Örnsköldsviks Kommun

Örnsköldsviks kommun uppmärksammar inträdet i samiskt förvaltningsområde

Dela

Från och med den 1 februari ingår Örnsköldsviks kommun i samiskt förvaltningsområde. Det innebär en stärkt ställning för den samiska kulturen och det samiska språket. Media hälsas välkomna till invigning av inträdet i förvaltningskommunen den 20 februari.

Inträdet i det samiska förvaltningsområdet ger en stärkt ställning för den samiska kulturen.
Inträdet i det samiska förvaltningsområdet ger en stärkt ställning för den samiska kulturen.

Örnsköldsviks kommun ingår från 1 februari 2019 samiskt förvaltningsområde (och sedan 2018 i finskt förvaltningsområde). I båda fallen handlar det om att kommunen efter medborgarförslag ansökt om och, av regeringen, beviljats att få ingå i respektive förvaltningsområde.

I hela landet gäller ett grundskydd för samtliga fem nationella minoriteter och minoritetsspråk. Att Örnsköldsvik nu ingår i samiskt förvaltnigsområde innebär en stärkt ställning för samiskan och urfolket samerna som också är en av Sveriges erkända nationella minoriteter. De samisktalande har i ett förvaltningsområde förstärkta rättigheter och detta innebär bland annat att samisktalande har rätt att använda samiska i sina enskilda kontakter med kommunen. Kommunen ska också kunna erbjuda förskola och äldreomsorg till väsentlig del på samiska samt främja de nationella minoriteternas möjlighet att behålla och utveckla sin kultur.

Kommunens inträde i samiskt förvaltningsområde uppmärksammas vid ett officiellt arrangemang den 20 februari. Sametinget arrangerar plenum i Örnsköldsvik den 19-21 februari och i samband med detta planerar Örnsköldsviks kommun för invigning av det samiska förvaltningsområdet. Kulturminister Amanda Lind är inbjuden att delta vid invigningen.

Program: invigning samiskt förvaltningsområde 20 februari

Plats: Stadshuset Kronan, Kempesalen, Järnvägsgatan 6, Örnsköldsvik

Dag: Onsdag 20 februari

kl. 15:00–16:15
Föredrag Lennart Rohdin: ”Sveriges nationella minoriteter och minoritetsspråk - Mångfalden i Sverige och Nolaskogs – förr och i dag”

kl. 16:15
Örnsköldsvik i samiskt förvaltningsområde. Kommunalråd Per Nylén (S) inviger tillsammans med ordförande Birgitta Ricklund Orrestaare saemien sibrie –Örnsköldsviks sameförening

Katarina Barruk, sydlig jojktradition i Saepmie, 15 minuter

Fika

kl. 17:30–20:15             
Öppet samråd samiska (vid deltagande av kulturminister Amanda Lind senareläggs starten av öppet samråd något)

Nyckelord

Kontakter

Harriet Kuoppa, minoritetssamordnare, kommunledningsförvaltningen, 072 - 210 63 94

Bilder

Inträdet i det samiska förvaltningsområdet ger en stärkt ställning för den samiska kulturen.
Inträdet i det samiska förvaltningsområdet ger en stärkt ställning för den samiska kulturen.
Ladda ned bild

Om

Örnsköldsviks Kommun
Örnsköldsviks KommunÖrnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice.

Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum