Örnsköldsviks Kommun

Örnsköldsviks Vetenskapsvecka – ForskarFredag, 24-28 september

Dela

Sista fredagen i september arrangeras ForskarFredag på många platser i Europa. Örnsköldsviks kommun vidgar i år arrangemanget till en hel vetenskapsvecka, 24-28 september.

I Örnsköldsvik finns starka forskningsmiljöer inom olika ämnesdiscipliner. Privata och offentliga aktörer utvecklar ständigt sitt samarbete med lärosäten runt om i landet. För att uppmärksamma detta arrangeras Örnsköldsviks Vetenskapsvecka – ForskarFredag, 24-28 september 2018.

– Under Örnsköldsviks Vetenskapsvecka kommer forskare och pedagoger att visa vad vetenskap är, hur forskning går till och hur det är att jobba som forskare. Målgruppen är den breda allmänheten med särskilt fokus på barn och unga. En stor del av veckans aktiviteter bygger på att unga deltar och förhoppningsvis blir nyfikna på högre utbildning, forskning och innovation säger Martin Paju, utvecklingsstrateg vid folkhälso- och kompetensenheten, Örnsköldsviks kommun.

På programmet finns aktiviteter som massexperiment, klassrumsseminarier, nyckelpigekonstruktioner med KomTek, panelsamtal, ForskarFika, webb-föreläsningar och vetenskapsquiz. Örnsköldsviks Vetenskapsvecka avrundas på ForskarFredagen 28 september med vetenskapscafé och forskarpanel.

Under vetenskapscaféet uppmärksammas forskning kring e-hälsa. Marlene Sandlund, fysioterapeut och systemvetare, föreläser om fallolyckor under rubriken ”Säkra steg med digital teknik”. Föreläsningen börjar klockan 13:30 på Café UH. Mer information om föreläsningen finns på Forskarfredags webbplats.

ForskarFredagens final blir ett panelsamtal där Elsa Reimersson. Sina Jansson, Susanna Pusa och Jessica Gard Timmerfors, forskare verksamma inom statsetenskap, kemi och omvårdnad, samtalar om ”Forskarens vardag”. Forskarpanelen hålls i Flygelsalen, Lasarettsgatan 7 med start 14:30. Hållpunkter för forskarpanel och summering av Vetenskapsveckan finns på Forskarfredags webbplats.

Begreppet ForskarFredag är hämtat från EU-initiativet European Researchers Night och syftar till att skapa mötesplatser mellan forskare och allmänhet. Aktiviteterna i Örnsköldsvik arrangeras i samarbete mellan Örnsköldsviks kommun och regionens universitet och föreningsliv. ForskarFredag samordnas nationellt av föreningen Vetenskap & Allmänhet.

Nyckelord

Kontakter

Martin Paju,
utvecklingsstrateg, folkhälso- och kompetensenheten, Örnsköldsviks kommun 0660 – 885 93, 073-087 16 29.

Bilder

Länkar

Om

Örnsköldsviks Kommun
Örnsköldsviks KommunÖrnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice.

Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum