Trafikverket

Nya sliprar vinst för miljö och hälsa

Dela

I vår börjar Trafikverket testa nya typer av sliprar. Målet är att hitta alternativ till träsliprar impregnerade med kreosot som är bättre för miljön och människors hälsa.

Efter den sista april 2018 kan det bli aktuellt med ett EU-förbud mot att använda kreosot som impregneringsmedel.

Träsliprar är vanliga på banor med lite tågtrafik. Ungefär 35 procent av järnvägsnätet har träsliprar.

- Miljöaspekten är viktigast. Den alternativa slipern måste vara bättre ur miljösynpunkt annars är den inget alternativ, säger Anders Hammar, specialist på spårkomponenter i Trafikverket.

Testet är en del i en så kallad innovationsupphandling. Flera leverantörer har lämnat anbud, varav Trafikverket bedömt sex typer av sliprar som intressanta att utvärdera. Materialet på sliprarna är trä, betong och plast.

En alternativ sliper måste ha egenskaper som liknar en träsliper eftersom den ska användas vid ströbyten av sliprar och därmed blandas med befintliga träsliprar i spår.

De alternativa sliprarna ska testas i minst ett år och efter en utvärdering kommer ytterligare ett test att göras med ett större antal sliprar.

Testet inleds i början av nästa år i Jönköpingstrakten. Småländska banor är en bra testmiljö, då tågtrafiken är ganska tät och består av både person- och godståg.

Nyckelord

Kontakter

Kontakt:
Anders Hammar, specialist spårkomponenter, 070-724 57 86; anders.hammar@trafikverket.se
Malin Kotake, miljöutredare, 070-724 54 69; malin.kotake@trafikverket.se
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar samt långsiktig planering av det samlade transportsystemet. Webbplats: http://www.trafikverket.se Pressrum: http://www.trafikverket.se/pressrum

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum