Öresundsverket i Malmö blir kvar
– Som elberedskapsmyndighet inom elsektorn har vi beslutat att Öresundsverkets ägare ska återställa kraftvärmeverket till förmågor för att kunna köra anläggningen i ö-drift under 5 år från det att anläggningen är återställd, säger Ann-Sofie Fahlgren, enhetschef Elberedskap, Svenska kraftnät.
I och med beslutet ska Öresundsverket, som har en maxeffekt om 448 MW, kunna startas och hållas i beredskap för ö-drift senast år 2025 och fem år framåt.
– Bakgrunden är det förändrade säkerhetsläget i vårt närområde. Ur ett totalförsvarsperspektiv är det av yttersta vikt att det i Malmö finns reservkraftsmöjligheter som kan förse samhällsviktiga funktioner med el, så kallad ö-drift, för att minska samhällskonsekvenserna om den nationella eller regionala elförsörjningen slås ut, säger Ann-Sofie Fahlgren.
Högst 1106 miljoner i ersättning
Ägaren av kraftvärmeverket, Sydkraft som ingår i energikoncernen Uniper, får ersättning om högst 1106 miljoner kronor för sina kostnader. Dels för att återställa kraftverket som inte har varit i drift sedan 2016. Dels för att upprätthålla förmågan till ö-drift under en femårsperiod. Det innebär att Sydkraft ersätts med ett engångsbelopp på högst 405 miljoner kronor för att återställa och högst 114 miljoner kronor årligen under perioden 2025-2029 för att upprätthålla ö-driften.
– Från den årliga ersättningen ska eventuella intäkter som Sydkraft tillhandahåller från elmarknaderna räknas av. Detta för att undvika att beredskapsmedel snedvrider konkurrensen på elmarknaden, säger Ann-Sofie Fahlgren.
Svenska kraftnäts beslut om att beredskapsåtgärder ska vidtas sker med stöd av elberedskapslagen. Det innebär att elföretag är skyldiga att vidta sådana åtgärder som behövs för att förebygga, motstå och hantera störningar som kan leda till stor påverkan på samhället.
Vad är Ö-drift
Det innebär att med lokal elproduktion försörja ett geografiskt avgränsat område med el, utan koppling till det omkringliggande elnätet, det vill säga som en egen ö. Ö-drift kan användas i krissituationer när ordinarie elförsörjning är utslagen, exempelvis extrema väderhändelser eller mänskligt utlösta händelser såsom driftfel eller sabotage, inklusive cyberattacker, höjd beredskap eller krig. Ö-drift startas även upp när en återuppbyggnad av elnätet kommer att ta lång tid.
Kontakter
Presstelefon: 010-475 80 10
press@svk.se
Om
Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk med uppgift att förvalta Sveriges stamnät för el, som omfattar cirka 16 000 kilometer ledningar för 400 kV och 220 kV med stationer och utlandsförbindelser. Svenska kraftnät ser till att det alltid är balans mellan förbrukning och produktion i Sverige och affärsverket är även ansvarig myndighet för den svenska elberedskapen och stärker landets elförsörjning för att klara kritiska situationer.
Svenska kraftnät har flera olika verksamhetsområden. Centralt är att underhålla och utveckla det svenska transmissionsnätet för el. På transmissionsnätets kraftledningar transporteras el från vind-, vatten- och kärnkraftverk till regionala och lokala nät som för elen vidare till elanvändarna via lokalnäten.
Svenska kraftnät bildades 1992. Verksamheten finansieras framför allt genom de avgifter som regionnät och stora elproducenter betalar för att nyttja stamnätet. Regeringen har fastställt en instruktion och regleringsbrev och riksdagen anger ramarna för investerings- och finansieringsverksamheten. Svenska kraftnät har cirka 1550 anställda.
Mer information finns på www.svk.se.
Följ Svenska kraftnät
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska kraftnät
Sökes: civilpliktiga inom elförsörjningen7.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Svenska kraftnät ska utbilda 1 000 personer för civilplikt inom elförsörjningen fram till och med 2028. Nu öppnas möjligheten att själv ansöka om att bli utredd för civilplikt.
Sveriges nettoexport av el minskar25.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under en lång rad av år har utbyggnaden av ny elproduktion i Sverige överstigit ökningen av elförbrukningen. Sveriges elöverskott har därför successivt ökat. Men under återstoden av 2020-talet bedöms utbyggnaden dämpas samtidigt som elförbrukningen ökar. Resultatet blir minskad elexport.
Ökade investeringar i stamnätet och en plan för flaskhalsinkomsterna26.2.2025 08:38:27 CET | Pressmeddelande
Svenska kraftnät investerar nästan 57 miljarder kronor åren 2026-2028, i bland annat kapacitetsförstärkningar. Konkret riktar sig nätinvesteringarna till att både ersätta ledningar som når sin tekniska livslängd och för att möta en ökad elförbrukning.
Svenska kraftnät godkänner ökad kapacitet till elförbrukare25.2.2025 11:12:54 CET | Pressmeddelande
Investeringar i det svenska stamnätet ger resultat. Under förra året kunde Svenska kraftnät bevilja nya uttag till elförbrukare på sammanlagt 1 923 MW, vilket omräknat är tillräckligt mycket för att försörja tio mellanstora städer av Uppsalas storlek.
Första pusselbiten i Skånes långsiktiga nätutvecklingsplan är nu beslutad25.2.2025 08:49:51 CET | Pressmeddelande
Svenska kraftnät har fattat beslut om genomförande av åtgärdspaket Skåne Syd. Det är det första av tre åtgärdspaket som planeras inom ramen för den långsiktigs nätutvecklingsplan för Södra Sverige. Skåne Syd ska säkerställa det långsiktiga elbehovet och möjliggöra anslutning av ny elproduktion.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum