Örnsköldsviks Kommun

Örnsköldsvik är Årets Purple Flag stad 2019

Dela

Örnsköldsvik har tilldelats utmärkelsen Årets Purple Flag stad 2019. Utmärkelsen som i år delas ut för fjärde gången syftar till premiera städer som arbetar för att skapa attraktivare, säkrare och tryggare kvällsupplevelse för stadens invånare och besökare

Anette Forsberg,Cesam. Per Nylén, kommunstyrelsens ordförande. Ragnhild Backman, fastighets och företagsutveckling. Carina Edblad, chef samhällsbyggnadsförvaltningen.
Anette Forsberg,Cesam. Per Nylén, kommunstyrelsens ordförande. Ragnhild Backman, fastighets och företagsutveckling. Carina Edblad, chef samhällsbyggnadsförvaltningen.

Purple Flag är en certifiering som innebär att staden bedriver ett aktivt arbete för att skapa attraktivare, säkrare och tryggare kvällsupplevelse för stadens invånare och besökare. I samband med ”Sweden Urban Arena”, som är ett årligt event för intressenter inom cityhandel och handelsplatser, fick Örnsköldsvik den 22 oktober ta emot utmärkelsen som Årets Purple Flag stad 2019. Bland annat uppmärksammades den samverkan som handlar om trygghet.

– Örnsköldsvik är en av landets tryggaste kommuner, men det finns utmaningar att jobba med även där. En del kräver direkta insatser, andra mer förebyggande och långsiktiga åtgärder. I det arbetet har vi haft stor nytta av Purple Flag-verktyget, förklarar Anette Forsberg, centrumledare för CESAM i Örnsköldsvik. Sedan hösten 2016, då vi började använda Purple Flag som verktyg, jobbar vi mer strukturerat och målinriktat för att bättre möta de krav och förväntningar som finns på stadskärnan dag- som kvällstid.

Arbetet som ger resultat
I Örnsköldsvik finns nu en bredare uppslutning och utvecklad samverkan mellan polisen, kommunen, lokala trygghetsgrupper samt butiksägare och den nybildade krögargruppen. Exempelvis har ungdomar efterlyst ”vanliga vuxna på stan som ser en och säger hej” så nu finns trivselvärdar i samverkan med BRÅ. Tack vare trygghets- och kvällsvandringarna samt den nya appen för felanmälningar har man fått upp ögonen för otrygga och osnygga platser. De centrala offentliga mötesplatserna har genomgått ansiktslyftningar som bidragit till ökad trygghet och trivsel. Utbudet av upplevelser har också ökat för att tillgodose så många som möjligt.

 – Vi har gjort och gör mycket, men vi vet också att vi har en hel del utmaningar kvar och där är Purple Flag-modellen en stor tillgång, säger Anette Forsberg.

– Det känns fantastiskt roligt att vårt fina samarbete mellan kommunen, handeln, fastighetsägarna, BRÅ, polisen, krögare, hotell, fältassistenter, föreningslivet med flera gett oss denna fina utmärkelse. Vår nya vision inleds med ”vi bygger bäst tillsammans” och att bli utsedda till årets purple flag-kommun är ett bevis på att vi är på rätt väg, säger kommunstyrelsens ordförande Per Nylén.

Juryns motivering:
Utmärkelsen Årets Purple Flag stad 2019 tilldelas Örnsköldsvik för deras framgångsrika och kontinuerliga arbete i samverkan baserad på Purple Flag Swedens fem fokusområden – säkerhet, tillgänglighet, utbud, plats och policy.

"Örnsköldsviks vision är att vara ett kreativt nav med stark utveckling, där initiativ och idéer tas till vara och där nyfikna människor med framtidstro känner trygghet, gemenskap och glädje.. I det arbetet finns Purple Flag som ett strategiskt och operativt verktyg för att skapa ännu bättre, tryggare och säkrare kvällsupplevelser – med puls och mångfald för alla generationer. Med stadens bästa för ögonen investerar man både i mjuka och hårda värden. Det syns i det offentliga rummet. Det märks i utbudet som binder ihop dagen med kvällsekonomin. Det känns genom aktörernas “lila” engagemang. Det ger resultat och skapar framgång – men också insikt om att staden är ett levande väsen som kräver ständig omsorg och omtanke”.

Juryn består av representanter från Svenska Stadskärnors styrelse. Det var fjärde gången utmärkelsen delades ut.

Nyckelord

Kontakter

Per Nylén, kommunstyrelsens ordförande 0660 - 881 57
Anette Forsberg, centrumutvecklare, 070 - 280 22 20

Bilder

Anette Forsberg,Cesam. Per Nylén, kommunstyrelsens ordförande. Ragnhild Backman, fastighets och företagsutveckling. Carina Edblad, chef samhällsbyggnadsförvaltningen.
Anette Forsberg,Cesam. Per Nylén, kommunstyrelsens ordförande. Ragnhild Backman, fastighets och företagsutveckling. Carina Edblad, chef samhällsbyggnadsförvaltningen.
Ladda ned bild

Om

Örnsköldsviks Kommun
Örnsköldsviks KommunÖrnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice.

Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

Information från kommunstyrelsen i Örnsköldsvik4.2.2020 17:22:59 CETPressmeddelande

Här följer kortfattad information från kommunstyrelsens sammanträde i Örnsköldsvik den 4 februari 2020. Kompletta handlingar finns på kommunens webbplats. Vill utreda hamnutbyggnad Kommunstyrelsen vill att fullmäktige ska ge kommunorganisationen i uppdrag att genomföra de utredningar som krävs för att fatta ett beslut om att bygga ut hamnen i Hörneborg i Örnsköldsviksfjärden till en allmän hamn. Utredningar ska också genomföras för att kunna fatta beslut om den strategiska utvecklingen av godsterminalen i Arnäsvall och om vägnätets bärighet för bärighetsklass 4. Bakgrunden är den rapport om infrastruktur för framtida godstransporter som tagits fram och som visar på brister i infrastrukturen och förslag på prioriteringar för att klara industrins prognoser om ökade godsmängder. Föreslår avslag på cykelledsförslag Kommunstyrelsen föreslår fullmäktige ska avslå den motion som Bo Ekeborg (SD) har lämnat in om en förändrad dragning av cykelleden från Järveds båthamn till Hamnparken och Arena

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum