Specsavers Sweden AB

Optikern: Välj rätt solglasögon till vårens aktiviteter

Dela

Nu lockar värmen oss att vara mer utomhus, men just nu är solens strålar extra skadliga och desto viktigare är det att skydda sig med solglasögon: – Väljer man rätt solglasögon efter aktivitet så kan man känna sig trygg och ser dessutom bättre, säger Caroline Schiller, optiker och produktchef på Specsavers.

Väl rätt solglasögon till vårens aktiviteter. Foto: Specsavers
Väl rätt solglasögon till vårens aktiviteter. Foto: Specsavers

Det blir allt ljusare och varmare och nu vill vi komma ut och röra oss i vårsolen. Men vårsolen är förrädisk – för nu är solens UV-strålar extra farliga, och det är därför lika viktigt som att använda solskyddsmedel för att skydda huden:

– Om fler använder solglasögon med UV-skydd drabbas färre av ögonsjukdomar i framtiden. Grå starr och åldersförändringar i gula fläcken är de två vanligaste ögonsjukdomarna i Sverige, som en miljon svenskar har haft eller lever med, säger Caroline Schiller, optiker och produktchef på Specsavers.

Extra klokt är det att välja solglasögon efter aktivitet.  Det finns flera olika nyanser tillgängliga för att anpassa solglasögonen: grå, brun, grön, rosa, blå och gul. Varje färg filtrerar ljuset på olika sätt, och vissa stänger ute mer ljus än andra. Olika nyanser kan avlasta ögonen och förbättra synen i vissa situationer, som vid bilkörning eller i mycket starkt ljus.

– Gradalfärgade glas är färgade från mörkt upptill och ljust nertill och finns i färgerna grått, brunt och grönt. Det är perfekt för bilkörning, eftersom övre delen av glaset blockerar solen som en vindruta, medan den ljusa delen längst ner gör det enkelt att se instrumentpanelen, säger Caroline Schiller som lägger till:

-Sitter man på ett kafé och läser menyn är gradalfärgade också utmärkt, det är dessutom väldigt trendigt just nu för att förstärka glasögonens look som i år går mer mot ljusare och tunnare bågar

För de som spenderar mycket tid till havs gäller däremot lite andra förhållanden:

–  När man är ute på sjön och havet glittrar är det bra med polariserande glas som släcker ut reflexerna från vattenytan. De finns i grått, brunt och grönt och finns även att få i användarens egna styrkor så skyddas både ögonen och man ser bra, säger Caroline Schiller.

Rör man sig mycket i skog och mark med outdooraktiviteter är gult glas att föredra – man ser ojämnheter i terrängen då. Golfare däremot kan ha stor nytta av gröna glas som förhöjer seendet.

 Vad kan man mer tänka på för att skydda ögonen mot vårsolens skadliga strålar?

– Det är ju viktigt med UV-skydd men det är också viktigt att man har tillräckligt stora bågar som skyddar den ömtåliga huden runt ögonen och hindrar UV-strålarna att ta sig in i ögonen från sidorna.

 Optikerns råd för att välja solglasögon efter aktivitet:

1. För bilkörning – välj gradalfärgade eller polariserande

2. Till havs är det lämplig med polariserande

3. För golfare ger gröna glas ett bra seende på golfbanan

4. Gul, konstrasthöjande färg för mountainbike, terränglöpning, orientering – bra att se ojämnheter i terrängen med.

5. Polariserande glas för fiskeentusiasten för att bli av med blänk

Kontakter

Bilder

Väl rätt solglasögon till vårens aktiviteter. Foto: Specsavers
Väl rätt solglasögon till vårens aktiviteter. Foto: Specsavers
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Specsavers Sweden AB
Specsavers Sweden AB
Box 205
401 23 Göteborg

http://www.specsavers.se

Välkommen till Specsavers

Specsavers är en av Sveriges största optikkedjor. Genom att erbjuda bra 
priser, god service och hög professionell kunskap ger Specsavers sina 
kunder värde för pengarna. Specsavers är ett familjeägt företag som 
grundades 1984 på Guernsey. Företaget har över 1 600 optikbutiker med cirka 
30 000 medarbetare i Storbritannien, Irland, Nederländerna, Sverige, Norge, 
Danmark, Finland, Spanien, New Zealand och Australien. Specsavers erbjuder 
produkter av hög kvalitet till fördelaktiga priser. Specsavers etablerade 
sig i Sverige 2004 och har idag drygt 115 butiker. 

Följ Specsavers Sweden AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Specsavers Sweden AB

World Sight Day 14 oktober: Närsynthet hos barn kan förebyggas12.10.2021 08:40:30 CEST | Pressmeddelande

Allt fler svenska barn drabbas av närsynthet, eller myopi, och det är ett växande problem. Inför World Sight Day, Världshälsoorganisationens (WHO) dag för att uppmärksamma vikten av god ögonhälsa som infaller på torsdag den 14 oktober, vill Specsavers rikta fokus på förebyggande åtgärder: – Barn bör vistas utomhus mycket, det kan minska risken för närsynthet, säger Pelsin Demir, tidigare optiker hos Specsavers och doktorand som ingår i ett forskningsteam om nyligen presenterat spännande resultat om barns närsynthet.

Ögonläkare ser optikerbesök som första steg vid besvär som inte är akuta6.9.2021 10:27:43 CEST | Pressmeddelande

En klar majoritet av svenskarna planerar att vända sig till ögonmottagningen på ett sjukhus eller till sin vårdcentral om de får problem med sina ögon även om besvären inte är akuta. Det visar en ny rapport från Specsavers och Synskadades Riksförbund. Nu vill optikerkedjan att legitimerade optiker används mer för att komma till rätta med den höga belastningen på ögonvården och får medhåll av ögonläkare.

Skydd mot ögonsjukdom - men 4 av 10 bär ej solglasögon13.7.2021 09:33:37 CEST | Pressmeddelande

Var femte svensk använder solglasögon för att vara snygg och cool, 4 procent för att matcha kläder och 3 procent för att inte bli igenkänd. Bara 12 procent använder solglasögon för att undvika ögonsjukdom. Men fyra av tio svenskar använder inte solglasögon alls under soliga dagar. Allt enligt en undersökning som gjorts av Kantar Sifo på uppdrag av Specsavers. – Att skydda dina ögon från solen med rätt solglasögon är lika viktigt som att använda solskyddsfaktor för huden. Det är viktigt att bära solglasögon med 100 procent UV-skydd, säger Caroline Schiller, optiker och produktchef på Specsavers.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum