MHF

Östersund i fokus på Trafiknykterhetens Dag

Dela

Tisdagen 14 maj är det Trafiknykterhetens dag. En dag som MHF instiftat för att uppmärksamma konsekvenserna av rattfylleri. På 300 platser över hela landet uppmärksammas Trafiknykterhetens dag med olika aktiviteter. Polisen gör i samarbete med MHF en storsatsning med extra trafiknykterhetskontroller i delar av landet. Vårt huvudevenemang kommer i år att vara i Östersund, där vi kommer att finnas på Stora Torget mellan klockan 10:00 och 16:00.

På Trafiknykterhetens dag möts vi av krasch, rök och dramatik i två fingerade realistiska trafikolyckor på Stora Torget i Östersund
På Trafiknykterhetens dag möts vi av krasch, rök och dramatik i två fingerade realistiska trafikolyckor på Stora Torget i Östersund

Under Trafiknykterhetens dag uppmärksammas vikten av en nykter trafik. På 300 platser delas flygblad ut och olika manifestationer genomförs.

Varför är detta viktigt? Jo, eftersom det sker 525 rattfyllerikörningar i timmen i Sverige, över 12 000 körningar per dygn. Risken för att du möter en rattfyllerist på vägen är tyvärr enorm.

Tisdagen 14 maj är det Trafiknykterhetens dag. Årets riksmanifestation genomförs i år i Östersund.

På Stora Torget i Östersund kl 10.00-16:00 genomför MHF och Östersunds kommun tillsammans med Länsförsäkringar, ICA Maxi, Synsam, Polisen, Räddningstjänsten och SOS Alarm aktiviteter på Trafiknykterhetens dag

Ur programmet:

  • Hanna Wagenius, (C), ordförande i Kommunfullmäktige i Östersund inviger Trafiknykterhetens dag.

  • Vad händer när en olycka har inträffat? Vilka är involverade och varför är det viktigt att lära sig första hjälpen. Kl 12:00 och kl 15:00 arrangeras fingerade, realistiska trafikolyckor. Blåljuspersonal och full dramatik.

  • Vem har vunnit årets filmpris? Gymnasieelever har tävlat.

  • Uppträdande av Therese Nestor med band.

  • Synsam kommer att vara på plats och erbjuder gratis synundersökning.

  • Länsförsäkringar svarar på försäkringsfrågor och visar hur synen påverkas av alkohol.

  • ICA Maxi bjuder på fika och ordnar tävling.

Flera intressanta händelser under dagen. För exakta tidpunkter kontakta Sabrina Sandhu enligt nedan.

Arrangemanget är kostnadsfritt och öppet för alla. Välkomna!

Kontaktpersoner:
Sabrina Sandhu, Projektledare, Tel: 0765-48 97 23, sabrina.sandhu@mhf.se

Göran Sydhage, VD MHF, Tel: 0765-48 97 19, goran.sydhage@mhf.se

Om Trafiknykterhetens dag
Trafiknykterhetens Dag grundades 2002 och är en dag då hela Sverige skänker en tanke till alla de som drabbats av rattfylleriolyckor och deras anhöriga. Manifestationer mot rattfylleri äger rum i hela landet. Ett större riksevent arrangeras också varje år och på nyheterna talar man om rattfylleriproblematiken och dess konsekvenser i Sverige. Dessutom genomför polisen denna dag en storsatsning med extra trafiknykterhetskontroller i delar av landet. Huvudarrangörerna MHF, Motorförarnas helnykterhetsförbund, och MADD, Mothers against drunk driving, står bakom Trafiknykterhetens Dag tillsammans med ett flertal samarbetspartners. 12 600 rattfyllerister kör dagligen i trafiken, vilket innebär 525 per timme., dygnet runt. 2018 var det strax under 80 personer som omkom i alkohol- och drogrelaterade trafikolyckor. Att rädda 10 av dessa liv skulle förutom att bespara anhöriga ett olidligt lidande, ge en besparing för samhället på närmare en halv miljard. Den totala samhällsekonomiska kostnaden för dödsfallen i rattfylleriolyckor har beräknats till 3,78 miljarder kronor. Det är mer än vad regeringen har fördelat till myndigheterna Trafikverket, Transportstyrelsen och Trafikanalys, tillsammans.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

På Trafiknykterhetens dag möts vi av krasch, rök och dramatik i två fingerade realistiska trafikolyckor på Stora Torget i Östersund
På Trafiknykterhetens dag möts vi av krasch, rök och dramatik i två fingerade realistiska trafikolyckor på Stora Torget i Östersund
Ladda ned bild

Om

MHF
MHF
Hammarby Fabriksväg 25, 8 tr
120 30 Stockholm

http://mhf.se

MHF Motorförarnas Helnykterhetsförbund arbetar för att ingen ska dö av rattfylleri. Man har ca 12 000 medlemmar uppdelade i sju regioner och 130 lokalavdelningar. MHF tillhör de mest aktiva trafiksäkerhetsorganisationerna i landet.

Följ MHF

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från MHF

Ta paus i sommar: Trafiksäkerhetskampanj28.6.2019 14:25:10 CESTPressmeddelande

MHF:s stora sommarkampanj firar 20 år. Trafiknykterhetsorganisationen MHF uppmuntrar förare att ta regelbundna pauser under resan och informerar om säkerhet i trafiken. Enligt statistik från Transportstyrelsen sker fler trafikolyckor under sommaren än under någon annan period. Därför träffar du mellan maj och september hundratals funktionärer från MHF på många större rastplatser längs med huvudleder runt om i Sverige. Här kan du ställa frågor, få tips och diskutera problem och möjligheter i trafiken. Målet är en skön och trygg resa samt ökad trafiksäkerhet. Med hjälp av Trafikverket som äger de flesta rastplatserna, kan vi på MHF bidra till en säkrare trafik.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum