Parterna i brev till regeringen: slopa karenstiden vid korttidsstöd

Under inledningen av pandemin använde en stor del av industrin sig av korttidsstödet. Det var en välkommen stödåtgärd som fyllde ett tydligt behov. Totalt omfattades cirka 174 000 personer inom industrin av korttidsarbete under 2020, och drygt 14 000 under 2021. Genom den tillfälliga förstärkningen av stödsystemet med korttidsarbete kunde jobben i industrin räddas.
Från och med den 1 oktober gäller det permanenta regelverket för korttidsstöd. En återgång till permanenta regelverket är en välkommen åtgärd eftersom pandemin var en extraordinär situation.
Cementkrisen skapar osäkerhet för svensk basindustri
”Nu väntar en annan kris som skapas i kölvattnet kring Cementas tillstånd att bryta kalksten på Gotland. Även om Cementa får tillstånd att bryta kalk och kan fylla ut med leveranser från Nordkalk är risken för både produktions- och leveransstörningar stor”, skriver Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf och IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkilä.
”Hela lösningen är mycket sårbar och kan leda till att enskilda företag blir helt utan eller får ransonerade cementleveranser för vidareförädling. Cementkrisen skapar en stor osäkerhet för svensk basindustri”, konstaterar de.
Sedan i somras har Industriarbetsgivarnas medlemsföretag följt situationen noggrant och det finns en uppenbar risk for att flera företag blir nödgade till personalneddragningar om cementkrisen inte får en långsiktig lösning. Många av företagen har återhämtat sig efter pandemin och livskraftiga företag och jobb har kunnat räddas genom korttidsarbete.
”Industriarbetsgivarna och IF Metall är därför bekymrade över den karenstid på 24 månader som inträder för de företag som använt korttidsarbete under 2020, dels eftersom cementkrisen inte har någon koppling till pandemin, dels genom den konkurrenssnedvridning som riskerar att uppstå mellan de företag som använt stödet under 2020 och de företag som inte sökt stöd eller som endast haft korttidsstöd inom ramen för 2021 års tillfälliga regelverk”.
”Vi anser att karenstiden på 24 månader ska slopas tillsvidare och att även företag som använt sig av korttidsstöd under pandemin ska kunna använda sig av korttidsstöd i den cementkris som briserar inom kort, i syfte att rädda jobben och säkra företagens framtida kompetens. Karenstiden bör inte gälla i detta fall då företagen nu står inför en ny utbudschock”.
Brevet som skickades till finansminister Magdalena Andersson den 4 november 2021 undertecknades av Per Widolf, förhandlingschef Industriarbetsgivarna och Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare IF Metall
Nyckelord
Kontakter
Marina LähteenmaaKommunikationschef
Tel:072-247 50 33marina.lahteenmaa@industriarbetsgivarna.seBilder
Länkar
Om
Industriarbetsgivarna är arbetsgivarorganisationen för stål-, metall-, gruv-, massa-, pappers-, sågverks-, byggnadsämnes- och buteljglasindustri samt svetsmekanisk industri. Industriarbetsgivarna företräder drygt 1000 medlemsföretag med cirka 90 000 anställda.
Följ Industriarbetsgivarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Industriarbetsgivarna
Industriarbetsgivarna har träffat avtal med Pappers1.4.2025 19:00:00 CEST | Pressmeddelande
I dag har Industriarbetsgivarna träffat avtal med Pappers för massa- och pappersindustrin. ”Det avtal vi har träffat för massa- och pappersindustrin följer det märke som industrins parter träffat och som är normerande för hela arbetsmarknaden”, konstaterar Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf.
Industrins märke satt – nytt avtal tecknat1.4.2025 01:51:48 CEST | Pressmeddelande
Parterna inom industrin har enats om ett nytt avtal som sätter märket – ett kostnadstak – för löneökningarna på den svenska arbetsmarknaden. Det nya avtalet sträcker sig över två år och har ett avtalsvärde på 6,4 procent.
Industriarbetsgivarna: ”Lönebudet på kritisk nivå”21.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
Industriarbetsgivarna har idag accepterat det lönebud som de opartiska ordförandena (OpO) har presenterat. Förslaget omfattar en löneökning på 7,7 procent på 36 månader. ”Budet är högt och det tangerar vad som är förenligt med en bibehållen internationell konkurrenskraft. Men vi noterar att det anger en tydlig inriktning mot en lägre löneökningstakt jämfört med dagens nivå och därför har vi valt att säga ja”, säger Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf.
Industriarbetsgivarna säger ja till skiss på treårigt avtal, men betonar osäkert omvärldsläge10.3.2025 15:00:06 CET | Pressmeddelande
Industriarbetsgivarna säger i dag ja till de opartiska ordförandenas skiss, som innehåller en inriktning på en avtalsperiod om tre år. ”Ett längre avtal är en lösning som kan ge basindustrin den stabilitet den behöver, men då behöver avtalsinnehållet i övrigt stärka svensk industris konkurrenskraft”, säger Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna.
Linda Bjurholt från LKAB blir Årets Fe 20256.3.2025 16:58:42 CET | Pressmeddelande
Linda Bjurholt, områdeschef Logistik på LKAB tilldelas utmärkelsen Årets Fe 2025. Utmärkelsen går till en kvinna inom gruv- och stålindustrin som gjort särskilda insatser i eller för industrin under sin karriär.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum