Myndigheten för press, radio och tv

Nya krav på att tillgängliggöra tv-sändningar

Dela

MPRT har nu beslutat om nya krav för leverantörer av medietjänster att göra tv-program tillgängliga för personer med funktionsnedsättning. Besluten ska gälla under perioden 1 september 2021 till den 31 augusti 2023. Nytt för detta beslut är att det nu även ställs krav på beställ-tv (play-tjänster).

Kraven ska uppfyllas årligen och leverantörerna ska varje år, augusti 2022 och augusti 2023, redovisa hur de uppfyllt kraven. En annan nyhet i årets beslut är att leverantörerna ska bifoga en handlingsplan vid redovisningen, där de ska beskriva hur tillgängligheten till deras tjänster ska öka över tid.

-Tillgänglighet till tv-program är ytterst en demokratifråga. Det finns en vilja hos leverantörerna att göra sina tv-program mer tillgängliga, och några av dem har kommit långt. Det nya kravet på att leverantörerna ska upprätta en handlingsplan är ytterligare ett sätt att på sikt öka tillgängligheten till tv-program, säger Georg Lagerberg, enhetschef på MPRT.

Drygt 60 leverantörer omfattas av krav för över 200 linjära tv-tjänster och beställ-tv. En stor andel är tjänster som riktar sig till andra stater inom EU, Norge och Island. Särskilda, mer omfattande krav, ställs på de största svenska tv-kanalerna TV4, Sjuan, TV12, TV3, TV6, TV8 och TV10 samt för beställ-tv-tjänsterna TV4 Play, Viaplay.se och HBO Nordic.

Bakgrund

MPRT beslutar sedan 2011 om krav på tillgänglighet till tv-sändningar för personer med funktionsnedsättning för alla leverantörer av medietjänster utom public service-företagen. Kraven omfattar teknikerna textning, teckenspråkstolkning, syntolkning och uppläst text. Nuvarande beslut upphör den 30 juni 2021.

Besluten finns att läsa på vår webbplats. Se länkar nedan.

Nyckelord

Kontakter

För mer information kontakta:
Eva Bengtsson Åström, 08-580 070 24
Therese Köster, 08-580 070 27 (från 1 juli)

Länkar

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Myndigheten för press, radio och tv tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

Nyhetsmedier spelar en viktig roll i det svenska samhället16.12.2022 11:42:47 CET | Pressmeddelande

Det finns ett stort intresse för att ta del av nyheter i Sverige. Trots konkurrensen från ett ökat medieutbud förblir vanan att ta del av nyheter relativt intakt. Sättet man gör det på har dock förändrats. Myndigheten för press, radio och tv:s nya rapport Svenska nyhetsvanor 2022 ger en samlad bild av våra nyhetsvanor. Den visar på en gradvis rörelse från papper och tablå till digitala nyhetsmedier.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum