Stockholms stad

Preliminära betygsresultat: Fortsatt stabila resultat jämfört med 2020

Dela

De preliminära betygsresultaten* för årskurs 9 i Stockholms stads kommunala skolor visar en fortsatt stabil nivå jämfört med 2020. Av stadens nior har cirka 88 procent behörighet till gymnasiet och meritvärdet för eleverna är fortsatt högt. ”Det här är ett bra och stabilt resultat för Stockholms alla elever och lärare som arbetat hårt under pandemin” säger Lee Orberson, grundskoledirektör.

Lee Orberson, grundskoledirektör. Foto: Liza Simonsson
Lee Orberson, grundskoledirektör. Foto: Liza Simonsson

Enligt årets preliminära betygsresultat för niorna har 87,9 procent av eleverna behörighet till gymnasiet. Siffran förra året var 87,8 procent. Andelen elever som har godkänt i alla ämnen är i år 79,3 procent, jämfört med 79,7 procent förra året.

- Jag är stolt över alla elever, lärare och rektorer i Stockholms stads skolor som gjort en fantastisk arbetsinsats under ett läsår som varit väldigt utmanande för alla. Resultaten som vi kan se nu är ett kvitto på att vi har väldigt bra kommunala grundskolor där alla arbetar för att varje skola ska vara den bästa skolan för varje elev som går där, säger Lee Orberson, grundskoledirektör, Stockholms stad.

Meritvärdet för Stockholms elever fortsätter att vara högt. Det totala meritvärdet har sjunkit något till 247 jämfört med 250 förra året. Det kan man jämföra med meritvärdet för samtliga nior i Sverige som förra året var 231.

Förbättrade resultat i årskurs 8 och på Järvaområdet 

*De siffror som presenteras nu är preliminära men en del tydliga tendenser syns ändå.

I siffrorna syns till exempel tydligt förbättrade resultat i årskurs 8 jämfört med förra året, både inklusive och exklusive nyanlända. Även i årskurs 6 syns en viss uppgång, medan resultaten i årskurs 7 är i stort sett oförändrade.

I skolorna på Järvafältet syns bland annat en tydlig ökning när det gäller behörigheten till gymnasiet. Behörigheten till gymnasiet har i Järvaskolornas årskurs 9 ökat till 79.9 procent i år jämfört med 72.1 procent förra året. Meritvärdet hos elever i årskurs 9 på Järva ökade också, till 211 i år jämfört med 206 förra året.

- Vi ser en positiv utveckling i de preliminära betygsresultaten på skolorna i Järva. Det är mycket glädjande och effekten av ett hårt och medvetet arbete som många elever, lärare och rektorer är delaktiga i, säger Lee Orberson.

*I höst presenteras presenterar Stockholms stad slutgiltiga betyg på total nivå och per skola.

Preliminära resultat per årskurs i tabellform

För att se det här innehållet från resources.mynewsdesk.com måste du ge ditt medgivande sidans topp.Fakta

  • Det preliminära meritvärdet i år är 247 jämfört med 250 förra året.
  • 87,9 procent av eleverna har behörighet till gymnasiet jämfört med 87,8 procent förra året.
  • Andelen elever som i år har godkänt i alla ämnen är i år 79,3 procent jämfört med 79,7 förra året.
  • På skolorna i Järva har behörigheten till gymnasiet i årskurs 9 ökat till 79.9 procent i år jämfört med 72.1 procent förra året. Meritvärdet hos elever i årskurs 9 på Järva ökade också, till 211 i år jämfört med 206 förra året.
  • 6186 elever gick ut nian i Stockholms stads kommunala skolor under 2021, inklusive 55 elever på International School of the Stockholm Region (ISSR) som har annat betygssystem (IB) och inte är inräknade i betygsstatistiken.
  • Meritvärde är en sammanräkning av betyg för ansökan och antagning till gymnasieskolan, högskola/universitet eller annan eftergymnasial utbildning i Sverige. Mer om meritvärde på Skolverkets webbplats här.

Nyckelord

Kontakter

UtbildningsförvaltningenPresskontakter: Matilda Asp och Monica Eriksson

Förvaltningen ansvarar för och driver kommunal förskoleklass, grundskola, grundsärskola, skolbarnsomsorg, gymnasieskola och gymnasiesärskola. Förvaltningen ansvarar för stadens kontakter med fristående skolor och ska informera om alla sökalternativ oavsett anordnare. Förvaltningen ger tillstånd till och utövar tillsyn över enskilda förskolor samt svarar för övergripande uppföljning av alla skolformer oavsett anordnare.

Tel:08-508 333 00info.utbildning@edu.stockholm.se

Bilder

Lee Orberson, grundskoledirektör. Foto: Liza Simonsson
Lee Orberson, grundskoledirektör. Foto: Liza Simonsson
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

En bra skola för alla

Vi på utbildningsförvaltningen arbetar utifrån visionen om en bra utbildning för alla barn i Stockholm, oavsett bakgrund. Stockholms stads skolor är öppna för alla. Elevernas förutsättningar, deras motivation, lärandet och vart de är på väg är vårt fokus. Stadens skolor är väl ansedda och det är alltid nära till en skola med hög kvalitet. Från förskola till gymnasium har elever och föräldrar ett stort inflytande och möjlighet att välja mellan ett brett utbud av olika pedagogiska inriktningar.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Tävlingen om en unik tomt i Stockholms city är avgjord20.9.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Humlegården Fastigheter är vinnare av markanvisningstävlingen gällande den näst sista lediga tomten i Stockholms city – tomten Klara City View. Humlegården är en av de största aktörerna inom Stockholms kontorsmarknad och äger och förvaltar cirka 60 fastigheter i Stockholms innerstad och i Solna. Bolaget är en långsiktig och aktiv fastighetsägare med ett stort fokus på hållbarhet och lång erfarenhet av fastighetsutveckling. Beslut om markanvisningen kommer att tas i exploateringsnämnden den 30 september.

Nytt evenemang lyfter Skärholmens potential och framtid. Skärholmen satsar på att bli Sveriges nya innovationscentrum.31.8.2021 11:51:39 CEST | Pressmeddelande

Den 16 september – 1 oktober arrangeras Grow´in Skärholmen som syftar till att lyfta Skärholmens utvecklingspotential och framtid i form av ett sjudande och kunskapstätt evenemang. Mitt på torget kommer det att bjudas på samtal, möten, aktiviteter, musik och kulturupplevelser. Initiativet är ett samarbete mellan Skärholmens stadsdelsförvaltning och Grosvenor Europe som äger Skärholmens centrum.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum