Energimyndigheten

Premiär för nya generationen energimärkning

Dela

Nya energiklasser på skalan A - G, tiden det tar att diska och tvätta med ECO-programmet, och dessutom en QR-kod som länkar till mer information. Det är några av nyheterna på den nya energimärkningen som börjar användas 1 mars. Samtidigt införs också skärpta ekodesignkrav som bland annat omfattar produkters resurseffektivitet.

I dag kommer den nya generationen energimärkning att visas för första gången på de flesta vitvaror samt tv-apparater och bildskärmar som säljs till konsumenter i butiker och i e-handel. Återförsäljarna har fram till och med 18 mars på sig att få den nya märkningen på plats.

Det här är nya energimärkningen

 • Nya energiklasser på skalan A-G, istället för A+++-D.
 • QR-kod som länkar till mer information.
 • De bakomliggande testerna och beräkningarna har ändrats. Därför går det inte att jämföra nya generationen energimärkning med den tidigare. 

 – Det är lättare att med blotta ögat se skillnad på ett B och ett C än mellan A+++ och A++. Dessutom kommer många konsumenter uppskatta att tiden för det energimärkta ECO-programmet på diskmaskiner och tvättmaskiner visas på nya energimärkningen, säger Helena Holm, projektledare, Energimyndighetens Testlab.

Produkter som får den nya energimärkningen 1 mars 2021

 • Kylar och frysar
 • Vinkylar
 • Diskmaskiner
 • Tvättmaskiner
 • Kombinerade tvättmaskiner och torktumlare
 • Tv-apparater
 • Bildskärmar som till exempel separata datorskärmar

Ekodesign ska bidra till längre livslängd på produkter

Samtidigt med den nya energimärkningen införs även skärpta ekodesignkrav på bland annat resurseffektivitet. Produkterna ska kunna repareras och det ska finnas vissa reservdelar. Dessutom finns krav som ska underlätta återanvändning och återvinning av material när produkten tjänat ut.

– De nya ekodesignkraven ska bidra till längre livslängd på produkter och därmed minska miljöpåverkan, berättar Eva-Lotta Lindholm projektledare, enheten Produkter Energimyndigheten.

Fyra fakta om nya energimärkningen

 • Temperaturen för kylskåp sänks nu med en grad från 5 grader Celsius till 4 grader Celsius. Energianvändningen ökar, men temperatursänkningen bidrar till att matsvinnet minskar.
 • Energianvändningen för diskmaskiner och tvättmaskiner visas för 100 diskningar och tvättar med ECO-programmet. Programtiden anges också i timmar och minuter.
 • Buller för vitvaror visas både som antal decibel och med en bokstav på skalan A-D, där A betyder lägre ljud än D.
 • För tv-apparater och bildskärmar visas energiklassen och energianvändningen, både med normalt kontrastförhållande (SDR, Standard Dynamic Range) och med högt kontrastförhållande (HDR, High dynamic range), om tv:n har hög kontrast.

Obligatorisk och gemensam märkning för EU-länderna

I mer än 25 år har energimärkningen hjälpt konsumenter att jämföra och välja rätt produkter. Energimärkningen är obligatorisk och gemensam för EU-länderna. Energimyndigheten är marknadskontrollmyndighet i Sverige och deltar i EU-projektet Label 2020.

 

Kontaktpersoner

Eva-Lotta Lindholm, projektledare Energimyndigheten, tel: 016-542 06 70

Helena Holm, Energimyndigheten, tel: 016-544 23 7

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Energimyndigheten
Energimyndigheten
Gredbyvägen 10
632 21 Eskilstuna

016-544 20 00http://www.energimyndigheten.se/

Ett hållbart energisystem gynnar samhället!

Energimyndigheten arbetar för ett hållbart energisystem, som förenar ekologisk hållbarhet, konkurrenskraft och försörjningstrygghet.

Vi utvecklar och förmedlar kunskap om effektivare energianvändning och andra energifrågor till hushåll, företag och myndigheter.

Förnybara energikällor får utvecklingsstöd, liksom smarta elnät och framtidens fordon och bränslen. Svenskt näringsliv får möjligheter till tillväxt genom att förverkliga sina innovationer och nya affärsidéer.

Vi deltar i internationella samarbeten för att nå klimatmålen, och hanterar olika styrmedel som elcertifikatsystemet och handeln med utsläppsrätter. Vi tar dessutom fram nationella analyser och prognoser, samt Sveriges officiella statistik på energiområdet.

 

Följ Energimyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Energimyndigheten

Investering i klimatneutral metanolproduktion hos Perstorp stöds av Energimyndigheten23.6.2021 15:58:23 CEST | Pressmeddelande

Kemiföretaget Perstorp tillsammans med Fortum och Uniper investerar med stöd av Energimyndigheten i en anläggning för produktion av klimatneutral metanol. Målet är att minska utsläppen av koldioxid sett över hela värdekedjan med cirka 500 000 ton per år. Energimyndighetens stöd på strax under 295 miljoner kronor är en del av satsningen Industriklivet som stödjer industrins omställning till nettonollutsläpp.

Sveriges energisystem 2050 – så kan det se ut18.3.2021 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Klimatomställningen driver fram en övergång från fossila bränslen till eldrift och biobränslen. Sverige har goda förutsättningar för ökad elproduktion men det medför utmaningar som behöver hanteras i god tid. Bioenergi kommer att vara en viktig pusselbit fast här finns risk för målkonflikter. Vi ser också att Sverige behöver arbeta mer med energieffektivisering. Det är några av slutsatserna i Energimyndighetens rapport Långsiktiga scenarier över energisystemet som släpps idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum