Nytt förslag: Skogsägarnas frivilliga avsättningar av skog ska redovisas tydligare i statistik
Många av Sveriges skogsägare avstår frivilligt från skogsbruk på en del av sin skogsmark för att gynna natur- och kulturvärden, så kallade frivilliga avsättningar. Fakta om dessa områden behöver redovisas tydligare i statistiken. Nu föreslår Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket ett nytt system för hur det ska gå till. Bland annat blir det obligatoriskt för hela storskogsbruket att årligen bidra med digital information om sina frivilliga avsättningar, något som flera aktörer redan gör på frivillig väg.

– Skogsägarnas frivilliga avsättningar är betydelsefulla bidrag i miljöarbetet. Ju bättre statistik om var de finns och vilken varaktighet och kvalitet de har, desto bättre går det att visa vilken betydelse de har, säger Svante Claesson, enhetschef Skogsstyrelsen.
En frivillig avsättning är ett område som skogsägaren frivilligt och utan ekonomisk ersättning undantar från vanlig skogsproduktion. Skogsstyrelsen ansvarar för att samla in statistik om frivilliga avsättningar. Hittills har främst deras areal följts upp.
Transparensen kring avsättningarna behöver öka och kunskapen om deras varaktighet och kvalitet bli bättre, vilket också framgår av regeringens senaste budgetproposition. Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket har därför, på uppdrag av regeringen, tagit fram ett förslag på hur detta ska gå till.
Förslaget i korthet:
- Samtliga skogsägare ska få möjlighet att bidra med geografisk information om sina frivilliga avsättningar via en digital plattform, till exempel Mina sidor. Den frivilliga inrapporteringen kan ersätta andra insamlingsmetoder om tillräckligt många markägare använder tjänsten.
- För samtliga skogsägare inom storskogsbruket ska det inom ramen för Sveriges officiella statistik vara obligatoriskt att varje år bidra med digital information om sina frivilliga avsättningar. Storskogsbruket omfattar markägare som äger brukningsenheter större än 5000 hektar produktiv skogsmark. Redan idag rapporterar sex av Sveriges största markägare årligen frivilligt in uppgifter om sina avsättningar, motsvarande 37 procent av Sveriges totala areal frivilliga avsättningar.
- Information om småskogsbrukets frivilliga avsättningar hanteras som tidigare, genom årlig insamling av arealuppgifter. En eventuell utveckling sker först när systemet för storskogsbruket är prövat och utvärderat. Dialogen med småskogsbruket i utvecklingsarbetet är viktig.
För alla förslag gäller statistiksekretess, vilket innebär att uppgifter inte får utnyttjas utanför Skogsstyrelsens statistikverksamhet.
– Uppgiftsskyldigheten signalerar hur viktig statistiken är och hur betydelsefull varje markägare är för att statistiken ska uppnå fullgod kvalitet, säger Maano Aunapuu, enhetschef Naturvårdsverket.
Utvecklat system
Ambitionen är att ett utvecklat system för redovisning av frivilliga avsättningar ska vara i drift inom en snar framtid. Systemet ska göra det möjligt att klassa avsättningarnas naturvårdskvalitet och varaktighet på aggregerad länsnivå.
De frivilliga avsättningarna är ett viktigt komplement till det formella skyddet av skog och bidrar till att Sverige ska nå miljökvalitetsmålen och Levande skogar. Enligt gällande etappmål för år 2020 bör skogsbrukets frivilliga avsättningar ha ökat i omfattning med cirka 200 000 hektar skogsmark i områden som har eller kan komma att utveckla höga naturvärden till totalt 1 450 000 hektar.
För mer information:
Stefan Karlsson, projektledare, Skogsstyrelsen, 036-35 93 67
stefan.karlsson@skogsstyrelsen.se
Olle Höjer, Naturvårdsverket, 010-698 15 00
olle.hojer@naturvardsverket.se
AnnaLena Olausson, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30
annalena.olausson@skogsstyrelsen.se
Nyckelord
Bilder

Länkar
Om
Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet
Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vi finns över hela landet med huvudkontor i Jönköping. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda. Den lokala förankringen är viktig för oss. Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Nya områdesskydd i skogen fortsatt på rekordlåga nivåer31.1.2023 09:35:08 CET | Pressmeddelande
Skogsstyrelsens bildande av nya områdesskydd, där skog med höga naturvärden skyddas och inte får avverkas, låg under 2022 fortsatt på rekordlåga nivåer, visar ny statistik. Under 2022 bildades områdesskydd som innehöll 1 200 hektar produktiv skogsmark, en marginell ökning jämfört med 2021 då nivåerna var lägre än någonsin.
250 miljoner i ersättning till markägare som nekats avverkning i fjällnära skogar27.1.2023 08:24:42 CET | Pressmeddelande
Under 2022 betalade Skogsstyrelsen ut cirka 250 miljoner kronor i ersättning i 110 ärenden där markägare nekats avverka i fjällnära skogar. Antalet nya ansökningar om att få avverka minskade under året men trycket är fortsatt högt och det kan just nu ta lång tid innan en ansökan är beslutad och klar.
Uppemot hälften av en minskad avverkning i Sverige kan flytta till andra länder29.12.2022 07:43:38 CET | Pressmeddelande
Om Sverige skulle minska avverkningen, till exempel av klimatpolitiska skäl, kan uppemot hälften istället komma att avverkas i andra länder och importeras. Det visar en undersökning av läckageeffekterna, som Skogsstyrelsen låtit göra. Förekomsten av läckaget innebär att klimatnyttan inte blir lika stor.
40 procent av ungskogen i norra Sverige är skadad visar ny inventering20.12.2022 08:05:20 CET | Pressmeddelande
Nästan 40 procent av ungskogen i Sveriges fyra nordligaste län har drabbats av skador, en del har drabbats av flera samtidigt, så kallad multiskadad skog. Skadorna orsakas av bete av älgar och annat vilt samt angrepp av skadesvampar. Skadorna orsakar stora förluster för skogsägarna, samhället men också klimatet.
En tredjedel av vattnen i skogen saknade kantzoner8.12.2022 09:34:05 CET | Pressmeddelande
En tredjedel av strandlinjerna vid vatten i skogen saknade kantzoner med kvarlämnade träd. Det visar statistik som Skogsstyrelsen för första gången tagit fram som en del i uppföljningen av miljöhänsynen i skogen. Samtidigt presenteras för första gången också statistik över storleken på sammanhängande kalmark efter avverkningar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum