Kungliga Operan

Operan gästar äldreboenden och vårdhem - »Befriande och viktigt«

Dela

Dörrar och fönster öppnades när artister och musiker från Kungliga Operan under våren och försommaren bjöd på utomhuskonserter vid hem för äldreboende och patienter i och kring Stockholm.

Elin Rombo och Kvalitetsunderhållningen underhåller boende på vårdhem. Foto: Kungliga Operan/Anders Jacobsson
Elin Rombo och Kvalitetsunderhållningen underhåller boende på vårdhem. Foto: Kungliga Operan/Anders Jacobsson

»På grund av pandemin har ju vårt operahus inte haft möjlighet att ta emot publik och dessutom kan många av våra äldre även under normala omständigheter inte längre komma till Operan. Då var valet givet: vi kommer ut till dem«, säger Kungliga Operans VD och operachef Birgitta Svendén.

Nedanför balkonger, på gräsmattor och parkeringsplatser framträdde olika ensembler från Kungliga Operan. En mässingssextett ur Kungliga Hovkapellet stod för pärlor ur svensk underhållningsmusik från förra århundradet; Kungliga Operans kör sjöng både opera och svenska klassiker medan Kvalitetsunderhållningen bjöd på svenska låtskatter som ’Swing it, Magistern’ och ’Glittrande glad’.

»Vi som inte fått se vår publik på väldigt länge, och personerna på äldreboendet som hållits skyddade genom isolering fick kliva ur karantänerna och mötas på distans på en solig parkeringsplats«, berättar Kvalitetsunderhållningens solist, hovsångerskan Elin Rombo.

»Vi försöker göra det vi kan i de här coronatiderna för att hitta alternativa former att sprida lite glädje bland våra boende och patienter«, säger Marianne Spiik, kommunikationschef på Stockholms sjukhem, till Kungsholmen Direkt. 

Elin Rombo:
»Det har känts befriande och viktigt med konserterna. Framför allt har vårdarna, de äldre och även vi medverkande fått något annat att tänka på en stund när kupletterna ljöd mellan husväggarna. Jag blir fortfarande glittrande glad när jag tänker på det!«

Länk till film:

https://www.operan.se/media/video/operan-gastar-aldreboenden-och-sjukhem/

Nyckelord

Bilder

Elin Rombo och Kvalitetsunderhållningen underhåller boende på vårdhem. Foto: Kungliga Operan/Anders Jacobsson
Elin Rombo och Kvalitetsunderhållningen underhåller boende på vårdhem. Foto: Kungliga Operan/Anders Jacobsson
Ladda ned bild

Länkar

Om

Kungliga Operan
Kungliga Operan
Box 16094
103 22 Stockholm

08-791 43 00https://www.operan.se/

Kungliga Operan är sedan 1773 Sveriges nationalscen för opera och balett.

Följ Kungliga Operan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan

Stevenson/Lifar – en hyllning till klassisk balett19.10.2020 15:50:06 CESTPressmeddelande

Three Preludes av Ben Stevenson och Suite en Blanc av Serge Lifar – två baletter ur den klassiska repertoaren där Kungliga Balettens dansare visar upp sin teknik och lyfter fram såväl de enskilda dansarna som kompaniet på ett corona-anpassat sätt. Programmet ersätter Svansjön som skulle ha spelats under denna period men skjuts fram på grund av pandemin. Stevenson/Lifar har premiär den 3 december och spelas t o m den 14 januari 2021.

Anne Sofie von Otter i fängslande oratorium av Kaija Saariaho14.10.2020 10:45:16 CESTPressmeddelande

La Passion de Simone, av tonsättaren och Polarpristagaren Kaija Saariaho, är helt präglad av den fransk-judiska filosofen och mystikern Simone Weils tankar och skrifter. Det är en passionerad, fascinerande och motsägelsefull värld som hovsångerskan Anne Sofie von Otter tar sig an tillsammans med Kungliga Operans kör, Kungliga Hovkapellet och dirigenten Christian Karlsen. Konserten är ett samarbete mellan Kungliga Operan och Judisk kultur i Sverige.

Klaus Nomi – opera och synthpop med stilikon på dödens New York-catwalk12.10.2020 13:00:00 CESTPressmeddelande

Kontratenor, synthpopare och stilikon. Klaus Nomi är genom hela sitt liv långt ifrån lagom. Men i denna banbrytande avantgardist ryms också en stark längtan efter samhörighet och kärlek. Lucas Svensson har skrivit en monolog som utspelar sig på ett sjukhus i New York i början av 80-talet – en dödens catwalk – där huvudpersonen, döende i aids, ser tillbaka på sitt liv. Klaus Nomi har urpremiär på Kungliga Operans Rotunda den 17 oktober.

»Romantiskt, storslaget, svulstigt«. Rufus Wainwrights opera Prima Donna får Sverige-premiär på Kungliga Operan6.10.2020 11:04:28 CESTPressmeddelande

Operasäsongen på Kungliga Operan inleds den 10 oktober med Sverigepremiären på Rufus Wainwrights internationellt uppmärksammade Prima Donna. Operan kommer även att sändas via Operans digitala plattform opranplay.se. Det innebär att betydligt fler än ett begränsat publikantal, p g a rådande restriktioner, kan ta del av verket som huvudrollsinnehavaren, hovsångerskan Elin Rombo, beskriver som »romantiskt, storslaget och svulstigt«.

Stora premiärer ställs in och ny repertoar planeras på Kungliga Operan. Operan Play sänder höstens premiärer1.10.2020 16:05:21 CESTPressmeddelande

Den senaste tiden har Operan tillsammans med konstnärliga team arbetat med att bearbeta uppsättningar för att ge varje verk rättvisa förutsättningar att framföras och med behörigt avstånd mellan medverkande på scen och i orkesterdiket. På grund av rådande situation måste ändå flera förändringar göras i repertoaren för innevarande säsong. Svansjön, Löftet och Mästersångarna i Nürnberg lyfts ur repertoaren för att återinsättas vid senare tillfällen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum