Plastslöjd på skolschemat i höst

Dela

En av vår tids viktigaste miljöfrågor handlar om plast, och som ett sätt att berätta om materialet och engagera barn och unga bjuds nu skolor i hela landet in att delta i Plastslöjd - ett initiativ startat av Tekniska museet tillsammans med organisationerna Håll Sverige Rent och Hand in Hand.

I fem steg får skoleleverna arbeta med allt från insamling till att lära sig om materialet och att sedan skapa något nytt.
I fem steg får skoleleverna arbeta med allt från insamling till att lära sig om materialet och att sedan skapa något nytt.

Plast är ett material som fyller flera viktiga behov i vårt samhälle, men materialet orsakar också stora problem. När plasten hamnar i naturen är den direkt skadlig för både människor och djur, i vissa fall till och med dödlig. Varje år hamnar flera miljoner ton plast i naturen och eftersom naturen inte kan bryta ner plasten på egen hand växer världens plastberg hela tiden.

Genom att använda plastskräp som en resurs som dessutom skapar arbetstillfällen arbetar organisationerna Håll Sverige Rent och Hand in Hand med projektet Waves of Change för att både bekämpa fattigdom och minska marin nedskräpning. Tillsammans med Tekniska museet har man nu tagit fram lektioner och workshops där barn och unga både lär sig om problemet ur ett samhällsperspektiv och engageras i att sin egen framtid.

Plastslöjd är ett enkelt och roligt sätt att engagera högstadieelever i en av vår tids viktigaste miljöfrågor. I fem steg får skoleleverna arbeta med allt från insamling till att lära sig om materialet och att sedan skapa något nytt.

Eleverna börjar med att samla in plastskräp i sitt närområde. Med hjälp av lektionsmaterial arbetar klassen sedan med Plastmatte, Plastkemi, och Plastsamhällskunskap. Med den nyvunna kunskapen om plast sorterar eleverna sedan plasten och under tre workshops i plastslöjd skapas nya kreationer som sedan visas upp på skolornas (och stolta elevers) instagramkonton. Några verk väljs ut för att sedan visas upp på Tekniska museet.

"Plasten är ett enormt miljöproblem som vi här hemma i Sverige delar med resten av världen. Vi är väldigt måna om att unga i landet fortsätter få insikt i plastens inverkan på miljön och att de engagerar sig kring lösningar.  Därför tycker vi att plastslöjd-projektet är båda roligt och viktigt", säger Anna Bertmar Khan, programchef på Hand in Hand Sweden.

"Hela samhället behöver minska plastanvändningen, men vi kan också bli mycket bättre på att ta till vara och återanvända den plast som redan finns. Vi på Tekniska museet jobbar redan nära skolor runt om i Sverige inom ramen för projektet Maker Tour där återanvändning är en viktig pusselbit. Därför passar Plastslöjd extra bra i vår verksamhet. Nu hoppas vi att många skolor hakar på initiativet", säger Maria Olsson, chef för lärandet på Tekniska museet.

"Varje ny generation behöver lära sig att inte skräpa ner. Det räcker inte att man städar undan problemet, utan arbetar förebyggande. Sen ska det ju bli fantastiskt roligt att se vad eleverna skapar för något av det som är betraktat som skräp", säger Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent.

Om Waves of Change

I projektet Waves of Change tränar Hand in Hand indiska och kenyanska småskaliga entreprenörer inom återbruk och återvinning av plast samtidigt som många lokala arbetstillfällen skapas inom den cirkulära ekonomin.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

I fem steg får skoleleverna arbeta med allt från insamling till att lära sig om materialet och att sedan skapa något nytt.
I fem steg får skoleleverna arbeta med allt från insamling till att lära sig om materialet och att sedan skapa något nytt.
Ladda ned bild

Om

Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

135 000 engångsmuggar slängdes på marken under en vecka28.9.2021 10:09:00 CEST | Pressmeddelande

Var tredje svensk i åldern 18 till 29 år köper mat, dryck eller snacks i farten dagligen eller flera gånger i veckan. Vanligast är att man köper någon form av snabbmat, följt av kaffe. Enligt den nationella skräpmätningen som Håll Sverige Rent gjorde sommaren 2020 slängs cirka 135 000 engångsmuggar på marken på en vecka. Skulle vi anta att beteendet ser likadant ut över hela året skulle det resultera i drygt 7 miljoner engångsmuggar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum