Kungliga Operan

Operan gästar äldreboenden och vårdhem - »Befriande och viktigt«

Dela

Dörrar och fönster öppnades när artister och musiker från Kungliga Operan under våren och försommaren bjöd på utomhuskonserter vid hem för äldreboende och patienter i och kring Stockholm.

Elin Rombo och Kvalitetsunderhållningen underhåller boende på vårdhem. Foto: Kungliga Operan/Anders Jacobsson
Elin Rombo och Kvalitetsunderhållningen underhåller boende på vårdhem. Foto: Kungliga Operan/Anders Jacobsson

»På grund av pandemin har ju vårt operahus inte haft möjlighet att ta emot publik och dessutom kan många av våra äldre även under normala omständigheter inte längre komma till Operan. Då var valet givet: vi kommer ut till dem«, säger Kungliga Operans VD och operachef Birgitta Svendén.

Nedanför balkonger, på gräsmattor och parkeringsplatser framträdde olika ensembler från Kungliga Operan. En mässingssextett ur Kungliga Hovkapellet stod för pärlor ur svensk underhållningsmusik från förra århundradet; Kungliga Operans kör sjöng både opera och svenska klassiker medan Kvalitetsunderhållningen bjöd på svenska låtskatter som ’Swing it, Magistern’ och ’Glittrande glad’.

»Vi som inte fått se vår publik på väldigt länge, och personerna på äldreboendet som hållits skyddade genom isolering fick kliva ur karantänerna och mötas på distans på en solig parkeringsplats«, berättar Kvalitetsunderhållningens solist, hovsångerskan Elin Rombo.

»Vi försöker göra det vi kan i de här coronatiderna för att hitta alternativa former att sprida lite glädje bland våra boende och patienter«, säger Marianne Spiik, kommunikationschef på Stockholms sjukhem, till Kungsholmen Direkt. 

Elin Rombo:
»Det har känts befriande och viktigt med konserterna. Framför allt har vårdarna, de äldre och även vi medverkande fått något annat att tänka på en stund när kupletterna ljöd mellan husväggarna. Jag blir fortfarande glittrande glad när jag tänker på det!«

Länk till film:

https://www.operan.se/media/video/operan-gastar-aldreboenden-och-sjukhem/

Nyckelord

Bilder

Elin Rombo och Kvalitetsunderhållningen underhåller boende på vårdhem. Foto: Kungliga Operan/Anders Jacobsson
Elin Rombo och Kvalitetsunderhållningen underhåller boende på vårdhem. Foto: Kungliga Operan/Anders Jacobsson
Ladda ned bild

Länkar

Om

Kungliga Operan
Kungliga Operan
Box 16094
103 22 Stockholm

08-791 43 00https://www.operan.se/

Kungliga Operan är sedan 1773 Sveriges nationalscen för opera och balett.

Följ Kungliga Operan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan

Michael Cavanagh ny operachef på Kungliga Operan30.11.2020 11:00:46 CETPressmeddelande

Nu är det klart att Michael Cavanagh kommer att bli ny konstnärlig chef för opera på Kungliga Operan. Han efterträder Birgitta Svendén som kvarstår som VD till 2022. Michael Cavanagh, som kommer från Kanada, är verksam som regissör, dramaturg och librettist. Han har gjort 150 produktioner vid över 30 operahus i Kanada, USA och Europa. På Kungliga Operan har han regisserat Nixon in China och Aida, två produktioner som hyllats av både publik och i media. Michael Cavanagh tillträder som operachef efter sommaren 2021 och har ett 5-årigt förordnande.

Stevenson/Lifar – en hyllning till klassisk balett19.10.2020 15:50:06 CESTPressmeddelande

Three Preludes av Ben Stevenson och Suite en Blanc av Serge Lifar – två baletter ur den klassiska repertoaren där Kungliga Balettens dansare visar upp sin teknik och lyfter fram såväl de enskilda dansarna som kompaniet på ett corona-anpassat sätt. Programmet ersätter Svansjön som skulle ha spelats under denna period men skjuts fram på grund av pandemin. Stevenson/Lifar har premiär den 3 december och spelas t o m den 14 januari 2021.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum