Grundades: 1996. Räckvidd: 25 000/ dygn.

Kort om juryn

  • Annicka Flovin, juryordförande, samhällsstrateg på Lernia och tidigare rektor på Poppius journalistskola
  • Claes de Faire, Publisher på tidskriften Fokus
  • Amjad Aloul, grundare av Crossboarder Communication
  • Mahmoud Agha, grundare och Chefredaktör på Al Kompis
  • James Savage, journalist och medgrundare av The Local
  • Björn Touqan, Marknadschef på Hero Tolk
  • Isabella Iverus, chefredaktör och ansvarigutgivare för Byggnadsarbetaren

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Lernia
Lernia
WTC, Klarabergsviadukten 70, Hus D, Plan 5
111 64 Stockholm

0771-650 650https://www.lernia.se/

Lernia är en av Sveriges ledande kompetenspartner inom utbildning, bemanning och omställning. Lernia utvecklar människor, företag och organisationer med rätt kompetenslösningar. Lernia bidrar till en bättre matchning på arbetsmarknaden, ser till att fler människor kommer i egenförsörjning och att fler företag och organisationer kan stärka sin konkurrenskraft.
Läs mer www.lernia.se

Följ Lernia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lernia

Brist på kvalificerade bilmekaniker när fler och fler kör el- och hybridbilar11.4.2019 10:35:53 CESTPressmeddelande

Utvecklingen mot ett fossilfritt samhälle gör att bilar i allt större utsträckning gått ifrån bensin och diesel och enligt ett förslag från regeringen ska det inte gå att sälja nya fossildrivna bilar i Sverige 2030. Samtidigt förutspår Arbetsförmedlingen en stor brist på kvalificerade bilmekaniker med kompetens inom el-, hybrid- och gasbilar de kommande åren. Tanken är att en fordonsutbildning i Trollhättan ska hjälpa till att lösa problemet.

Lärarassistenter med integrationskompetens ska bli lösningen på lärarbristen1.4.2019 07:57:00 CESTPressmeddelande

Bristen på behöriga lärare i Norr- och Västerbotten är precis som i resten av landet stor. En effektiv lösning är nya yrken som lärarassistenter, som kan avlasta och frigöra tid för lärare och förskolelärare i deras dagliga arbete. Med en stor andel nyanlända elever blir kompetens inom svenska som andraspråk särskilt värdefull. Därför starar nu Lernia YH-utbildningen Lärarassistent med specialisering mot integration, i Piteå.

Reläskyddsspecialister ska hindra landet från att släckas ned – nu startar utbildning inom framtidsyrket i Göteborg28.3.2019 14:57:59 CETPressmeddelande

Vid ett långvarigt strömavbrott slås våra viktigaste samhällsfunktioner ut och kampen för överlevnad blir ett faktum. Få känner till yrket reläskyddsspecialist, men faktum är att det har en nyckelroll i att förhindra ett sådant krisscenario. Men det råder stor brist och därför startar nu Lernia en distansutbildning från Göteborg som ska utbilda framtidens specialister på reläskydd.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum