Umeå kommun

Nya regler för foodtrucks ska bidra till ett mer levande Umeå

Dela
Systemet för foodtrucks i Umeå görs om. Det beslutade tekniska nämnden i går. Det nya regelverket innebär att foodtruck-försäljarna kan boka plats i förväg och att de får likvärdiga möjligheter att stå på de olika försäljningsplatserna.
Kartan visar förslag för uppställningsplatser för foodtrucks i Umeå.
Kartan visar förslag för uppställningsplatser för foodtrucks i Umeå.

Det var i juni 2022 som tekniska nämnden gav teknik- och fastighetsförvaltningen i uppdrag att se över reglerna kring foodtruck-systemet inför årets sommarsäsong.

– Vi vill göra det enkelt för fler att bedriva försäljning från foodtrucks och på det sättet bidra till en mer levande stad. Vi vill också göra det möjligt för fler att handla sin mat utanför centrumfyrkanten, berättar Christina Bernhardsson (S), ordförande för tekniska nämnden, apropå förändringarna.

Möjlighet att boka plats i förväg

Foodtruck-försäljare får nu möjlighet att boka plats i förväg i stället för att rätta sig efter den tidigare först till kvarn-principen. Förändringen innebär också att försäljare kan boka plats från klockan 09.00 till 21.00 söndag till torsdag, samt från klockan 09.00 till 03.00 fredag till lördag. Detta i stället för nuvarande tidsperioder på fyra till fem timmar.

Systemet bygger på rotation mellan olika platser. För att samtliga försäljare ska få möjlighet att stå på alla platser i Umeå bokar de som mest två dagar i veckan på samma plats.

Konceptet foodtruck innebär en ambulerande restaurang med försäljning som tillfälligt tar offentlig plats i anspråk. Fordonet ska vara anpassat för att servera mat till förbipasserande. Lagstiftningen för offentlig plats kräver tillstånd för att använda marken, så kallad markupplåtelse, men eftersom foodtrucks bara tillfälligt använder platsen behövs inte det.

Förslag för områden för uppställning av foodtruck-vagnar framgår av bifogad karta.

Nya allmänna ordningsföreskrifter

Under tekniska nämndens sammanträde beslutades också att skicka vidare nya allmänna ordningsföreskrifter till kommunfullmäktige att besluta om. De nuvarande ordningsföreskrifterna har gällt sedan 2008 och de nya föreskrifterna har reviderats och innehåller enstaka tillägg för att bättre kunna möta dagens krav på ordning och reda på offentliga platser. Det handlar exempelvis om regler för gatumusik, banderoller, affischering, uteserveringar och ambulerande försäljning.

Förslaget för de nya allmänna ordningsföreskrifterna i Umeå finns att läsa i bifogad fil.

Mer information 

Christina Bernhardsson (S)
Tekniska nämndens ordförande
070-622 04 22
christina.bernhardsson@umea.se

Stefan Nordström (M)
Tekniska nämndens vice ordförande
070-690 79 39
stefan.nordstrom@umea.se

Anna Lee
Handläggare, Gator och parker, Umeå kommun
090-16 15 28
anna.lee@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Kartan visar förslag för uppställningsplatser för foodtrucks i Umeå.
Kartan visar förslag för uppställningsplatser för foodtrucks i Umeå.
Ladda ned bild
Christina Bernhardsson (S), tekniska nämndens ordförande.
Christina Bernhardsson (S), tekniska nämndens ordförande.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Inbjudan till pressvisning av utställning: Mia Rogersdotter Gran I tidens løp29.5.2023 09:26:47 CEST | Pressinbjudan

2021 hittar Mia Rogersdotter Gran en anteckningsbok från 2014 med noteringen: ”Jag drömde att jag var Hanna Resvoll Holmsen”. Drömmen minns hon inte längre, men anteckningen skulle bli ingången till utställningen I tidens løp. 3 juni - 24 september 2023, Umeå konsthall. Pressvisning hålls torsdag den 1/6, klockan 10:30 i Umeå konsthall, plan 3 i Väven. Varmt välkomna!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum