Potentiellt farliga covidmutationer ska kartläggas i ny Uppsalastudie
- Genom att studera virusens genetiska kod får vi bättre koll på vilka covidvarianter som är vanligast. Samtidigt vill vi undersöka vilka symtom de ger för att hitta potentiellt farliga mutationer. Det kan till exempel handla om neurologiska symtom och symtom från mage-tarm, säger Mats Martinell, medicinskt ansvarig läkare inom provtagnings- och smittspårningsenheten i Region Uppsala och ansvarig forskare för CRUSH Covid.
Covid-19 brukar beskrivas som ett lurigt virus som har visat sig besitta stor kapacitet att mutera. Efter omikron har mutationsfrekvensen ökat markant. Idag känner man till cirka 100 undergrupper till BA5.
Mats Martinell betonar att virusets genetiska kod endast är en av flera faktorer som påverkar måendet hos personer med covid. Även samsjuklighet, ålder med mera spelar in.
Alla i Uppsala län som testas positivt för covid-19, influensa eller RS virus kommer tillfrågas att delta i studien genom att rapportera sina symtom i en webbenkät. Frågorna handlar om mående, symtom, hur länge man varit sjuk, hur intensiv man upplever sjukdomen samt hur man mådde innan diagnosen. De som har symtom följs sedan upp och får besvara ytterligare frågor via mejl. Därefter kommer forskarna koppla sjukdomsbild till virusets genetiska kod.
- I likhet med CRUSH Covid kommer den nya studien fortlöpande redovisa resultat via en hemsida. Analys och resultat kommer att redovisas visuellt med bilder som visar symtom och sjukdomsbild i kluster, berättar Mats Martinell.
Detta menar han är ett nytt angreppssätt som möjliggjorts tack vare det nära kliniska utvecklingssamarbetet under pandemin mellan provtagningsenheten (primärvården) och virologer inom klinisk mikrobiologi (gensekvensering) vid Akademiska sjukhuset. Att alla prover kan analyseras på laboratoriet vid Akademiska är en klar fördel.
På laboratoriet för klinisk mikrobiologi kan flera hundra prover i veckan sekvenseras.
- I denna studie betraktas många parametrar som kommer att bidra till en djupare förståelse om hur SARS-CoV-2 viruset fungerar. Det känns väldig bra att vi är i en fas av pandemin där vi kan forska på sådana frågeställningar och inte bara analysera tusentals prover, säger René Kaden, mikrobiolog på Akademiska sjukhuset.
Uppsala universitet och Region Uppsala har ett delat huvudmannaskap för studien som görs i samarbete mellan institutionen för folkhälso-och vårdvetenskap (Uppsala universitet), klinisk mikrobiologi (Akademiska sjukhuset), Akademiskt primärvårdscentrum och Provtagningsenheten (Nära vård och hälsa, Region Uppsala).
För mer information/intervju, kontakta:
Mats Martinell, medicinskt ansvarig läkare för provtagnings- och smittspårningsenheten inom Region Uppsala, tillika ansvarig forskare CRUSH Covid,
072-205 17 96
mats.martinell@regionuppsala.se
René Kaden, mikrobiolog, Akademiska sjukhuset;
070-373 93 40
rene.kaden@akademiska.se
Nyckelord
Om
Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.
Följ Region Uppsala
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala
Uppsnabbat från regionfullmäktige den 20 november20.11.2024 17:36:13 CET | Pressmeddelande
Region Uppsala tar över särskilda persontransporter från Uppsala kommun Vid sitt möte klubbade regionfullmäktige antagandet av ett nytt avtal med Uppsala kommun. Avtalet innebär att Region Uppsala tar över ansvaret från Uppsala kommun för särskilda persontransporter, myndighetsutövningen för färdtjänst och riksfärdtjänst samt för planeringen av skolresor med taxi. Särskilda persontransporter är ett samlingsnamn för sjukresor, färdtjänst, riksfärdtjänst och skolresor. Regionfullmäktige beslutade också att Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden får i uppdrag att erbjuda och besluta om avtal med övriga kommuner i Uppsala län, som önskar anta samma sorts avtal om överlämnande av ansvar för särskilda persontransporter som Uppsala kommun. Enligt ärendets handlingar innebär det samlade ansvaret möjligheter att effektivisera och samordna såväl trafik som beställningar, planering samt upphandling. Den större volymen av upphandlade transporter och en gemensam administration bör, åtminstone på si
Region Uppsala fördelar regionalt kulturbidrag19.11.2024 15:59:06 CET | Pressmeddelande
Kulturnämnden har fattat beslut om årets regionala kulturbidrag. Stiftelsen Upplandsmuseet och Folkrörelsearkivet i Uppsala län är några av de kulturinstitutioner som får årligt kulturbidrag av Region Uppsala. Stiftelsen Musik i Uppsala får inför nästa år bidrag för att medverka i Folk och Världsmusikgalan i Uppsala 4- 5 april 2025.
Uppsnabbat från fastighets- och servicenämnden den 19 november19.11.2024 15:00:47 CET | Pressmeddelande
24 miljoner till Gynekologiska operationsavdelningen Investeringsprojektet ombyggnation för utbyte av operationspendlar vid Gynekologiska operationsavdelningen går vidare till genomförandefas. Den totala investeringsutgiften för programarbete och genomförande får uppgå till högst 24 044 000 kronor (cirka 24 miljoner kronor). Detta beslutade fastighets- och servicenämnden vid sitt möte. Bakgrunden till beslutet är att Gynekologiska operationsavdelningen vid Akademiska sjukhuset har föråldrade takpendlar i sina operationssalar. Pendeln är en medicinskteknisk utrustning och har anslutningspunkter för el, data och medicinska gaser. På avdelningen finns sex operationssalar och två förberedelserum. Alla salar har tak- eller väggpendlar som monterades när huset byggdes år 1985. Pendlarna var begagnade redan vid monteringen och i dagsläget finns inte längre reservdelar. Till följd av detta finns ett stort behov av att byta ut pendlarna. Mark i Tierp kan komma att avyttras Region Uppsala kommer
Diabetesvården i Region Uppsala rankad bäst i landet för tredje året i rad14.11.2024 14:20:57 CET | Nyheter
För tredje året i rad rankas diabetesvården i Region Uppsala som bäst i Sverige. Det framgår av Diabetesbarometern från Svenska Diabetesförbundet, som utgår från en patientenkät och behandlingsresultat från Nationella diabetesregistret för de allra viktigaste delarna av vården.
Region Uppsala tillsätter extern oberoende granskning efter felaktiga diagnoser30.10.2024 16:32:05 CET | Pressmeddelande
Region Uppsala tillsätter nu en extern oberoende granskning av händelseförloppet då 33 kvinnor på felaktiga grunder fick sin livmoder bortopererad vid Akademiska sjukhuset.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum