Nya ”Kinamockaskogen” ska bli ledande livsåskådningspodden
Följ med på en resa till Kinamockaskogen! Här varvas frågor som är stora och små, en del som kan verka ganska enkla och så de som är riktigt luriga. I podden samtalar prästerna Kent Wisti och Susanne Dahl med gäster om allt mellan himmel och jord. Vilken inredning gör dig lycklig, vad är okej att skämta om, och vad händer egentligen när vi dör?

I helgen lanserades den nya podden Kinamockaskogen som blir något helt nytt, både för kyrkan och för poddvärlden.
– Vi vill att det här ska bli den ledande livsåskådningspodden, säger Kent Wisti.
I skärningspunkten mellan samhälle, kultur och tro
Det är Svenska kyrkans nordligaste respektive sydligaste region, Luleå stift och Lunds stift, som i samarbete med Sensus, Kyrkans tidning och Universitetskyrkan lanserar en podd som rör sig i skärningspunkten mellan samhälle, kultur och tro. Poddens gäster representerar en salig blandning av olika erfarenheter och infallsvinklar.
– Poddens utgångspunkt är en nyfikenhet och en öppenhet för olika perspektiv. Vi pratar med Magnus Betnér om att skämta om religion, med Clara Lidström om var man känner sig hemma, med Nina Hemmingsson om rädsla för döden och med KG Hammar om vad tro egentligen är, för att bara nämna några. Eller Ulf Gustafsson, förbundssekreterare i Humanisterna, som pratar om vad man bärs av i livet när man inte alls har någon tro på något större, berättar Susanne Dahl.
Spännande livsfrågor som väcker nya tankar
Kinamockaskogen ger chansen att lyssna till gäster som reflekterar kring viktiga och livsnära frågor. Utan att leverera en massa svar. Formatet är korta 30-minutersavsnitt som är enkla att ta in men som också väcker egna tankar och lusten att samtala vidare.
– Det här är inte en podd som handlar om vad två präster har för åsikter eller tycker är rätt. Taket är högt, samtalet är öppet och det är gästerna och deras tankar och erfarenheter som står i centrum. Vi har valt ut spännande ämnen som vi alla kan relatera till men som vi ofta inte pratar om, fortsätter Susanne Dahl.
– Det finns ett behov och en längtan hos många att prata om livet och om tro på ett öppet sätt. I grunden handlar det om vad det är att vara människa, oavsett om du har en tro eller inte. Den enda förkunskapen du behöver är ditt eget liv, säger Kent Wisti.
Samarbete mellan nord och syd
Bakom podden står Luleå stift och Lunds stift. Det har blivit ett framgångsrikt samarbete som visat på nya sätt att vara kyrka idag.
– Det är verkligen glädjande att lansera podden Kinamockaskogen. Min förhoppning är att den ska väcka tankar och nya möjligheter till öppna samtal. Särskilt glad är jag över att initiativet blivit till genom ett samarbete mellan Luleå stift och Lunds stift, Svenska kyrkans nordligaste och sydligaste stift. Det visar på den bredd och kraft som finns i vår rikstäckande kyrka, säger Eva-Maria Karlsson, stiftsdirektor i Luleå stift.
– Jag gläds åt alla initiativ till att finna nya vägar att vara kyrka på och att kommunicera på. Ibland handlar det om nya vägar inom traditionella ramar och ibland rör det sig om ospårad terräng. Extra roligt är det när två stift kan prova nytt tillsammans, säger Lunds stifts biskop Johan Tyrberg.
Vad som helst kan hända i Kinamockaskogen
Namnet på podden har väckt mycket nyfikenhet. Wisti och Dahl berättar att det ursprungligen är namnet på en gammal barnramsa, som får fånga bilden av en fantasiplats med rum för både allvar och lekfullhet.
– Det är ett namn som inte har en bestämd plats, berättar Susanne Dahl. Något lekfullt och öppet, ibland kanske skrämmande också. Vad som helst kan hända i Kinamockaskogen. Det är en mötesplats som inte är helt förutsägbar, som rymmer ett djupt allvar och samtidigt en lekfullhet. Det är en gränsöverskridande plats som kan finnas varhelst vi möts för öppna samtal om livet. Välkommen till Kinamockaskogen.
Faktaruta
Kinamockaskogen går att lyssna på där poddar finns. Kinamockaskogen har även en Facebooksida, "I Kinamockaskogen", där man kan diskutera avsnitten och läsa mer. 12 avsnitt är inspelade. De två första, med Magnus Betnér samt Clara Lidström, släpptes den 13 december. Två till, med Nina Hemmingsson och KG Hammar, släpps den fjärde advent. Resterande åtta avsnitt sänds under våren 2021.
Nyckelord
Kontakter
Susanne Dahl
070-240 61 51
susanne.dahl@kyrkanpacampus.se
Kent Wisti
0708-25 12 11
kent.wisti@svenskakyrkan.se
Bilder
Länkar
Om

Stationsgatan 40
972 32 Luleå
0920-26 47 00https://www.svenskakyrkan.se/luleastift
Luleå stift är ett av Svenska kyrkans 13 regionala stift. Luleå stift omfattar Norrbotten och Västerbotten, en tredjedel av Sveriges yta. Här finns 56 lokala församlingar och 196 kyrkor. Stiftet ska bland annat stödja församlingarna och förvalta egendomar som jord och skog. Biskop sedan 2018 är Åsa Nyström.
Följ Luleå stift, Svenska kyrkan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Luleå stift, Svenska kyrkan
- Roligt att få viga Marcus och Elena till präster just nu när så mycket annat är i pausläge17.1.2021 07:50:00 CET | Pressmeddelande
Lördagen den 16 januari hölls prästvigning i Luleå domkyrka. - Elena Veräjä och Marcus Sandberg kommer att fylla viktiga platser i församlingarna, säger Pär Parbring, stiftsadjunkt för rekrytering i Luleå stift som består av 56 församlingar i Norr- och Västerbotten.
Premiär för nordsamiska psalmboken!11.1.2021 13:08:30 CET | Pressmeddelande
Nu är den nordsamiska psalmboken, som består av 346 psalmer och sånger, klar efter tio års arbete. Psalmerna är översättningar av psalmer och sånger hämtade från svensk, norsk och finsk tradition. - Jag gläds över att alla som har nordsamiska som sitt hjärtas språk nu har en alldeles ny psalmbok, säger Luleå stifts biskop Åsa Nyström som skrivit förordet som översatts av Nils-Henrik Sikku.
Pressinbjudan: Välkommen att delta när ärkebiskop Antje Jackelén möter samiska organisationer i Luleå30.9.2020 13:38:39 CEST | Pressinbjudan
Den 7 oktober har Svenska kyrkan bjudit in sju samiska nationella organisationer och föreningar till ett möte som rör Svenska kyrkans kommande officiella ursäkt till samerna.
Fyra präster och en diakon vigdes i Luleå Domkyrka15.6.2020 11:54:03 CEST | Pressmeddelande
Luleå stift är glada att välkomna fyra nya präster och en diakon till församlingar till församlingar i Luleå stift. I lördags kväll den 13 juni hölls den Corona-anpassade mässan där de fem vigdes till tjänst av biskop Åsa Nyström i Luleå domkyrka. Mässan livesändes via Luleå stifts Facebook där både släkt och kollegor deltog interaktivt med hälsningar och lyckönskningar.
Präst får tillbaka behörighet20.5.2020 14:53:06 CEST | Pressmeddelande
I december beslutade domkapitlet ta ifrån en präst att utöva vigningstjänsten. Det beslutet överklagades och nu har Överklagandenämnden beslutat att upphäva domkapitlets beslut. Det innebär att prästen nu får tillbaka sin behörighet.
"Sådan rasism, hot och hat kan aldrig rättfärdigas!"6.2.2020 08:00:00 CET | Pressmeddelande
”Sverige har inte gjort upp med sitt koloniala förflutna när det gäller samerna, än finns det många fördomar och okunskap om samisk kultur som leder till rasism, hot och hat. Det kan aldrig rättfärdigas”, skriver ärkebiskop Antje Jackelen och biskop Åsa Nyström, Luleå stift, i ett uttalande idag på samernas nationaldag.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum