Norrköpings kommun

Ökade problem med olagliga bangers får samhällspåverkan

Dela

Problemet med så kallade Bangers har ökat i Norrköping den senaste tiden. Bangers är kraftiga smällare som är olagligt att äga, sälja och använda. De smäller väldigt högt när de detonerar vilket påverkar samhället negativt på flera sätt.

Bangers. Bild: Polismyndigheten.
Bangers. Bild: Polismyndigheten.

Boende i området där bangers smäller av upplever ofta att det handlar om skottlossning. Det leder i sin tur vilket till en otrygg boendemiljö och polisen får många gånger rycka ut då kommuninvånare larmar 112.

– Vi får många samtal från oroliga medborgare som hör smällar och det prioriterar och hanterar polisen alltid som misstänkt skottlossning. När det hörs smällar vill vi att allmänheten fortsätter ringa in och ge tips. När en person blir utsatt för bangers kan brottsrubriceringen handla om brottet misshandel. Vi hanterar sådana anmälningar där bangers har använts där både vuxna och barn skadats. Vi har dessutom kännedom om skrämda hästar vilket resulterat i skadade ryttare och skrämda husdjur varav en hund blev påkörd och avled, säger Annika Granath kommunpolis i lokalpolisområde Norrköping.

Sedan 2001 råder totalförbud i Sverige på att inneha eller sälja smällare. Trots det har användandet av bangers ökat och numera smälls det året om, det har även förekommit inomhus i skolor.

–  Olaglig försäljning och användande av smällare/bangers skapar inte bara otrygghet utan riskerar också att resultera i fysiska skador som hörselnedsättningar eller allvarliga bränn- och sårskador. Föräldrar eller andra vuxna som förser unga med sådan pyroteknik begår brott och kommunen tillsammans med polisen kraftsamlar kring dessa problem. Säger Richard Tjernström, säkerhetschef Norrköpings kommun.

När det gäller vanliga fyrverkerier gäller 18-årsgräns samt den lokala ordningslagen om var och när fyrverkerier får användas

Några viktiga fakta för dig som är förälder eller vårdnadshavare:

  • Att smälla av bangers på allmän plats utan polistillstånd kan vara ett brott. Om en bangers kastas mot någon kan det bli fråga om ett ofredande och skulle någon skadas en misshandel.
  • Larm om smällar där det är fråga om bangers tar onödig tid av polisens och räddningstjänstens resurser då det initialt behöver ageras med högsta prioritet.
  • Djur och människor blir skrämda.
  • De kan ge ordentliga skador som skador på hörseln, brännskador och i värsta fall ge tryckskador på inre organ.
  • Bangers som är en kraftig smällare, är olagligt att äga, sälja och använda. De smäller väldigt högt när de detonerar vilket påverkar samhället på flera sätt.
  • Så vet du att ditt barn eller någon du känner köper/säljer bangers så prata med dem och informera om att det är förbjudet och också farligt att använda.

Här kan du läsa mer: https://www.msb.se/fyrverkerier

Kontakt:
Annika Granath
Titel: polisinspektör, Kommunpolis lokalpolisområde Norrköping
Telefon: 010-566 86 87

Richard Tjernström
Titel: Säkerhetschef, Norrköpings kommun
Telefon: 011-15 10 72

____________________________________________
Avsändare: Andreas Åsenheim, presskommunikatör
Telefon: 072-584 72 15

Bilder

Bangers. Bild: Polismyndigheten.
Bangers. Bild: Polismyndigheten.
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum