RF/SISU

Paketreselag riskerar stoppa möjligheten att arrangera cuper och läger inom barn- och ungdomsidrotten

Dela

IK Sävehof med stöd av Riksidrottsförbundet överklagar beslut att handbollscup ska betala resegaranti till Kammarkollegiet. Kammarkollegiets beslut riskerar att slå undan benen för allt arrangerande av läger och cuper inom barn- och ungdomsidrotten.

Foto: Bildbyrån EJ FRI ATT ANVÄNDA
Foto: Bildbyrån EJ FRI ATT ANVÄNDA

– Det är helt orimligt att likställa läger och cuper med paketresor. Det kan inte vara regeringens eller riksdagens mening att paketreselagen ska omfatta en vanlig idrottstävling där ungdomar i ideella föreningar sover i skolsalar och tävlar mot varandra. Idrottsrörelsen är i djupa revor på grund av pandemin och detta beslut riskerar att sätta stopp för läger och cuper för barn- och ungdomsidrotten – och det när dessa mötesplatser för rörelse och gemenskap behövs som mest, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Kammarkollegiet har i sitt beslut bedömt att handbollscupen är att betrakta som en paketresa enligt paketreselagen (2018:1217) och arrangören av paketresan, IK Sävehof, ska ordna med en resegaranti enligt resegarantilagen (2018:1218) till Kammarkollegiet motsvarande den totala summan av samtliga anmälningsavgifter plus 10 %. Resegarantin kan ordnas genom en betalningsutfästelse, en försäkring eller genom att deponera medel till Kammarkollegiet.

IK Sävehof har med stöd av Sveriges Riksidrottsförbund valt att överklaga beslutet från Kammarkollegiet till förvaltningsdomstolen. 2021-04-12, mål nr 386-21 meddelade förvaltningsrätten att de avslog överklagandet och 2021-10-21, mål nr 3269-21 meddelade kammarrätten att de avslog överklagandet. IK Sävehof har nu valt att söka prövningstillstånd till Högsta förvaltningsdomstolen.

– Det här är en jätteviktig fråga för ungdomsidrotten oavsett idrott. Beslutet riskerar att sätta stopp för läger och cuper vilket skulle innebära att barn och unga inte får möjlighet till de upplevelser och minnen som vi vet att de skapar, säger Patrik Brandt ordförande IK Sävehof.

För ytterligare information kontakta

Johan Karlsson
Förbundsjurist Riksidrottsförbundet
08-699 61 26

Fredrik Andersson
Generalsekreterare, Partille Cup
031-340 07 92

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Bildbyrån EJ FRI ATT ANVÄNDA
Foto: Bildbyrån EJ FRI ATT ANVÄNDA
Ladda ned bild

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 70 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum