Nyckelfonden delar ut 4 miljoner till forskning om covid-19
Nyckelfondens styrelse har beslutat att fördela 4 miljoner till coronaforskning. Det är fem forskningsprojekt inom Region Örebro län som får ta del av den extra utdelningen av forskningsbidrag. ”Det var angeläget att vi snabbt kunde ta ett beslut redan under pågående pandemi”, säger Bo Anderson, styrelseordförande i Nyckelfonden.

Ett av forskningsprojekten handlar om att undersöka varför patienter med covid-19 har så olika sjukdomsförlopp. Forskargruppen kommer att utgå från fyra olika patientgrupper med cirka 100 patienter i varje grupp. I den första gruppen ingår patienter som har intensivvårdats och i den andra gruppen de som har varit inlagda på sjukhus men inte fått intensivvård. De som har haft bekräftat virus men bara milda symptom ingår i grupp tre och i den sista gruppen ingår de som bor på äldreboende och har blivit smittade men inte har fått sjukhusvård.
– Vi har fyra grupper med studiedeltagare. De har väldigt olika sjukdomsförlopp och det vill vi forska om. Vi vill titta på vad det är som skiljer grupperna åt, säger Gisela Helenius, molekylärbiolog på laboratoriemedicinska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro och docent på Institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet.
Hon betonar att forskningen är ett lagarbete och forskargruppen består av forskare från både Universitetssjukhuset Örebro och Örebro universitet.
– Vi kommer att använda oss av de prover som togs i samband med att patienterna testades för covid-19. Proverna har sparats i vår biobank. I det här forskningsprojektet kommer vi att analysera patienternas DNA för att studera variationer som kan ha betydelse för det inflammatoriska svaret. All forskningsdata kommer att sparas i en covid-19-databas som kommer att vara tillgänglig även för kommande forskningsprojekt, säger Gisela Helenius.
I databasen kommer även forskaren Paula Mölling, molekylärbiolog och docent vid Universitetssjukhuset Örebro och Örebro universitet, tillsammans med forskargruppen sammanställa deras forskning. Den fokuserar på att undersöka hur stabilt SARS-COV-2 virusets RNA, arvsmassa, är över tid och hur spridningen av olika grenar av viruset ser ut i Region Örebro län. Dessutom kommer virusets mängd samt samspel med andra mikroorganismer undersökas för att se hur infektionen påverkas. Forskningsprojektet har en annan frågeställning men båda forskargrupperna kommer att koppla klinisk data med genetisk data från både patient och viruset.
Docent Jan Källman sitter med som ordförande i den sakkunniggrupp som har bedömt ansökningarna till Nyckelfonden.
– Jag är imponerad över att forskarna med så kort varsel kan ställa om till covidforskning. Vi har fått in många ansökningar med hög kvalitet, säger Jan Källman.
Följande forskningsprojekt beviljades medel:
Ansvarig forskare |
Ansökans titel |
Beviljat belopp |
Gisela Helenius |
Varför har patienter med covid-19 olika sjukdomsförlopp? |
900 000 kr |
Scott Montgomery |
Which sections of the Örebro country population are more likely to have been infected by covid-19 in 2020 and are at greatest risk of poor health because of the pandemic? |
800 000 kr |
Olof Hultgren |
Virus och värdinteraktioner, immunsvar och sjukdomsutfall vid covid-19 infektion. |
800 000 kr |
Paula Mölling |
Genomiska stabiliteten av SARS-CoV-2 i relation till kliniska data samt andra mikroorganismer från patienter med covid-19 i Region Örebro län |
876 000 kr |
Jonas Halfvarson |
Karakterisering av möjliga smittvägar för SARS-CoV-2 och identifiering av riskgrupper, utifrån förekomst av det så kallade spikproteinet ACE2 hos patienter med inflammatorisk tarmsjukdom. |
500 000 kr |
Vid ytterligare frågor kontakta
Gisela Helenius
Molekylärbiolog
Laboratoriemedicinska kliniken
Universitetssjukhuset Örebro
Region Örebro län
Mail: gisela.helenius@regionorebrolan.se
Telefon: 072 – 53 23 645
Nyckelord
Kontakter
Elin AbelsonKommunikatör
Tel:072-1464995elin.abelson@regionorebrolan.seBilder



Länkar
Om
Det personliga universitetssjukhuset
Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.
Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.
Följ Universitetssjukhuset Örebro
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro
Miljön i livmodern påverkar fostrets och barnets utveckling22.1.2021 09:10:00 CET | Pressmeddelande
Övervikt och fetma hos kvinnan påverkar graviditeten och den normala tillväxten hos fostret. Det visar forskning från Universitetssjukhuset Örebro. ”Övervikten kan påverka miljön i livmodern där moderkakans gener slås på och av beroende på vilka signaler cellerna i moderkakan utsätts för”, säger forskaren Marianne Allbrand.
Nu flyttar verksamheterna in i H-huset19.1.2021 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan tidigare finns akutkliniken på plats med sin verksamhet i huset, liksom neurointermediärvårdsavdelningen, NIMA. Nu är turen kommen till övriga verksamheter att flytta in i nya H-huset.
En miljon kronor till forskning om rehabilitering efter covid-1922.12.2020 13:15:00 CET | Pressmeddelande
Covid-19-pandemin har drabbat miljontals människor världen över. De som drabbas av viruset får väldigt olika grad av påverkan på kroppen både under sjukdomsförloppet och efteråt. Därför är det viktigt med patientanpassade behandlingsmetoder. Forskaren Yvonne Freund-Levi har fått drygt en miljon kronor från Afa Försäkring för att studera behovet av rehabilitering efter covid-19.
710 000 kronor till cancerforskning på Universitetssjukhuset Örebro21.12.2020 09:10:00 CET | Pressmeddelande
Lions cancerforskningsfond har delat ut 710 000 kronor till åtta forskare som är verksamma inom hälso- och sjukvården i Region Örebro län. Det handlar om olika sorters cancerformer med fokus på bland annat ärftlig livmodercancer, skivepitelcancer, prostatacancer och bröstcancer.
Unik studie om läkemedel mot covid-19 pågår på Universitetssjukhuset Örebro16.12.2020 09:10:00 CET | Pressmeddelande
Just nu pågår flera forskningsprojekt om covid-19 inom Region Örebro län, men det pågår bara ett fåtal behandlingsstudier i Sverige. Forskare från Universitetssjukhuset Örebro deltar i en unik studie tillsammans med forskare från Danmark. ”Vi provar ett nytt läkemedel som kan komma att förbättra prognosen för patienter med covid-19”, säger Sara Cajander, överläkare på infektionskliniken.
Alkoholkonsumtionen ökar hos kvinnor10.12.2020 09:10:00 CET | Pressmeddelande
Forskning visar att kvinnor de senaste årtiondena har ökat sin alkoholkonsumtion. En anledning kan vara en mer jämlik attityd i samhället och att det idag är mer socialt accepterat att kvinnor dricker alkohol. Studier inom Region Örebro län, som handlar om kvinnors alkoholproblem, konstaterade att en stor andel av kvinnorna hade varit utsatta för någon form av barndomstrauma.
Exponering av kobolt är lika farligt via huden som vid inandning16.11.2020 09:50:00 CET | Pressmeddelande
Forskning visar att exponering av metallen kobolt inom hårdmetallindustrin kan ge olika negativa hälsoeffekter. Upptaget av kobolt sker främst via inandning men även genom huden. ”Våra resultat tyder på att hudexponering för kobolt i hårdmetallindustrin kan påverka det totala upptaget av kobolt i samma storleksordning som luftexponeringen”, säger Maria Klasson, yrkeshygieniker.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum