Turistrådet Västsverige

Platåbergens Geopark utsedd till Sveriges första Unesco-globala geopark

Dela

Platåbergens Geopark har blivit utnämnd till Sveriges första globala geopark av FN-organet Unesco. Detta innebär att platåbergslandskapet anses vara världsunikt och av internationellt intresse, och från och med nu blir en del av att geoparksnätverk världen över.

 En geopark arbetar i grunden för att kombinera bevarande av naturmiljöer med hållbar utveckling och främjande av naturturism. Totalt finns idag 177 av Unesco utsedda geoparker i 46 olika länder. Unesco utser också världsarv och biosfärområden enligt samma modell.

—    Geoparker är ett nytt koncept som funnits hos Unesco sedan 2015. Det växer fort runtom i världen, och är väl fungerande, bland annat eftersom geoparker har som krav att vara starkt förankrade i lokalsamhället. Att vara en del av det här nätverket sätter vårt område på världskartan och öppnar dörrar både för internationell turism men även utbyten och samarbeten, säger Anna Bergengren, koordinator för Platåbergens Geopark.

Samarbete mellan nio kommuner

De västsvenska kommuner som ingår i samarbetet kring Platåbergens Geopark är Grästop, Trollhättan, Vänersborg, Lidköping, Götene, Mariestad, Skara, Skövde och Falköping. Totalt omfattas Platåbergens Geopark av 15 olika platåberg – däribland Billingen (Skövde), Mösseberg (Falköping), Kinnekulle (Lidköping) och Halle-Hunneberg (Trollhättan/Vänersborg). Platåbergen har med sin unika geologi skapat förutsättningar för ett rikt kulturarv och värdefulla naturtyper.

—    Stort grattis till denna utmärkelse hälsar vi från Turistrådet! Att få en så här tung internationell utmärkelse är något som är positivt för hela den västsvenska besöksnäringen – inte minst när det kommer till att hamna i det internationella rampljuset. Att Platåbergens Geopark förutom sin huvudsakliga uppgift att sprida kunskap om de geologiska värdena ett område har, dessutom är med och bidrar till en hållbar besöksnäring gör att det blir ännu bättre förutsättningar för att skapa nya hållbara besöksnäringsupplevelser inte minst kring vandring och cykling i området, säger Sofia Lennström, projektledare Turistrådet Västsverige.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Turistrådet Västsverige
Turistrådet Västsverige
Bergslagsgatan 2
40544 Göteborg (Gothenburg)

+46 (0)31-81 83 00http://www.turistradet.com

Turistrådet Västsverige är Västra Götalandsregionens helägda bolag för besöksnäringsfrågor. Genom vår verksamhet bidrar vi till en hållbar utveckling av den västsvenska besöksnäringen i samverkan med företag, kommuner och lokala turistorganisationer - allt i syfte att marknadsföra destinationen Västsverige. Turistrådet Västsverige driver också vastverige.com, den officiella webbplatsen för information om det turistiska utbudet i Västsverige.

Följ Turistrådet Västsverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Turistrådet Västsverige

Storsatsning på filmen som upplevelse i Västra Götaland23.8.2022 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Den 1 september drar Turistrådet Västsverige igång sin kampanj Kulturhöst i Västsverige, som presenterar kulturupplevelser man kan uppleva i Västsverige de kommande månaderna. En av nyheterna för året är att lyfta fram Västra Götaland som Skandinaviens ledande filmregion, fylld av inspelningar, filmfestivaler och inte minst biografer. Här samarbetar Turistrådet Västsverige med 30-årsjubilerande Film i Väst.

Pressinbjudan: Välkommen till jobbmässa i Uddevalla klockan 1429.3.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Idag mellan 14-17 ordnar Turistrådet Västsverige tillsammans med Fyrbodals kommunalförbund, Visita Västra och Arbetsförmedlingen en jobbmässa på Margretegärdeskolan i Uddevalla. Under eftermiddagen får arbetssökanden som är intresserade av anställning inom besöksnäringen möjlighet att träffa över 20 olika västsvenska företag för intervjuer. Syftet är att hjälpa besöksnäringen, som har tappat stora mängder personal under pandemin, att hitta personal. Media hälsas välkomna att närvara under hela mässan.

Turistrådet hjälper besöksnäringen att hitta personal24.2.2022 11:15:43 CET | Pressmeddelande

Turistrådet Västsverige gör under våren ett antal insatser inom rekrytering och kompetensförsörjning för att hjälpa besöksnäringen, som har brist på personal. En webbplats avsedd för jobbannonser har tagits fram och man samarrangerar en rekryteringsmässa i Uddevalla den 29 mars. Dessutom anordnas en utbildning där personer utan tidigare erfarenhet av servering får en introduktion till yrket.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum