Göteborg & Co ABGöteborg & Co AB

Nytt steg mot engångsfritt Göteborg – unikt pantsystem för take away

Dela

På ett antal caféer i Göteborg kan man nu, mot en pantavgift, få med sig sin take away i en pantlåda gjord för flergångsbruk. Panten återfås med hjälp av en app. Konceptet togs ursprungligen fram för Göteborgs Kulturkalas men testas istället ute på stan och möjliggör ett nytt sätt att leva hållbart.

Foto: Elin Rein/Göteborg & Co
Foto: Elin Rein/Göteborg & Co

Tanken med det nya pantsystemet kom till inför Göteborgs Kulturkalas som ännu ett steg i projektet Engångsfria Evenemang, ett samarbete mellan olika förvaltningar och bolag inom staden. Syftet har hela tiden varit att skapa ett sätt för människor att ändra sina vanor och leva mer hållbart både på evenemang och under sin vardag.

– Detta är ett väldigt viktigt projekt, inte minst för att hitta modeller som kan lösa en stor utmaning kopplat till nedskräpning, men också för att leda utvecklingen inom området. Vi vill kunna stötta andra aktörer med kunskapen kring engångsfria evenemang och möjliggöra att branschen utvecklas inom frågan, säger Filip Eklund, miljöansvarig på Göteborg & Co för Göteborgs Kulturkalas.

I och med att Kulturkalaset fick ställas in i år testas nu det unika och kontantfria pantsystemet ute på stan. Det som gör det unikt är att panten fås tillbaka via en app. När man sedan köper ny take away eller vill lämna tillbaka lådan och ”spork”-besticket kan man välja vilket av de anslutna caféerna man vill gå till.

Testning än så länge i liten skala

I nuläget har fyra caféer i Göteborg anslutit sig till testet som förväntas pågå till slutet av december. Ambitionen är dock att det ska kunna fortsätta även i framtiden och på fler ställen.

– Jag tycker om idén, det är kul att haka på någonting nytt. Det är ju svårt och ibland dyrt att följa alla miljöaspekter och det här är ett lätt sätt att kunna bidra. Och det är även lätt för gästerna. Vi började med detta för en vecka sedan och har sålt i alla fall fyra lådor. Det är ju fler som väljer take away just nu, flera jobbar hemma och tar med sig maten hem. Nu på hösten också vill man inte sitta ute, så det känns som rätt läge att börja med det här just nu, säger Johanna på Jammin Jamaican Soulfood.

Pantlådan och sporken är tillverkade av biobaserad och BPA-fri plast, säkra för användning i mikro och diskmaskin. Projektet sker i samverkan mellan Göteborg & Co, Naturvårdsverket, Kretslopp och vatten, Light My Fire, PantaPå och Avfall Sverige.

Deltagande caféer i Göteborg är i dagsläget Matería, Jammin Jamaican Soulfood, Hasselsson popup, och Kafé Gapet. Läs mer här om uppdaterad information.

Kontakter

Charlott HolmåkerPR Manager

Presskontakt och pressansvarig på Göteborg & Co. Ansvar för destinations-PR i Sverige, Danmark och Norge. Presskontakt för Göteborgs 400-årsjubileum, Göteborgs Kulturkalas och Internationella Vetenskapsfestivalen Göteborg.

Tel:+46 (0)72 856 65 11charlott.holmaker@goteborg.com

Bilder

Foto: Elin Rein/Göteborg & Co
Foto: Elin Rein/Göteborg & Co
Ladda ned bild
Foto: Elin Rein/Göteborg & Co
Foto: Elin Rein/Göteborg & Co
Ladda ned bild

Om

Göteborg & Co AB
Göteborg & Co AB
Mässans gata 8
412 51 Göteborg

+46 (0)31-368 40 00http://goteborgco.se

Göteborg & Co:s uppdrag är att få fler att upptäcka och välja Göteborg. Det görs genom att i bred samverkan leda och driva utvecklingen av Göteborg som hållbar destination så att alla som lever och verkar här gynnas av en växande besöksnäring.

Göteborg & Co är moderbolag i klustret Turism,Kultur & Evenemang där Liseberg, Got Event och Göteborgs Stadsteater ingår. Göteborg & Co är en del av Göteborgs Stad.

Ladda ner bilder från vår mediabank.

Följ Göteborg & Co AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborg & Co AB

Elva hållbara upplevelser i Göteborg8.7.2021 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

Som världens mest hållbara stad att besöka 2021, utsedd av Lonely Planet, erbjuder Göteborg många härliga hållbara upplevelser att njuta av i och runt staden. Tågförbindelserna hit är bra, nästan alla hotell är miljödiplomerade och du promenerar med lätthet runt till det mesta. Naturen finns runt knuten eller för den delen mitt i stan. Här ger vid dig elva upplevelser för en grönare svemester nu i sommar.

Göteborgs Kulturkalas 2021 – det största minsta någonsin30.6.2021 11:39:52 CEST | Pressmeddelande

När Göteborgs Kulturkalas drar igång den 20–22 augusti är det det minsta och samtidigt det största någonsin. Med nyheten Kulturpresenten, där du bokar och får hem din alldeles egna kulturupplevelse, och med programpunkter på 70 platser över hela Göteborg. Standup på Kajskjul 8, streamade konserter, konstvandring i Hammarkullen och Breakdance i Kviberg, välj din favorit från årets Kalas!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum