Trafikverket

Nya sliprar vinst för miljö och hälsa

Dela

I vår börjar Trafikverket testa nya typer av sliprar. Målet är att hitta alternativ till träsliprar impregnerade med kreosot som är bättre för miljön och människors hälsa.

Efter den sista april 2018 kan det bli aktuellt med ett EU-förbud mot att använda kreosot som impregneringsmedel.

Träsliprar är vanliga på banor med lite tågtrafik. Ungefär 35 procent av järnvägsnätet har träsliprar.

- Miljöaspekten är viktigast. Den alternativa slipern måste vara bättre ur miljösynpunkt annars är den inget alternativ, säger Anders Hammar, specialist på spårkomponenter i Trafikverket.

Testet är en del i en så kallad innovationsupphandling. Flera leverantörer har lämnat anbud, varav Trafikverket bedömt sex typer av sliprar som intressanta att utvärdera. Materialet på sliprarna är trä, betong och plast.

En alternativ sliper måste ha egenskaper som liknar en träsliper eftersom den ska användas vid ströbyten av sliprar och därmed blandas med befintliga träsliprar i spår.

De alternativa sliprarna ska testas i minst ett år och efter en utvärdering kommer ytterligare ett test att göras med ett större antal sliprar.

Testet inleds i början av nästa år i Jönköpingstrakten. Småländska banor är en bra testmiljö, då tågtrafiken är ganska tät och består av både person- och godståg.

Nyckelord

Kontakter

Kontakt:
Anders Hammar, specialist spårkomponenter, 070-724 57 86; anders.hammar@trafikverket.se
Malin Kotake, miljöutredare, 070-724 54 69; malin.kotake@trafikverket.se
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar samt långsiktig planering av det samlade transportsystemet. Webbplats: http://www.trafikverket.se Pressrum: http://www.trafikverket.se/pressrum

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Presstips: Trafikstörning Ölandsbron11.12.2017 09:00Pressmeddelande

Från tisdagen den 12 december till lördagen den 16 december utför Trafikverket mätningsarbeten på Ölandsbron. Det kräver att bron är fri från trafik under vissa perioder. Inmätningarna görs för kommande arbeten på högbrodelen under 2018. Framkomligheten kommer att vara begränsad på Ölandsbron mellan kl. 1 och kl. 4, med start natten mellan måndagen den 11 och tisdagen den 12 december. Vid normalt väder beräknas arbetet pågå till och med natten mellan torsdagen den 14 och fredagen den 15 december. Natten mellan fredag och lördag är aviserad som reserv, om vädret hindrar arbetet tidigare i veckan.  Trafikverket gör periodvis nödvändiga underhållsarbeten på Ölandsbron. Under åren 2016-2019 arbetar vi för att möjliggöra trygga och smidiga resor till och från Öland, idag och i framtiden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum