Polis ska få utfärda böter på plats
Riksåklagaren har i dag beslutat att polisen ska få utfärda böter på plats för den som spelar hög och störande musik, exempelvis från en bil. Det aktuella brottet är förargelseväckande beteende. Tidigare har ordningsbot för förargelseväckande beteende enbart kunnat utfärdas mot den som urinerar offentligt, men nu utvidgas alltså möjligheten. Boten för störande hög musik blir 1 000 kronor.
Dagens beslut innebär också att polisen får rätt att utfärda ordningsbot för störande och onödig körning med fartyg, vilket är en bestämmelse i sjölagen. Bestämmelsen träffar alla båtar, men bakgrunden är problemet med buskörning med vattenskoter. Boten för detta blir 1 500 kronor.
– Det här är störningar som drabbar väldigt många människor i deras hem eller när de vill koppla av på sin fritid. Sommaren är den tid när både vattenskotrar och högljudda bilkaravaner är absolut vanligast. Därför har jag beslutat att det här ska gälla redan från den 1 juli, säger riksåklagare Petra Lundh.
– Detta är mycket välkommet och både underlättar och effektiviserar arbetet med att lagföra denna typ av brott. Dessutom avlastas vår utredningsverksamhet, som många gånger kan behöva prioritera ner dessa typer av ärenden till förmån för grövre brottslighet, säger Jesper Molander, polisinspektör vid NOA.
Det som nu beslutas är en ny tillämpning av redan befintlig lagstiftning. Bägge företeelserna har alltså varit förbjudna redan tidigare.
Bakgrund
Åklagarmyndigheten har tagit fram ett förslag om förändringar i den så kallade ordningsbotskatalogen, där samtliga brott som kan ge ordningsbot finns beskrivna, inklusive vilken bot som gäller för vilket brott. Ordningsbotskatalogen är omfångsrik och ändringsförslagen är många. De föreslagna ändringarna har därför gått ut på en bred remiss, med sista svarsdatum den 8 juni.
De nu aktuella brotten beslutas särskilt, med hänsyn till att de är särskilt vanliga under sommaren. Samtidigt beslutas också om ändringar i de delar av ordningsbotskatalogen som rör kör- och vilotider samt färdskrivare m.m. för yrkestrafik, eftersom en ny förordning trädde i kraft den 24 maj 2021.
Riksåklagaren kommer senare i år att ta ställning till övriga delar av förslaget.
Vad är ordningsbot?
Ordningsbot är en form av böter som utfärdas av polis (eller i vissa fall personal från Tullen och Kustbevakningen) direkt på platsen för brottet. Om den som får boten accepterar den gäller det som en lagakraftvunnen dom. Ordningsbot kan komma ifråga för brott som enbart har penningböter i straffskalan och används främst för olika typer av trafikbrott. Det är riksåklagaren som beslutar vilka brott som kan ge ordningsbot.
Kontakt
Kammaråklagare Johan Bülow, 010-562 61 71 (tillgänglig under förmiddagen).
Kammaråklagare Fredrik Jönsson, 010-562 60 75.
Jesper Molander, polisinspektör vid NOA (frågor om störande hög musik) och Johan Skogfeldt, sjöpolisen Stockholm (frågor om buskörning med vattenskoter). Bägge nås via Nationellt mediecenter vid Polismyndigheten, 010-563 91 70.
Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20
Nyckelord
Om
Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället. Vi ser till att personer som begår brott ställs till ansvar på ett rättssäkert och effektivt sätt. Åklagaren har en stark roll i rättsväsendet genom att utreda brott, fatta beslut om åtal ska väckas och att processa i domstol. Det står en åklagare bakom varje anhållen, häktad eller dömd person.
Följ Åklagarmyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten
Lägesrapport i ärende med kopplingar till PKK29.5.2023 11:59:57 CEST | Pressmeddelande
Vice chefsåklagare Hans Ihrman planerar att väcka åtal den 9 juni. Innan dess har han ingen möjlighet att svara på frågor om ärendet.
Förundersökning nedlagd i ärende om vållande till annans död i Jönköping26.5.2023 14:24:02 CEST | Pressmeddelande
Åklagare har i dag lagt ner en förundersökning där en person varit misstänkt för vållande till annans död efter att ett barn avlidit tidigare i år.
Uppdatering i mordärende i Enköpings kommun26.5.2023 10:00:22 CEST | Pressmeddelande
Flera pojkar under 18 år som frihetsberövats under veckan misstänkta för penningtvättsbrott i utredningen om mord i Hjälstavikens naturreservat i Enköpings kommun har nu släppts på fri fot. Ingen av dem som nu är släppta är misstänkta för delaktighet i mordet, misstankarna handlar enbart om penningtvättsbrott.
Uppdatering i utredning om misstänkt mord i Årjäng26.5.2023 09:22:59 CEST | Pressmeddelande
I ärendet om misstänkt mord i Årjäng i Värmland har den misstänkta mannen delgetts nya misstankar som åklagaren begär honom häktad för. Häktningsförhandling sker under fredagen. Åklagaren är tillgänglig för media efter häktningsförhandlingen.
Åklagarna kommenterar hovrättens dom om grovt spioneri25.5.2023 13:47:42 CEST | Pressmeddelande
Svea hovrätt har i dag fastställt tingsrättens dom avseende en person som i tingsrätten dömts för grovt spioneri till livstids fängelse.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum