Kommunal

Osäkra anställningar bakom hög personalomsättning inom vård och omsorg

Dela

Osäkra anställningar i form av tidsbegränsade anställningar ligger bakom hög personalomsättning inom vård och omsorg visar en ny rapport från fackförbundet Kommunal.

Rapporten visar att det finns ett tydligt samband mellan osäkra anställningar och hög personalomsättning. Tydligast är det bland yrkesgruppen vårdbiträden inom äldreomsorgen där över hälften är tidsbegränsat anställda.

- Tillsvidareanställningar på heltid borde vara en självklarhet inom vård och omsorg, det har corona-pandemin visat med all tydlighet. Bristen på anställningstrygghet går på tvärs med kvalitetsambitioner om personlig kontinuitet, teamarbete och yrkesattraktivitet, säger Tobias Baudin, ordförande Kommunal.

Samtidigt råder det stora skillnader mellan privat och offentlig vård och omsorg, där det är sex procentenheter mer tidsbegränsade anställningar inom privat vård och omsorg jämfört med offentlig. Kommunals nya rapport visar att ökade privatiseringar och införandet av allmän visstid 2007 ökat användningen av tidsbegränsade anställningar i välfärden.

- Trots överenskommelser om att heltid ska vara norm anger var fjärde på Kommunals avtalsområde att de inte hittat/fått heltid som skäl till varför de arbetar deltid, varav många är tidsbegränsat anställda. Samtidigt vet vi att en hög personalomsättning varken är bra för Kommunals medlemmar eller brukare inom äldreomsorgen, säger Tobias Baudin, ordförande Kommunal.

Resultat i urval:

  • Över en miljon löntagare saknar idag täckning av anställningsskyddets grundprincip: att anställningen gäller tillsvidare. På arbetsmarknaden totalt är 758 000 tidsbegränsat anställda och 300 000 är egenföretagare.
  • Hälften av de tidsbegränsat anställda på arbetsmarknaden är anställda på allmän visstid, avlönas per timme och kallas in vid behov. På Kommunals avtalsområde är 238 800 personer tidsbegränsat anställda, varav 138 000 personer (58 procent av tidsbegränsat anställda) är anställda på de mest prekära tidsbegränsade kontrakten. Majoriteten vill ha en tillsvidareanställning.
  • Det är stora skillnader mellan tjänstemän och arbetare i anställningstrygghet. Sett till enbart Kommunals medlemsgrupper inom vård och omsorg, som undersköterskor, vårdbiträden och skötare, är totalt 29 procent tidsbegränsat anställda. Bland utbildningsarbetarna, som barnskötare, fritidsledare och elevassistenter, är 40 procent tidsbegränsat anställda.
  • Knappt hälften på Kommunals avtalsområde arbetar heltid. Deltidsarbetet är som mest utbrett inom vård och omsorg. Var femte deltidsarbetande inom vård och omsorg anger att de inte har fått eller hittat heltidsarbete som orsak till deltid.

Rapporten i sin helhet: https://www.kommunal.se/trygghet-pa-arbetsmarknaden-en-rapport-om-arbetsratt-och-anstallningsvillkor-i-valfarden

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Kommunal
Kommunal
Box 190 39
104 32 Stockholm

http://www.kommunal.se

Över en halv miljon människor runt om i hela landet. Med viktiga jobb, värda att älska, dygnets alla timmar. Inom fler än 230 yrken. Det är vi som är Kommunal. Vi bemannar den välfärdsmotor som får Sverige att fungera, de ekonomiska hjulen att snurra och gör människors liv bättre.

Följ Kommunal

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunal

Kommunal förhandlar om avskaffat karensavdrag2.10.2020 06:43:46 CESTPressmeddelande

Coronakrisen har blixtbelyst det Kommunal sagt länge. Medlemmarnas yrkesskicklighet är avgörande för att hela Sverige ska fungera. Idag överlämnar Kommunal sina reviderade krav till Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) inför förhandlingarna om arbetsmarknadens största avtal. - Vi kommer att köra stenhårt. Medlemmarna i Kommunal är yrkesskickliga samhällsbärare. Våra krav är inte bara högst rimliga, de är också helt nödvändiga, säger Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin. Kommunals avtalsyrkanden är tydliga. Högre lön för alla medlemmar och en särskild satsning på yrkesutbildade inom välfärden. Arbetstiderna måste bli mer hållbara, och arbetstiden för nattarbetare ska förkortas. Dessutom kräver Kommunal retroaktiva löner och att karensavdraget avskaffas för samtliga medlemmar inom avtalsområdet. - Karensen är ett otyg på svensk arbetsmarknad. Ingen ska tvingas gå till jobbet trots sjukdom – eller straffas ekonomiskt för att man tar sitt ansvar och stannar hemma. Nu finns möjlighete

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum