Norrköpings kommunNorrköpings kommun

Pressinbjudan: Anna Sjödahl – All denna jävla lycka

Dela

Norrköpings Konstmuseum presenterar för första gången en omfattande retrospektiv med konstnären Anna Sjödahl. All denna jävla lycka samlar över fyrtio år av Anna Sjödahls rika konstnärskap genom ett stort och varierat urval av hennes måleri, teckning och skulptur. Politiskt laddade verk som Vår i Hallonbergen möter i utställningen mindre kända sidor som landskapsmåleriet från Ukna-dalen, reflektioner över gränsdragningen mellan konst/vetenskap och djupdykningen i hennes egen släkts kvinnoöden.

Anna Sjödahl i Stjälkhammar. Foto: Lars Torndahl.
Anna Sjödahl i Stjälkhammar. Foto: Lars Torndahl.

”Måleriet var till en början antipoden till stelnat messmör på barnstolar, sönderslagna skrubbsår, skrik från sandlådan. Konsten var att söka en världsbild.” Anna Sjödahl.

Anna Sjödahl (1934-2001) är en av de mest betydelsefulla konstnärerna i Sverige under slutet av 1900-talet. Snabbt etablerar sig Sjödahl som en tongivande röst, ställer ut flitigt och recenseras av de stora dagstidningarna. Under utbildningen vid Konstfack och Kungl. Konsthögskolan 1953-1964 föds hennes fyra barn, vilket är en utmaning i en tid då inte förskolan var utbyggd som idag. Erfarenheten tvingade henne till en mycket pragmatisk hållning till konsten; vardagen och konstnärsyrket gavs likvärdig betydelse och de till synes separata världarna påverkade varandra. Det gjorde Anna Sjödahl till en nyskapande konstnär.

– Anna Sjödahls konstnärskap är precis lika aktuellt 2021 som under hennes egen levnad. Hon fortsätter att inspirera unga konstnärer; i utställningen bäddar vi in det textila verket ”Var Dag Lever” (2020) av konstnären Åsa Norman (f 1984),berättar curator Helena Scragg.

Anna Sjödahl är både personlig och originell i sitt sätt att se på världen och tycks förebåda de stora samhällsreformer som förändrade Sverige i grunden. All denna jävla lycka lyfter fram vardagslivets drömmar och motgångar som ett av Anna Sjödahls centrala teman. Ett annat är den snabba tekniska utvecklingen och dess påverkan på oss människor. Båda frågeställningar pekar på hennes fortsatta relevans i en tid då influencers korats till de nya makthavarna, vardagspusslet gäckar småbarnsföräldrar och digitaliseringen drivs på i snabb takt.

Utställningen Anna Sjödahl - All denna jävla lycka är den första större utställningen sedan 1999 då Anna Sjödahl visades i en större retrospektiv vid Liljevalchs Konsthall i Stockholm. Utställningsturnén Anna Sjödahl - All denna jävla inleddes på Mjellby konstmuseum 13/2- 16/5 2021 och Uppsala konstmuseum 29/5- 5/9 2021. Norrköpings Konstmuseum är tredje visningsplats 25/9- 27/2 2022 och turnén avslutas på Konstmuseet i Skövde 24/3 – 27/8 2022.

Media bjuds in till pressvisning!

Datum: torsdag 23 september
Tid: klockan.10:00-12.00
Plats: Norrköpings konstmuseum

Konstmuseet följer rådande restriktioner och försäkrar att all verksamhet genomförs på ett säkert sätt där alla deltagare kan hålla avstånd. Alla besökare uppmanas att visa hänsyn, tvätta händerna, hålla avstånd och stanna hemma om man känner av symptom. Tillsammans hjälps vi åt att hindra smittspridning.

Utställningen visas 25 september 2021 – 27 februari 2022

Kontakt:
Helena Scragg,
Titel: utställningsintendent och curator för Anna Sjödahl – All denna jävla lycka
Telefon: 011-15 26 05 / 0730 20 29 50
Mail: helena.scragg@norrkoping.se

Linn Bennich
Titel: intendent kommunikation, marknadsföring & program
Telefon: 011-15 26 04 / 0730 20 26 04
Mail: linn.bennich@norrkoping.se

______________________________________________________
Avsändare: Andreas Åsenheim, presskommunikatör
Telefon: 072-584 72 15.

Bilder

Anna Sjödahl i Stjälkhammar. Foto: Lars Torndahl.
Anna Sjödahl i Stjälkhammar. Foto: Lars Torndahl.
Ladda ned bild
Anna Sjödahl, Konstnären som tonårsmorsa, 1979. Statens Konstråd. Foto: Linköpings universitet.
Anna Sjödahl, Konstnären som tonårsmorsa, 1979. Statens Konstråd. Foto: Linköpings universitet.
Ladda ned bild
Anna Sjödahl, Vår i Hallonbergen, 1972. Foto: Borås konstmuseum.
Anna Sjödahl, Vår i Hallonbergen, 1972. Foto: Borås konstmuseum.
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Problem med elevjournaler anmäls enligt lex Maria20.10.2021 17:00:00 CEST | Pressmeddelande

Elevhälsans medicinska insatser gör en anmälan enligt Lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Anmälan gäller brister i överföringen av elevuppgifter från systemet som används för skolans administration till verksamhetssystemet för elevernas medicinska journaler. Ett hundratal elever inom grund- och gymnasieskolorna har antingen fått sin journal på fel skola, journaler på två skolor samtidigt eller ingen journal alls.

Pressinbjudan: Satsning på utbildning i första hjälpen till psykisk hälsa11.10.2021 15:44:55 CEST | Pressinbjudan

Pandemin har bidragit till att den psykiska ohälsan har ökat bland många barn och unga. Därför kommer Norrköpings kommun under hösten att erbjuda utbildningen Mental Health First Aid (MHFA) med inriktning ungdom. Dessutom har Norrköpings kommun nu antaget en ny regional strategi för suicidprevention. Utifrån den kommer en lokal riktlinje för Norrköping nu att tas fram.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum