Örnsköldsviks Kommun

Örnsköldsvik nominerad till Årets stadskärna – igen!

Dela

Örnsköldsvik är nominerad till Årets stadskärna 2018. Två gånger tidigare, 2001 och 2008, har staden fått utmärkelsen och är nu alltså tillsammans med Eskilstuna och Linköping utsedd till finalist av föreningen Svenska Stadskärnor

Örnsköldsvik är än en gång nominerad till Årets stadskärna 2018. Två gånger tidigare, 2001 och 2008, har staden fått utmärkelsen och är nu alltså tillsammans med Eskilstuna och Linköping utsedd till finalist av föreningen Svenska Stadskärnor som står bakom priset. I år är det dessutom 20 år sedan Cesam – Centrum i samverkan – startades av köpmän, fastighetsägare och kommun för att tillsammans utveckla stadskärnan.

– Så fantastiskt roligt, säger kommunstyrelsens ordförande Glenn Nordlund. Detta är en nominering som känns som en vinst och ett fint pris för det både långa och stora engagemang vi ser hos så många parter för att utveckla staden.

För att bli nominerad till Årets Stadskärna krävs ett giltigt kvalitetscertifikat på samverkan, QM – Quality Mark och resultat baserade på strategier och handlingsplaner med tydliga mål, budget och genomförande. Graden av samverkan mellan den offentliga och privata sektorn är direkt avgörande för stadens och stadskärnans attraktionskraft och tillväxtpotential.

Svenska Stadskärnor understryker också i sitt pressmeddelande idag hur komplex stadsutveckling idag är och att Örnsköldsvik tillsammans med övriga kandidater är väl införstådd med detta.

– För att arbeta med hållbar stadsutveckling krävs både helhetssyn och helhetsgrepp samt en gemensam målbild. Det behövs gränsöverskridande tankesätt och arbetssätt, genomtänkta strategier och väl förankrade handlingsplaner. Dessa frågor har vi arbetat med sedan i början av 90-talet, berättar Eva Hägglund, juryns styrelseordförande och vice ordförande i Svenska Stadskärnors styrelse. Då handlade mest om att bemöta externhandelns expansion. Idag står vi inför mer komplexa utmaningar. Spetskompetens, forskning, utbildning samt erfarenhetsutbyte både regionalt, nationellt och internationellt blir allt viktigare för städers och orters överlevnad och utveckling.

Cesams väl beprövade arbetsmodell har nu också multiplicerats att gälla även på landsbygden med de fyra serviceorterna som nav i arbetet under benämningen Bygdsam.

– Vi är många som både ser och känner vilken skillnad utvecklingen har gjort för staden, fortsätter Glenn Nordlund. Genom Cesams väl organiserade och strukturerade arbete har vi visat att vi kan jobba långsiktigt och stabilt. Den stora kraften i allt detta är samverkan, och nu ser vi samma modell etablera sig även på landsbygden.

Vid årskonferensen i Västervik den 29-31 maj utses vinnaren i samband med att alla nominerade får möjlighet att presentera sina städer och sin stadsutveckling.

 

Nyckelord

Kontakter

Glenn Nordlund, kommunstyrelsens ordförande. 0660-881 53, 070-558 81 53

Lena Lindström, näringslivsutvecklare. 0660-884 12, 070-651 93 10

Bilder

Om

Örnsköldsviks Kommun
Örnsköldsviks Kommun



Örnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice.

Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

Information från kommunstyrelsen i Örnsköldsvik4.2.2020 17:22:59 CETPressmeddelande

Här följer kortfattad information från kommunstyrelsens sammanträde i Örnsköldsvik den 4 februari 2020. Kompletta handlingar finns på kommunens webbplats. Vill utreda hamnutbyggnad Kommunstyrelsen vill att fullmäktige ska ge kommunorganisationen i uppdrag att genomföra de utredningar som krävs för att fatta ett beslut om att bygga ut hamnen i Hörneborg i Örnsköldsviksfjärden till en allmän hamn. Utredningar ska också genomföras för att kunna fatta beslut om den strategiska utvecklingen av godsterminalen i Arnäsvall och om vägnätets bärighet för bärighetsklass 4. Bakgrunden är den rapport om infrastruktur för framtida godstransporter som tagits fram och som visar på brister i infrastrukturen och förslag på prioriteringar för att klara industrins prognoser om ökade godsmängder. Föreslår avslag på cykelledsförslag Kommunstyrelsen föreslår fullmäktige ska avslå den motion som Bo Ekeborg (SD) har lämnat in om en förändrad dragning av cykelleden från Järveds båthamn till Hamnparken och Arena

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum