SRAT

Över hälften av barnmorskorna funderar på att säga upp sig

Dela
Drygt hälften av alla barnmorskor (54 procent) har funderat på att säga upp sig det senaste året. Orsaken är en tuff arbetsmiljö och att skiftarbete tär på hälsan. Dessutom arbetar hälften av alla barnmorskor deltid - framförallt för att arbetsbelastningen är för tung. Det visar en rapport som Svenska Barnmorskeförbundet, en del av fackförbundet SRAT, släpper idag.

Rapporten ”Kvinnohälsa är för lågt prioriterat politiskt - om barnmorskors arbetsmiljö, kompetensutveckling och semestersituation” visar att en hög andel av barnmorskorna (96 procent) trivs på jobbet. Samtidigt har också över hälften, 54 procent, funderat på att säga upp sig som barnmorska under det senaste året. De vanligaste motiven till att fundera på uppsägning är att det är en tuff arbetsmiljö, att lönen är för låg eller att man bara vill byta arbetsplats. Rapporten bygger på en medlemsenkät bland yrkesverksamma barnmorskor i hela Sverige.

—    Barnmorskor älskar sitt jobb och kämpar på trots en alldeles för hög arbetsbelastning, säger Eva Nordlund, ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet. Jag tycker att arbetsgivare måste vara mer rädda om barnmorskor. Att så många arbetar deltid för att orka är alarmerande.

I rapporten framgår att drygt hälften av barnmorskorna arbetar deltid. Den vanligaste orsaken är att det är för tung arbetsbelastning för att orka arbeta heltid. Många barnmorskor beskriver hur skiftarbete, oflexibla arbetstider och hög arbetsbelastning tär på hälsan. Arbetsbelastningen gör också att det blir svårt att använda sin barnmorskekompetens fullt ut. I rapporten beskriver barnmorskor att förlossningsavdelningar har blivit ”födfabriker” där det friska och normala hos födande kvinnor inte finns med.

—    Arbetsgivare måste ta signalerna från barnmorskor på allvar nu, säger Eva Nordlund. Vi som arbetar i professionen måste ha en hållbar arbetsbelastning. Annars kommer vi inte att kunna locka unga att vilja utbilda sig till detta fantastiska yrke.

SRAT och Svenska Barnmorskeförbundet vill:

  • Att arbetsgivare vidtar åtgärder när det gäller schemaläggning, och semesterplanering som gör att det blir attraktivt att utbilda sig, arbeta och utvecklas inom barnmorskeprofessionen
  • Att arbetsgivare ser till att barnmorskor får en individuell kompetensutvecklingsplan och kraftigt förbättrade möjligheter till fördjupning eller specialisering i sin profession
  • Att SKR tar del av resultaten i vår enkät och vidtar åtgärder som underlättar för regionerna att leva upp till sitt arbetsmiljöansvar
  • Att arbetsgivare tar del av resultaten i vår enkät och arbetar strategiskt för att få barnmorskor att stanna i sitt yrke

Nyckelord

Kontakter

Eva Nordlund
Ordförande Svenska Barnmorskeförbundet
073 - 561 83 49

Dokument

Om

SRAT
SRAT
Box 1419
11184 Stockholm

08-4424460https://www.srat.se/

SRAT är fackförbundet för akademiker i samhällsbärande professioner. Vi är en del av Saco och finns på hela arbetsmarknaden.

SRAT har 25 medlemsföreningar.

Följ SRAT

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SRAT

Fackförbundet SRAT:s kritik mot Arbetsmiljöverket: Försvaga inte skyddsombudens roll!17.11.2022 07:30:00 CET | Pressmeddelande

En fjärdedel av alla anställda har en orimlig arbetsbelastning, framförallt på grund av underbemanning. Endast en tredjedel har kunnat ta paus varje dag det senaste halvåret. Det visar en rapport som Saco-förbundet SRAT släpper idag. Fackförbundet menar nu att Arbetsmiljöverket måste lyssna på kritiken från fackföreningsrörelsen och backa från förslagen som riskerar att försvaga skyddsombudens roll på arbetsplatsen.

Avtal klart inom Svenska kyrkan4.5.2022 09:36:46 CEST | Pressmeddelande

I tisdags kväll blev ett avtal om omställning klart inom Svenska kyrkan när Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation godkände medlarnas slutbud. De varsel som lagts på området dras därmed tillbaka. SRAT organiserar ett fåtal medlemmar som arbetar på avtalsområdet. Det nya avtalet är tecknat mellan Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och Akademikerförbundet SSR och Akavia med förtecknade förbund, i vilka SRAT ingår.

Oroande att optiker har svårt att hinna ta pauser15.11.2021 00:00:00 CET | Pressmeddelande

PRESSMEDDELANDE. Endast nio procent av de anställda i privata optikföretag har kunnat ta paus varje dag under sina arbetsdagar det senaste halvåret. Hela 14 procent mår dåligt på sin fritid för att de inte får tillräcklig återhämtning i arbetet – trots det betydligt lägre kundtrycket under pandemin. Det visar en rapport av fackförbundet SRAT om raster och pauser för anställda i optikbranschen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum