Sveriges Lärare

Över hälften av barngrupperna i förskolan är för stora

Dela
Barngrupperna blir allt större i förskolan. Under förra året var över hälften av de åldersindelade grupperna större än Skolverkets rekommendation. Sveriges Lärare kräver att regeringen lagstiftar om minimibemanning, lärartäthet och maxtak för gruppernas storlek.

Enligt Skolverkets riktlinjer bör barngrupperna i förskolan bestå av max 12 barn i åldersgruppen 1-3 år. För äldre barn är rekommendationen max 15 barn per grupp. Sveriges Lärare kräver att regeringen lagstiftar om lärartäthet i förskolan och ett maxtak för barngruppernas storlek.

Under 2022 var 55 procent av alla åldersindelade grupper större än rekommenderat. Det motsvarar nästan 10 000 barngrupper.

Året innan var motsvarande siffra 48 procent. Det är med andra ord en kraftigt växande andel av alla barngrupper som är för stora. 

Samtidigt har också snittet för antalet barn per grupp ökat: från 12 till 12,6 i barngrupperna med yngre barn (1-3 år) och från 15 till 16,2 i barngrupperna med äldre barn (4-5 år).

– Det är oerhört allvarligt att vi nu ser ett trendbrott. Utvecklingen går åt helt fel håll och med kommunernas allt mer ansträngda ekonomi befarar vi att barngrupperna kommer att bli större och bemanningen mindre, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Sveriges Lärare.

Det finns också stora geografiska skillnader. I Tibro kommun är alla barngrupper för stora – i Hällefors kommun är inga barngrupper för stora. 

– Kommunerna har misslyckats med att ge en likvärdig förskola till alla barn. Staten måste ta ansvar för finansiering, likvärdighet och resursfördelning genom att framför allt reglera kvalitetsfaktorer som minimibemanning, förskollärartäthet och barngruppsstorlekar, säger Johanna Jaara Åstrand.

10 kommuner med högst andel åldersindelade barngrupper som är över riktmärket

Kommun

Andel för stora barngrupper

Tibro kommun

100%

Lilla Edets kommun

100%

Sölvesborgs kommun

81%

Salems kommun

80%

Nykvarns kommun

79%

Oskarshamns kommun

79%

Kumla kommun

79%

Munkedals kommun

78%

Klippans kommun

78%

Östra Göinge kommun

78%

 

 

 

10 kommuner med lägst andel åldersindelade barngrupper som är över riktmärket

 

Andel för stora barngrupper

Hällefors kommun

0%

Timrå kommun

2%

Kävlinge kommun

6%

Surahammars kommun

6%

Dals-Eds kommun

8%

Falkenbergs kommun

8%

Borgholms kommun

10%

Aneby kommun

12%

Oxelösunds kommun

16%

Mullsjö kommun

17%

 

Metod

Den här texten bygger på officiell statistik från Skolverket.

Uppgiften om hur stor andel av förskolans grupper som är för stora bygger på en sammanräkning av andelen små- och storbarnsgrupper som överstiger de nationella riktlinjerna.

Notera att endast åldersindelade grupper ingår i den sammanräkningen. Det finns även grupper med barn i blandade åldrar, men dessa grupper saknar riktlinjer om storlek.

Nyckelord

Kontakter

Om

Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund bildade 

den 1 januari 2023 ett nytt förbund; Sveriges Lärare. 

Tillsammans bildar vi Sverige. 

Följ Sveriges Lärare

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Lärare

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye