Nytt kollektivavtal kan säkra framtida industriforskning
– Att problemet med försörjningskrav och permanent uppehållstillstånd löses med hjälp av ett kollektivavtal visar med emfas att den svenska modellen levererar och fungerar, säger Andreas Nyström, förhandlingschef offentlig sektor vid Sveriges Ingenjörer.
Många utländska forskare har haft svårt efter avslutad doktorandexamen att få en tillräckligt lång anställning i rimlig tid på våra universitet och högskolor. Det gör att de inte kan uppfylla försörjningskravet som är en förutsättning för permanent uppehållstillstånd. En konsekvens har varit att forskarna då flyttat från Sverige. Det medför ofta ett hårt slag för den enskilde och omgivande nätverk. Det innebär även att landets lärosäten och forskningsintensiva näringsliv förlorar kompetensen som dessa forskare besitter och tappar den forskning som de bedriver.
Saco-S, där Sveriges Ingenjörer ingår, och Arbetsgivarverket har därför enats om ett nytt kollektivavtal för postdoktorer på universitet och högskolor. En av huvudpunkterna är att man kommer att kunna erbjudas en anställning som postdoktor om minst 2 år med förlängningsmöjlighet med 1 år om man väljer att stanna i Sverige inom akademin för att fortsätta forska. Det nya kollektivavtalet kan därmed fungera som en brygga mellan akademi och näringslivsforskning för nydisputerade ingenjörer. Avtalet träder i kraft 1 februari 2022.
– Sverige måste vara attraktivt som forsknings- och kunskapsnation. Genom det här kollektivavtalet löser vi ett stort hinder som drabbat utländska forskare. Men det måste till fortsatta ansträngningar för att erbjuda goda villkor för ingenjörer och andra specialister som jobbar med teknisk forskning och utveckling, säger Andreas Nyström, förhandlingschef offentlig sektor vid Sveriges Ingenjörer.
Om ingenjörer & forskning
Ungefär 5 000 medlemmar i Sveriges Ingenjörer är anställda inom högskoleområdet. Förbundet arbetar för att främja medlemmarnas intressen, både fackligt och professionellt. Särskilt fokus ligger på arbetsvillkor och lönebildning som är en förutsättning för fortsatt tillväxt inom både forskning och utbildning.
Nyckelord
Kontakter
Alexander OrlingePressekreterare
Tel:08-33 74 29Alexander.orlinge@sverigesingenjorer.seBilder
Länkar
Om
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 169 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Snabbutred satsning på vattenkraften för Sveriges elbehov21.11.2024 12:07:00 CET | Pressmeddelande
Regeringen måste snabbutreda en satsning på vattenkraften. Genom att uppgradera våra vattenkraftsanläggningar kan vi till 2035 öka effekten med 1 300 MW motsvarande 80 procent av Stockholms behov, eller den el som ges av en ny kärnkraftsreaktor. Det visar en rapport som Sveriges Ingenjörer beställt av teknik- och managementkonsultbolaget AFRY.
Ny högsta beredskapsstadga för krig antagen av Sveriges Ingenjörer19.11.2024 16:54:07 CET | Pressmeddelande
På tisdagen beslutade Sveriges Ingenjörers fullmäktige om en högsta beredskapsstadga som kan aktiveras i händelse av krig. Sveriges Ingenjörer ska också verka för att normalarbetstiden sänks genom förhandling mellan parterna och inte genom lagstiftning. Ett enhälligt Ingenjörsfullmäktige omvalde presidiet, lett av förbundsordförande Ulrika Lindstrand.
Carl-Fredrik Lindberg på ABB i Västerås invald i styrelsen för Sveriges Ingenjörer19.11.2024 16:45:40 CET | Pressmeddelande
Carl-Fredrik Lindberg, som arbetat på ABB i Västerås sedan 1997, valdes på tisdagen in i Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse. Han har länge varit lokalfackligt aktiv och vill nu fortsätta lyfta lönefrågor, hållbarhet på jobbet och hållbarhet klimat och miljö.
Polhemspriset 2024 tilldelas Jakob och Stina Ehrensvärd för enkel och säker inloggning med YubiKey6.11.2024 14:37:00 CET | Pressmeddelande
Årets Polhemspris tilldelas Jakob och Stina Ehrensvärd, som har utvecklat säkerhetsnyckeln YubiKey, som kräver fysisk närvaro och möjliggör säkerhet utan lösenord. Deras bolag Yubico har utvecklat en hårdvara som ansluts till datorn eller mobilen via direktkontakt eller närfältskommunikation, NFC, och genererar kryptonycklar med hjälp av asymmetrisk kryptering för säker inloggning. Polhemspriset består av en Polhemsmedalj i guld samt 250 000 kronor. Prisutdelningen äger rum på Tekniska museet i kväll den 6 november.
Ny undersökning: möjligheterna till distansarbete begränsas i snabb takt i många svenska företag30.10.2024 08:37:00 CET | Pressmeddelande
Omkring var fjärde fackklubb uppger att det införts högre krav på kontorsnärvaro under det senaste året. I många företag planeras också skärpningar av närvarokraven inom en snar framtid. Det visar en ny undersökning som Sveriges Ingenjörer gjort bland medlemmar och förtroendevalda. Detta kan få allvarliga negativa konsekvenser, varnar chefsekonom Johan Kreicbergs.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum