Nytt kollektivavtal kan säkra framtida industriforskning
Ett nytt kollektivavtal inom universitet och högskolor förlänger anställningstiden för postdoktorer till minst 2 år. Det gynnar särskilt utländska doktorander och forskare som kan stanna kvar och forska i Sverige även efter avslutad doktorsexamen. Sveriges Ingenjörer har varit en av de drivande aktörerna bakom det nya kollektivavtalet.

– Att problemet med försörjningskrav och permanent uppehållstillstånd löses med hjälp av ett kollektivavtal visar med emfas att den svenska modellen levererar och fungerar, säger Andreas Nyström, förhandlingschef offentlig sektor vid Sveriges Ingenjörer.
Många utländska forskare har haft svårt efter avslutad doktorandexamen att få en tillräckligt lång anställning i rimlig tid på våra universitet och högskolor. Det gör att de inte kan uppfylla försörjningskravet som är en förutsättning för permanent uppehållstillstånd. En konsekvens har varit att forskarna då flyttat från Sverige. Det medför ofta ett hårt slag för den enskilde och omgivande nätverk. Det innebär även att landets lärosäten och forskningsintensiva näringsliv förlorar kompetensen som dessa forskare besitter och tappar den forskning som de bedriver.
Saco-S, där Sveriges Ingenjörer ingår, och Arbetsgivarverket har därför enats om ett nytt kollektivavtal för postdoktorer på universitet och högskolor. En av huvudpunkterna är att man kommer att kunna erbjudas en anställning som postdoktor om minst 2 år med förlängningsmöjlighet med 1 år om man väljer att stanna i Sverige inom akademin för att fortsätta forska. Det nya kollektivavtalet kan därmed fungera som en brygga mellan akademi och näringslivsforskning för nydisputerade ingenjörer. Avtalet träder i kraft 1 februari 2022.
– Sverige måste vara attraktivt som forsknings- och kunskapsnation. Genom det här kollektivavtalet löser vi ett stort hinder som drabbat utländska forskare. Men det måste till fortsatta ansträngningar för att erbjuda goda villkor för ingenjörer och andra specialister som jobbar med teknisk forskning och utveckling, säger Andreas Nyström, förhandlingschef offentlig sektor vid Sveriges Ingenjörer.
Om ingenjörer & forskning
Ungefär 5 000 medlemmar i Sveriges Ingenjörer är anställda inom högskoleområdet. Förbundet arbetar för att främja medlemmarnas intressen, både fackligt och professionellt. Särskilt fokus ligger på arbetsvillkor och lönebildning som är en förutsättning för fortsatt tillväxt inom både forskning och utbildning.
Nyckelord
Kontakter
Alexander OrlingePressekreterare
Tel:08-33 74 29Alexander.orlinge@sverigesingenjorer.seBilder


Länkar
Om
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 162 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Ingenjörsmentor öppnar vägar till arbete16.8.2022 07:15:00 CEST | Pressmeddelande
Mentorprogram är effektiva för att föra nyanlända ingenjörer närmare ett jobb, visar en ny utvärdering. 74 procent av adepterna anser att deras medverkan i Sveriges Ingenjörers program Ingenjörsmentor stärkte deras möjligheter att få arbete.
DEBATT: Starta mentorprogram, arbetsgivare!12.8.2022 11:01:32 CEST | Pressmeddelande
Nyanlända ingenjörer har svårt att få jobb i Sverige – trots att arbetsgivarna skriker efter ingenjörer. Det är ett stort slöseri. Arbetsgivarna bör införa mentorprogram för att få fler i arbete. Det skriver förbundsordförande Ulrika Lindstrand på Expressen Debatt.
NY RAPPORT: Tusentals ingenjörer knackar på högskolans dörr30.6.2022 08:21:46 CEST | Pressmeddelande
12 000 ingenjörer vill tillbaka till högskolan för kompetensutveckling när det nya omställningsstudiestödet införs. För de ingenjörer som vill spetsa sin kompetens för att driva utvecklingen i klimatomställning, elektrifiering eller digitalisering riskerar reformen bli ett slag i luften. Landets tekniska lärosäten saknar matchande kursutbud. Det visar en ny rapport av Sveriges Ingenjörer.
Nytt avtal för statliga akademiker – statlig trygghetsöverenskommelse28.6.2022 14:15:28 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Ingenjörer har genom Saco-S ingått ett nytt avtal med Arbetsgivarverket för att komplettera det statliga omställningsavtalet och göra anpassningar till nyligen beslutade ändringar i LAS
Så mycket tjänar IT-ingenjörer28.6.2022 08:33:33 CEST | Pressmeddelande
IT-ingenjörer tillhör de bäst betalda av alla ingenjörer. I genomsnitt tjänar en civilingenjörsutbildad IT-ingenjör 53 000 kronor i månaden i privat sektor, om man räknar bort cheferna. Men det finns stora variationer inom gruppen. Det visar Sveriges Ingenjörers lönestatistik.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum