Inera AB

Ökad flexibilitet i vården med mobilt SITHS eID

Dela
Över 500 000 vårdmedarbetare i regioner, kommuner och privata vårdgivare använder SITHS-kort för att legitimera sig vid inloggning och underskrift när det krävs en hög nivå av säkerhet. Med nya mobilt SITHS eID, som fungerar på liknande sätt som bank ID, går det även att logga in med mobiltelefon eller surfplatta.

– Identifieringstjänst SITHS är en mycket viktig del i vårdens digitalisering sedan 2005. Nu genomför vi den största tekniska förändringen sedan tjänsten startade. SITHS nya autentiseringsteknik är en helt ny, modern teknisk lösning som gör att tjänsten blir ännu säkrare. Den innebär också att nya arbetssätt blir möjliga i vården tack vare mobilt SITHS eID. Användarna behöver inte vara bundna vid en dator utan kan hantera känslig information som journaluppgifter även via mobiltelefon eller surfplatta säger Peter Arrhenius, vd på Inera som erbjuder SITHS-tjänsten.

–  SITHS nya autentiseringsteknik ger fördelar både för våra kunders IT-organisationer och för deras vård-och omsorgsverksamheter. Många kunder har eller planerar att införa en mobil strategi för att kunna arbete mer mobilt i vården och omsorgen. Datorer ersätts successivt med surfplattor och mobiltelefoner för att få större flexibilitet, kunna verksamhetsutveckla och effektivisera. Då är en modern infrastruktur som SITHS eID en förutsättning, fortsätter Peter Arrhenius.

SITHS är en godkänd metod för legitimering vid inloggning och underskrift när det krävs en högre nivå av säkerhet. Den goda kvalitets-och tillitsnivån på legitimeringen innebär att DIGG, Myndigheten för digital förvaltning, har godkänt metoden för känslig information och mobila lösningar.   

Mer om ny autentiseringsteknik för SITHS:  

En ny lösning för autentisering har lanserats som bland annat gör det möjligt att använda SITHS e-legitimation mobilt. En fristående underskriftstjänst har tagits fram som gör det möjligt att skriva under elektroniska handlingar på ett säkert sätt. Nya portaler utvecklas för utfärdande och hantering av SITHS e-legitimationer, dessa ska ersätta dagens SITHS Admin och SITHS Mina sidor. Nya SITHS kommer att vara i full drift våren 2023 och kunderna arbetar nu med att anpassa den nya SITHS-lösningen till vårdsystem och e-tjänster.  

Den nya SITHS-lösningen bygger på modern och säker teknik där autentiseringen sker frikopplat från det system eller den e-tjänst där användaren loggar in eller skriver under. Det innebär att det går att göra förändringar i lösningen utan att de anslutna systemen och e-tjänsterna påverkas. Lösningen följer referensarkitekturen för identitet och åtkomst.

Alla organisationer som använder SITHS behöver senast 2022-12-31 införa den nya autentiseringstekniken för att säkerställa fortsatt funktion. Detta omfattar även leverantörer som tillhandahåller eTjänster där SITHS används vid autentisering.

Mer information hittar du här: https://www.inera.se/revolution

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Peter Arrhenius, vd på Inera
Peter Arrhenius, vd på Inera
Ladda ned bild

Om

Inera AB
Inera AB
Hornsgatan 20
118 82 Stockholm

Växel: 0771-25 10 10https://www.inera.se/

Om Inera

Inera är ett digitaliseringsbolag, som ägs av regioner, kommuner och SKR Företag, och har i uppdrag att skapa förutsättningar för att digitalisera välfärden. Genom att förse ägarna med gemensam digital infrastruktur och arkitektur samt ett stort antal tjänster bidrar Inera till en säker, jämlik och effektiv vård och omsorg.

Inera utvecklar och förvaltar ett 40-tal tjänster inklusive 1177, Nationell patientöversikt, identifieringstjänsten SITHS samt kunskapsstöd genom Vårdhandboken med flera. De digitala lösningarna används av invånare samt anställda och beslutsfattare inom regioner och kommuner.

 

 

 

 

Följ Inera AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Inera AB

1177 Vårdguiden - främsta valet för hälsoråd kring covid-194.5.2021 14:23:58 CEST | Pressmeddelande

Den som är orolig för sin egen eller någon annans hälsa på grund av covid-19, vänder sig i första hand till 1177 Vårdguiden för att få råd. 1177 Vårdguiden är regionernas samlade kanaler och erbjudanden till invånarna, som i stort sett alla känner till och allt fler vänder sig till som ett första steg då de behöver vägledning. Under 2020 gjordes 175 miljoner besök och nära 100 miljoner inloggningar på 1177.se.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum