Uppsala stift

Nytt biskopsbrev om nattvarden

Dela
Idag publicerar Svenska kyrkans biskopar ett nytt biskopsbrev med titeln ”Fira nattvard”. Det behandlar teologiska, ekumeniska och historiska perspektiv, men också vanliga praktiska och pastorala frågor som vem som får dela ut nattvard eller vad man ska göra av bröd och vin som blir över efter mässans slut. Biskopsbrevet släpps i samband med att biskoparna är samlade till möte i Göteborg.

Biskopsbrevet vänder sig i först hand till Svenska kyrkans församlingar och präster. Det är ett redskap att samtala om vad nattvarden betyder, vilken roll den spelar och vilka traditioner som finns. I brevet hänvisas också till bibelställen och psalmverser som man kan studera och diskutera vidare.

– Gudstjänsten är ju hela församlingens gudstjänst. Därför är det viktigt att alla som firar nattvard eller skulle vilja delta i gemenskapen kring nattvardsbordet har ett bra material att reflektera över, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Nattvard har firats genom hela kyrkans historia, men förståelse och praxis har varierat över tid. Dop och nattvard är de två sakrament som finns i evangelisk-lutherska kyrkor som Svenska kyrkan. Biskopsbrevet om nattvarden kan ses som en fortsättning på det biskopsbrev om dopet som kom 2011. 

– Brevet lyfter fram den motivrikedom i nattvardsfirandet som förenar de flesta kyrkorna idag. Det är viktigt med gemenskap i och bortom tid och rum, kraft, glädje och hopp, säger ärkebiskopen.

– I vår tid finns en stark andlig längtan och det tror jag är en förklaring till att Svenska kyrkan har varit med om en nattvardsväckelse. I dag firar vi mässa oftare och fler människor tar emot i nattvarden än för bara några decennier sedan, säger Karin Johannesson, biskop i Uppsala stift.

Svenska kyrkan satsar just nu kraftfullt på lärande och undervisning. Både dop och nattvard ger uttryck för det som är centralt i kristen tro; berättelsen om hur Gud älskar världen och mänskligheten, själv blir människa i Jesus Kristus, delar livet, lider döden, besegrar den genom sin uppståndelse och ger oss hopp och handlingskraft att leva i världen och ta ansvar i den.

- Att utforska gudomliga mysterier är spännande, särskilt om man får göra det i dialog med både vår tids frågor och den motivrikedom som finns i kristen tradition, fortsätter Karin Johannesson.

– Biskopsbrevet om nattvarden kan hjälpa oss att upptäcka mer av mässans glädje och nattvardens betydelse i våra liv.

Biskopsbrevet ges ut i tryckt form och finns tillgängligt som PDF på Svenska kyrkans webbplats.

Läs mer om nattvarden: https://www.svenskakyrkan.se/gudstjanst/nattvarden 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Uppsala stift - som tidigare kallades Ärkestiftet - omfattar Hälsingland, Gästrikland och större delen av Uppland. I stiftet bor (2021-12-31) 827 604 personer varav ca 50 procent är medlemmar i Svenska kyrkan.

Uppsala stift är speciellt såtillvida att det har två biskopar, ärkebiskop Marin Modéus och Karin Johannesson som är biskop i Uppsala stift. Från och med 1 januari 2022 omfattar Uppsala stift sammanlagt 121 församlingar. Flera församlingar kan samverka i ett pastorat. 95 av stiftets församlingar samverkar i 25 pastorat och 26 församlingar är självständiga enheter med egen ekonomi.

Läs mer om Uppsala stifts församlingar och pastorat på Uppsala stifts hemsida.

 

Följ Uppsala stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye