Region Uppsala

Ökad spridning av covid-19 ger extrem belastning på vården

Dela
Belastningen på sjukvården i Region Uppsala har ökat kraftigt under påskhelgen som en följd av den ökade smittspridningen. Det framgår av dagens lägesrapport.

- Vi har just nu en extrem belastning, och ställer nu om för att hantera den akuta situationen. I stort sett all planerad vård som inte är livsnödvändig måste skjutas upp säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler.

På tisdagen vårdades 131 patienter på sjukhus för covid-19, varav 25 på intensivvårdsavdelning. Inflödet av patienter beskrivs som stort. Under den senaste veckan har sammanlagt 44 patienter vårdats med intensivvård, det högsta veckoantalet under hela pandemin.

Region Uppsala ser nu över hur man kan säkra vårdkapaciteten genom att omfördela personal.

- Det här innebär att många kan behöva arbeta med andra uppgifter än de normalt gör. En medarbetare som skulle ha arbetat med en planerad operation kan behöva hjälpa till på en vårdavdelning eller akutmottagning, där man behövs bäst för stunden. Det är inte vad vi önskar, men vi har inget val. Alla är nu med och gör stora uppoffringar för att hjälpa till att rädda liv.

Dagens statistik visar också att andelen som testas positivt har ökat kraftigt. Den största ökningen har skett i Stenhagen och Gottsunda i Uppsala, där runt 20 procent av dem som testades i förra veckan konstaterades ha covid-19.

- Tidigare har vi sett sådana siffror i Norduppland, men nu har smittan tagit fart i befolkningstäta delar av länet. Det är alarmerande utveckling. Som en konsekvens av detta förväntar vi oss att allt fler kommer att behöva sjukhusvård under de närmaste veckorna, säger Mikael Köhler.

Han vädjar nu till invånarna i Uppsala län att göra allt de kan för att inte sprida smitta eller själva bli smittade.

- Vården arbetar på sin maxkapacitet. Nu hänger det på oss alla att få stopp på det. Utgå från att alla du möter är smittade och agera därefter. Håll dig borta från människor och om du inte har något val – se till att skydda dig med munskydd, handtvätt och handsprit.

Nyckelord

Kontakter

Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör, tel 076-724 89 17 eller via presskontakt 070-611 39 51

Länkar

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Förtroendet för hälso- och sjukvården minskar28.2.2023 10:00:32 CET | Pressmeddelande

Förtroendet för hälso- och sjukvården ökade kraftigt i Sverige mellan 2019 och 2021 (under pandemin). Nya siffror från SKR:s Hälso- och sjukvårdsbarometer visar nu att förtroendet för hälso- och sjukvården har minskat, både i länet och i riket. 65 procent av befolkningen i Uppsala län har stort eller mycket stort förtroende för hälso- och sjukvården. Motsvarande andel år 2021 var 72 procent. Dock är förtroendet för hälso- och sjukvården högre i Uppsala län än genomsnittet för riket (62 procent).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum