Skara stift

Preliminärt valresultat i kyrkovalet i Skara stift

Dela

I det preliminära resultatet från kyrkovalet i valet till stiftsfullmäktige i Skara stift kommer Vänstern i Svenska kyrkan in som ny nomineringsgrupp med 3 mandat. Valdeltagandet har minskat något sedan förra valet och ligger på 17,47%.

Arbetarepartiet Socialdemokraterna är fortsatt största nomineringsgrupp i stiftsfullmäktige, men backar något jämfört med kyrkovalet 2017. Även Borgerligt alternativ och Centerpartiet backar i valet och tappar mandat. 

Vänstern i Svenska kyrkan tar plats i stiftsfullmäktige och andra nomineringgrupper som ökar i valet till stiftsfullmäktige är Politiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK), som blir näst största nomineringsgrupp i stiftsfullmäktige, Miljöpartister i Svenska kyrkan de gröna och Öppen kyrka - en kyrka för alla.

Fria liberaler i Svenska kyrkan (FiSK), Frimodig kyrka, Kristdemokrater i Svenska kyrkan och Sverigedemokraterna backar också något i valet, men behåller sina nuvaradnde mandat i stiftsfullmäktige i den preilminära sammanräkningen. 

Nomineringsgruppen Barn och unga i Skara stift ställde inte upp med kandidater i årets kyrkoval och förlorade därmed sitt mandat i stiftsfullmäktige.

Valdeltagandet i Skara stift ligger på 17,47% vilket är en minskning från kyrkovalet 2017 då valdeltagandet var 18,29% i stiftet. En del av förtidsrösterna och brevröster är inte inräknade i det preliminära resultatet utan och kan komma att påverka valresultatet och valdeltagandet.

Det preliminära valresultatet finns att ta del av på www.svenskakyrkan.se/kyrkoval.
Ett slutgiltigt resultat förväntas publiceras inom 3–4 veckor.

Nyckelord

Kontakter

Josefin RoosPressekreterare

Kontaktperson för biskop Åke Bonnier samt stiftsstyrelse, domkapitel och prästlönetillgångarna i Skara stift.
Även länk till församlingar i Skara stift och besvarar frågor gällande kyrkovalet.

Tel:0511-262 43Tel:0708-58 55 19josefin.roos@svenskakyrkan.se

Bilder

Om

Skara stift
Skara stift
Skoltorget 1
532 31 Skara

+46(511)26200https://www.svenskakyrkan.se/skarastift

Skara stift är det äldsta av Svenska kyrkans stift och bildades år 1014. Stiftet består av 109 församlingar samlade i 42 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.
Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingarna och stärka deras förmåga att fullgöra den grundläggande uppgiften: fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige som består av folkvalda. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar. Stiftskansliet finns i Skara. Domkyrka är Skara domkyrka och biskop sedan 2012 är Åke Bonnier.

Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Skara stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skara stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum