Tullverket

Oroande ökning av minderåriga smugglare

Dela
Antalet ärenden där barn och unga under 18 år misstänks för smuggling har fördubblats på tre år. 2020 inledde Tullverket 89 utredningar mot minderåriga. Förra året inleddes 175 utredningar och de yngsta som misstänktes var bara 12 - 13 år. Merparten av smugglingsbrotten begås genom beställningar på nätet. Det handlar om allt från narkotika till explosiva varor och inte minst e-cigaretter.
E-cigaretter och cannabis
E-cigaretter och cannabis

- Det är en oroväckande utveckling och det vi ser i våra utredningar är förmodligen toppen på ett isberg. Vi vill verkligen uppmana föräldrar att vara uppmärksamma på vad deras barn gör på nätet, säger Lina Andersson, biträdande chef på Tullverkets kriminalavdelning.

Allt fler under 15 år

2020 inledde Tullverket totalt 89 utredningar mot minderåriga misstänkta för smugglingsbrott. 2021 hade antalet nya utredningar ökat till 149 och ökningen fortsatte 2022 då 175 utredningar inleddes. I statistiken går det att bryta ut ärenden som rör misstänkta barn under 15 år och det syns en betydande ökning i den ålderskategorin. 2020 rörde fyra utredningar barn under 15 år. 2022 hade antalet utredningar ökat till 29.

- Statistiken indikerar att smugglingen kryper neråt i åldrarna. Vi ser flera exempel där de misstänkta bara är 12 - 13 år. Vi vill flagga för den här utvecklingen för att göra vuxenvärlden medveten om vad som pågår, säger Lina Andersson.

Mycket smuggling via näthandel

I 85 procent av ärendena har smugglingen skett via post och paket. Den vanligaste varan att smuggla är e-cigarretter men även narkotika, alkohol, explosiva varor och farliga föremål som knivar är vanligt förekommande.

- Långt ifrån allt som går att köpa på nätet är lagligt. Förutom att man kan utsätta sig själv och andra för fara, så riskerar man att åka fast för smuggling. Det finns en rad exempel på minderåriga som dömts för smuggling de senaste åren. Dessutom kan man hamna i belastningsregistret vilket kan sätta stopp för vissa utbildningar, jobb och körkort i flera år framöver, säger Lina Andersson.

Tullverket skärper rutiner

Även om brottsmisstankarna rör barn och ungdomar under 15 år utreds brotten. Men eftersom man då inte är straffmyndig är det istället sociala myndigheter som tar vid. Tullverket tar nu fram nya rutiner för kontakter med socialtjänsten. Muntliga överlämningar ska kompletteras med skriftliga för att minska risken att ärenden faller mellan stolarna.

- Vi kommer också att stärka vårt arbete genom att utbilda utredare som ska vara särskilt inriktade på utredningar där barn misstänks för brott. Kan vi i ett tidigt skede förhindra att en ung människa fastnar i kriminalitet så är det en stor vinst både för individen och samhället, säger Lina Andersson.

För mer information

Tullverkets presstjänst, 0771-450 590 eller press@tullverket.se


Tipsa Tullverket om smuggling, ring: 90 114.

Nyckelord

Bilder

E-cigaretter och cannabis
E-cigaretter och cannabis
Ladda ned bild
Nästan halvt kilo cannabis insmugglat i postpaket av 15-åring hemmahörande i Malmöområdet. Domen blev ungdomsvård.
Nästan halvt kilo cannabis insmugglat i postpaket av 15-åring hemmahörande i Malmöområdet. Domen blev ungdomsvård.
Ladda ned bild
Större mängd e-cigaretter insmugglade i post av 16-åring hemmahörande i Norrköping. Domen blev ungdomstjänst.
Större mängd e-cigaretter insmugglade i post av 16-åring hemmahörande i Norrköping. Domen blev ungdomstjänst.
Ladda ned bild
Bangers (kraftiga smällare) insmugglade i post av 17 åring hemmahörande i Gävleområdet. Domen blev dagsböter.
Bangers (kraftiga smällare) insmugglade i post av 17 åring hemmahörande i Gävleområdet. Domen blev dagsböter.
Ladda ned bild
Butterflykniv insmugglad med post av 15-åring hemmahörande i Västernorrlands län. Domen blev dagsböter.
Butterflykniv insmugglad med post av 15-åring hemmahörande i Västernorrlands län. Domen blev dagsböter.
Ladda ned bild
Lina Andersson, biträdande chef Tullverkets kriminalavdelning
Lina Andersson, biträdande chef Tullverkets kriminalavdelning
Ladda ned bild

Om

Tullverket
Tullverket
Huvudkontor: Tegeluddsvägen 100, Stockholm


0771-450 590https://www.tullverket.se/sv/

Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 500 anställda och leds av vikarierande generaltulldirektör Johan Norrman. 

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

Äldre beställer olagliga elchockvapen för att känna sig tryggare16.4.2024 07:02:00 CEST | Pressmeddelande

När en kontrollgrupp från Tullverket öppnade en misstänkt försändelse från Tyskland hittade tullinspektörerna ett 80-tal olagliga elchockvapen. Men en större förvåning var att beställarna visade sig vara betydligt äldre än normalt. Genomsnittsåldern på de 84 identifierade mottagarna av de illegala vapnen var hela 69 år. Den gemensamma nämnaren hos beställarna var att de känner sig otrygga och vill kunna försvara sig. När de då såg reklamen i sociala medier slog de till och beställde. Att importera och äga ett elchockvapen utan tillstånd är dock olagligt.

Kraftig ökning av stoppad alkohol som köpts på nätet11.4.2024 07:01:00 CEST | Pressmeddelande

Svenskarna beställer hem alltmer alkohol via webbutiker eftersom det har blivit dyrt att själv frakta hem varorna från utlandet. Men många vet inte att de då också måste betala svensk alkoholskatt. Resultatet kan bli en dyrköpt läxa när både skatt och straffavgifter ska betalas om Tullverket stoppat leveransen. Förra året stoppades sju gånger så mycket alkohol som beställts från utländska webbutiker jämfört med året innan.

Gängkriminella lockar alltfler unga att bli paketmålvakter6.3.2024 08:01:00 CET | Pressmeddelande

Tullverket ser en oroande utveckling med alltfler ungdomar och unga vuxna som lockas in i grov kriminalitet. Utredarna på myndighetens kriminalavdelning slår nu larm om en lavin av unga så kallade paketmålvakter runt om i Sverige. Rekryteringen sker till stor del via de sociala medieplattformarna Snapchat och Tiktok. En 16-årig pojke som lockats av gangsterkulturen gick med på att ta emot ett paket med två kilo amfetamin. Han står nu inför rätta anklagad för grov narkotikasmuggling. En 18-åring som tog emot ett paket med två skarpa vapen dömdes nyligen till 1,5 års fängelse.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye