SkogsstyrelsenSkogsstyrelsenSkogsstyrelsen

Nyanlända får ökade möjligheter till arbete i skogen – möt dem på pressträff i Lövhult den 25 augusti

Dela

Nyanlända från Somalia, Eritrea och Syrien får sedan i juli möjlighet att skaffa sig kompetens för arbete inom de gröna näringarna. Detta i ett gemensamt projekt mellan Arbetsförmedlingen, Skogsstyrelsen och Nässjö lärcenter.

Prognoser visar att det finns ett stort antal nya jobb inom skogsbruket, jordbruket och trädgårdsnäringen. Samtidigt saknar många nyanlända personer grundläggande utbildning och erfarenhet för att få jobb inom dessa näringar. Samhället behöver bli bättre på att ta tillvara på nyanländas kompetens och det behövs nya vägar för att fylla den efterfrågan på arbetskraft som finns.

Därför genomför Arbetsförmedlingen, Skogsstyrelsen och Nässjö lärcenter sedan i juli en satsning i Jönköpings län, för att ge de nyanlända insikt i svensk arbetsmarknad, möjlighet till ökat självförtroende, gemenskap, ökad kompetens och en chans att komma in på arbetsmarknaden. Målet är att de ska öka sina möjligheter att få anställning inom den gröna sektorn.

Genom Nässjö lärcenter får deltagarna kunskaper både i vardagssvenska och mer praktisk svenska inriktad mot skogen. De får också grundläggande kunskap i allemansrätten.

Hittills har deltagarna genomgått en grundutbildning i skogsbruk, gjort studiebesök på sågverk, massaindustri och lärt sig om naturvård. Samtliga har i dag körkort för röjsåg. Sedan början av juli arbetar de i Nässjö och Vetlanda, med såväl röjning som skötsel av naturreservat, för Länsstyrelsen i Jönköpings län, Sveriges lantbruksuniversitet samt kommuner i Jönköpings län.

Torsdagen den 25 augusti kl. 10.00–11.30 presenteras projektet i Lövhult. Medverkar gör Ove Cedersmyg och Sten Eriksson, arbetsledare på Skogsstyrelsen, Leif Källström, skogskonsulent på Skogsstyrelsen, Jenny Sarrion, sektionschef Arbetsförmedlingen Vetlanda, Åsa Nilsson, utbildningsledare på Nässjö lärcenter samt deltagare i arbetslagen i Nässjö och Vetlanda.

Vägbeskrivning:
Kör till Nässjö Östra, rondell vid Statoil. Kör 1,3 km mot Eksjö, sväng vänster, väg in mot Lövhult. Kör 1 km fram till den stora parkeringen där samling sker.
Koordinat RT 90 (nord, öst) 6392516, 1437605

Anmäl er gärna i förväg till Ulrika Lamberth, Skogsstyrelsen, ulrika.lamberth@skogsstyrelsen.se.

Mer information:
Ove Cedersmyg, arbetsledare, Skogsstyrelsen, 073–086 31 78
Åsa Nilsson, utbildningsledare, Nässjö lärcenter, 0380–51 72 74
Jenny Sarrion, Arbetsförmedlingen Vetlanda, 010–487 59 83
Ulrika Lamberth, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036–35 93 30

Nyckelord

Dokument

Länkar

Om

Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen
Vallgatan 8
55183 Jönköping

036-35 93 00http://www.skogsstyrelsen.se

Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet

Vi leder utvecklingen i skogen för ett hållbart samhälle. Vi arbetar på medborgarnas uppdrag för att skogens alla värden ska tas tillvara på ett väl avvägt sätt. Genom ökad tydlighet och synlighet driver vi produktionsfrågorna, utvecklar miljöarbetet och lyfter skogens sociala värden.

Följ Skogsstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum