Örnsköldsviks Kommun

Örnsköldsvik lanserar e-tjänster för restaurangföretagare

Dela

Projektet eSamverkan i Västernorrland har utvecklat ett hundratal digitala tjänster. Örnsköldsviks kommun lanserar nu ett antal e-tjänster som förenklar tillståndshanteringen för restaurangbranschen.

Digitala tjänster tas fram i snabb takt just nu i Västernorrland. Med en nationellt vedertagen teknik i grunden, från början utvecklad i länet, byggs digitala tjänster som förenklar för invånare och näringsliv samtidigt som kommunernas arbete effektiviseras. De digitala tjänsterna utvecklas i hög utsträckning genom projektet eSamverkan – ett samarbete mellan Västernorrlands sju kommuner samt Hudiksvall och Nordanstigs kommun. I dagsläget har projektet tagit fram ett hundratal digitala tjänster.

Örnsköldsviks kommun är nu först ut med ett antal tjänster som förenklar tillståndshanteringen för restaurangbranschen. Att starta och driva restaurang kan upplevas krångligt, med många olika tillstånd att söka och hålla reda på. Syftet med ”Serverat-tjänsterna” är att underlätta för restaurangföretagare samtidigt som kommunens handläggning effektiviseras.

– Målet är att vi genom samverkan ska göra vardagen enklare för våra medborgare. Istället för att fylla i pappersblanketter ska tjänsterna kunna skötas via dator eller mobil. Det ska vara smidigt att starta företag och kommunikationen med kommunen ska vara snabb och effektiv, säger Jens Danielsson, IT-chef vid Örnsköldsviks kommun.  

De e-tjänster som Örnsköldsviks kommun nu lanserar, speciellt riktade till restaurangbranschen, är anslutna till en sammansatt bastjänst som förmedlar information från myndigheternas register. Via den erbjuds restaurangföretagaren en förifyllnad av sina uppgifter. Förutom att det blir enkelt och smidigt för företagaren, underlättar det kommunernas egen hantering när ansökan är komplett och korrekt ifylld.

Under våren kommer även Härnösand, Kramfors, Sollefteå, Timrå, Sundsvall, Ånge, Hudiksvall och Nordanstig att erbjuda restaurangföretagarna dessa tjänster.

E-tjänsterna "Serverat" finns på Örnsköldsviks kommuns webbplats, under kategorin livsmedel

Nyckelord

Kontakter

Jens Danielsson, IT-chef, kommunledningsförvaltningen 070 655 82 03

Daniel Nordström, enhetschef miljö och hälsa, 070-256 07 81

Länkar

Om

Örnsköldsviks Kommun
Örnsköldsviks KommunÖrnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice.

Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum