SRAT

Oroande att optiker har svårt att hinna ta pauser

Dela
PRESSMEDDELANDE. Endast nio procent av de anställda i privata optikföretag har kunnat ta paus varje dag under sina arbetsdagar det senaste halvåret. Hela 14 procent mår dåligt på sin fritid för att de inte får tillräcklig återhämtning i arbetet – trots det betydligt lägre kundtrycket under pandemin. Det visar en rapport av fackförbundet SRAT om raster och pauser för anställda i optikbranschen.

Fackförbundet SRAT genomförde en medlemsenkät till medlemmar i Svensk Optikerförening våren 2021. Enkäten visar att alltför många anställda inte får den återhämtning i arbetet som krävs för att arbetsmiljön ska vara hållbar. SRAT vill nu att arbetsgivare i optikbranschen vidtar åtgärder för att leva upp till Arbetstidslagens och Optikeravtalets skyldigheter när det gäller raster, pauser och anställdas möjligheter till återhämtning i arbetet.

—   Anställda i optikbranschen får slita hårt när arbetsdagarna är så fullbokade, säger Unni Rosengren, styrelseledamot i Svensk Optikerförening. Det gör mig skakad att så många optiker mår dåligt på sin fritid för att de inte får tillräcklig återhämtning. Optiker ska inte behöva ha stressiga luncher eller långa arbetsdagar helt utan pauser.

SRAT:s undersökning visar att hela 5 procent av de anställda i optikbranschen inte har kunnat ta lunchrast under ett arbetspass som är fem timmar eller längre. Bara nio procent av de anställda har kunnat ta en kortare paus varje dag under sina arbetsdagar det senaste halvåret. Hela 14 procent svarar att de aldrig kunnat ta paus i arbetet och 30 procent uppger att de sällan haft möjlighet till paus. Många optiker berättar också om att det hårda kundtrycket gör att raster måste användas till att skriva journaler eller att göra administrativt arbete.

—   Bristen på återhämtning riskerar att gå ut över anställdas hälsa, säger Sverker Jutvik, förhandlare på fackförbundet SRAT. När du jobbar minst fem timmar har du rätt till en ostörd rast. Arbetsgivare måste planera för arbetsdagar som ger anställda möjlighet att koppla bort jobbet och slappna av en stund. Annars blir arbetsmiljön inte hållbar i längden.

Kontakter

Bilder

Om

SRAT
SRAT
Box 1419
11184 Stockholm

08-4424460https://www.srat.se/

SRAT är fackförbundet för akademiker i samhällsbärande professioner. Vi är en del av Saco och finns på hela arbetsmarknaden.

SRAT har 25 medlemsföreningar.

Följ SRAT

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SRAT

Förbättringar för anställda i spårtrafiken med nytt avtal15.5.2023 11:11:51 CEST | Pressmeddelande

Fack och arbetsgivare i spårtrafikbranschen har idag kommit överens om ett nytt kollektivavtal. SRAT och Sveriges Ingenjörer har förhandlat tillsammans med fackförbunden Seko och ST. Facken har drivit på för förbättrade möjligheter för anställda att kombinera arbete och fritid. Det nya avtalet är ett tvåårigt avtal där 4,1 procent avsätts till individuella löner under 2023 och 3,3 procent under 2024. Av löneutrymmet ska 0,2 procent reserveras till flexpension vilket är i linje med industrins märke.

Fackförbundet SRAT:s kritik mot Arbetsmiljöverket: Försvaga inte skyddsombudens roll!17.11.2022 07:30:00 CET | Pressmeddelande

En fjärdedel av alla anställda har en orimlig arbetsbelastning, framförallt på grund av underbemanning. Endast en tredjedel har kunnat ta paus varje dag det senaste halvåret. Det visar en rapport som Saco-förbundet SRAT släpper idag. Fackförbundet menar nu att Arbetsmiljöverket måste lyssna på kritiken från fackföreningsrörelsen och backa från förslagen som riskerar att försvaga skyddsombudens roll på arbetsplatsen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum