Universitetssjukhuset Örebro

Nytt internationellt frågeformulär framtaget för hörselnedsatta

Dela

Hörselnedsättning påverkar livet på olika sätt för den som drabbas. Eftersom nedsättningen i de flesta fall inte går att bota ligger fokus istället på hörselrehabilitering. Forskaren Elin Karlsson vid Audiologiskt forskningscentrum har tagit fram ett internationellt frågeformulär. ”Det nya frågeformuläret fokuserar på hur det fungerar för hörselnedsatta i deras vardagsliv”, säger hon.

Forskaren Elin Karlsson. Foto: Karin Notsten.
Forskaren Elin Karlsson. Foto: Karin Notsten.

Det nya frågeformuläret som tagits fram heter Hearing and Functioning in Everyday Life Questionnaire, HFEQ. Formuläret är baserat på en internationell klassifikation för funktion, funktionsnedsättning och hälsa.

Det är det första självskattningsinstrumentet som mäter vardagsfunktion för personer med hörselnedsättning som är framtaget utifrån ett internationellt perspektiv.

– Tanken är att instrumentet ska kunna användas i både låg- och höginkomstländer samt inom olika kulturer. Vi har utvärderat frågeformuläret i forskningen och resultatet visade att frågorna är relevanta för vuxna personer med hörselnedsättning i flera länder, säger Elin Karlsson, audionom, vid Audiologiskt forskningscentrum samt tidigare doktorand på Institutionen för hälsovetenskaper vid Örebro universitet.

Vardagsfunktioner ska kartläggas

Framöver är förhoppningen att frågeformuläret kan användas både inför en hörselrehabilitering vid kartläggning av vardagsfunktion och problemsituationer.

– Resultaten i studien visade att vissa ordval och exempel behöver förtydligas lite innan frågeformuläret kan börja användas inom hälso- och sjukvården. Formuläret kan också användas som utvärdering efter en rehabiliteringsåtgärd och för att säkerhetsställa kvaliteten på vården som patienten får, avslutar hon. 

Vid frågor kontakta 

Elin Karlsson
Audionom
Audiologiskt forskningscentrum
Universitetssjukhuset Örebro
Region Örebro län
Mail: elin.karlsson3@regionorebrolan.se 
Telefon: 073 – 24 70 669

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Forskaren Elin Karlsson. Foto: Karin Notsten.
Forskaren Elin Karlsson. Foto: Karin Notsten.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Universitetssjukhuset Örebro
Universitetssjukhuset Örebro
Södra Grev Rosengatan
701 85 Örebro

http://www.regionorebrolan.se/uso

Det personliga universitetssjukhuset

Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.

Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.

Följ Universitetssjukhuset Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro

Badhuspersonal mer utsatt för ögon- och luftvägsproblem22.9.2022 12:55:00 CEST | Pressmeddelande

Simhallspersonal löper större risk att få problem med sina ögon och luftvägar efter en dag på jobbet jämfört med kontorsanställda, det visar forskning från Arbets- och miljömedicin. Resultatet har uppmärksammats av Folkhälsomyndigheten som slagit fast riktvärdet för ämnet trikloramin i simhallsluften för badhusbesökare. ”Jag hoppas att resultatet även kan leda till en bättre arbetsmiljö för de som arbetar i den här miljön”, säger forskaren Jessica Westerlund.

Resultat från forskning ger kvinnor bättre hjälp vid förlossningsskador8.9.2022 14:54:50 CEST | Pressmeddelande

En graviditet påverkar kvinnans kropp både före och under själva förlossningen. Forskning visar att både graviditeten och förlossningen i olika grad kan bidra till problem med bäckenbotten efteråt. ”Vi såg att graviditeten påverkade risken för avföringsläckage mer än den vaginala förlossningen. Det är första gången vi kunnat se det i forskning”, säger forskaren Markus Jansson.

Forskning visar att patienter söker ambulanssjukvård utan att behöva akutsjukvårdens resurser17.8.2022 12:35:18 CEST | Pressmeddelande

Årligen hjälper ambulanspersonalen ett stort antal patienter som söker akutsjukvård. Antalet som önskar hjälp av ambulanssjukvården ökar. ”Det är viktigt att det finns tillgängliga ambulansresurser när någon blir akut sjuk eller skadad. På samma sätt är det viktigt att hänvisningsbedömningarna som genomförs är patientsäkra”, säger Erik Höglund, ambulanssjuksköterska.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum