Region Uppsala

Ökad smittspridning ger brist på provtagningstider

Dela

Efterfrågan på provtagning för covid-19 stiger dramatiskt i Uppsala län och nu har kapaciteten slagit i taket. Framför allt är trycket högt i Uppsala och där finns det för närvarande inga lediga provtagningstider. Drop-in-testningen på Kungsgärdet och i Gottsunda har stängts på grund av personalbrist.

- Region Uppsala har byggt upp en hög provtagningskapacitet och är en av de regioner i landet som tester mest i förhållande till befolkningsstorleken. Men med den snabba smittspridning vi nu har i samhället räcker det inte till, säger Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef vid Nära vård och hälsa.

Hans budskap till den som förgäves har försökt att boka tid för testning är att återkomma.

- Det kommer återbud och det kan närsomhelst dyka upp en ledig tid, så det lönar sig att gå in på webbplatsen 1177.se senare under dagen.

Det finns fortfarande en öppen drop-in-provtagning i Stenhagen, men kapaciteten är begränsad.

- Tyvärr kan man inte åka dit på vinst och förlust och räkna med att bli provtagen. Vi kan inte garantera att alla som önskar blir testade idag.

- Om man har minsta anledning att misstänka att man har covid-19, men inte kan få tid för provtagning, ska man utgå från att man är smittad och bete sig därefter. Håll dig hemma och träffa inga människor utanför ditt hushåll, säger Fredrik Settergren.

Region Uppsala ser nu över möjligheterna att förstärka provtagningen med mer personal.

Nyckelord

Kontakter

Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef Nära vård och hälsa, tel 072-206 32 26

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Region Uppsala tar bort det generella besöksförbudet till vården1.7.2021 09:00:40 CEST | Pressmeddelande

Den 1 juli lättar Region Uppsala på vissa åtgärder som vidtagits på grund av coronapandemin. Bland annat tas det generella besöksförbudet inom vården bort. Beroende på möjligheten att hålla en hög smittsäkerhet kan det ändå finnas begränsningar exempelvis vad gäller antalet besökare, eller var besökarna får befinna sig. God handhygien och ett omtänksamt avstånd gäller också fortsatt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum