Afa Försäkring

Pressinbjudan: Destruktivt ledarskap i svenskt arbetsliv – vad orsakar det?

Dela
Destruktivt ledarskap är vanligare än vad man tidigare trott och beror inte bara på brister i chefers personlighet, utan även på faktorer i arbetsmiljön och samspelet med medarbetarna. Den 5 april arrangerar Afa Försäkring ett livesänt hybridseminarium om forskning om destruktivt ledarskap och vilka orsaker som ligger bakom det. Med forskare från Umeå universitet.
Foto: Susanne Kronholm
Foto: Susanne Kronholm

Kunskapen om förekomsten av destruktivt ledarskap i svenskt arbetsliv är begränsad. Det saknas även kunskap om orsaker till destruktiva ledarbeteenden. Tidigare forskning har fokuserat på brister i chefers personlighet i form av exempelvis narcissism. Men givet att destruktivt ledarskap är vanligare än vad man tidigare trott, så borde det finnas fler förklaringar bakom destruktivt ledarskap än chefens personlighet, till exempel sådant som stress och brister i arbetsmiljön.

Under seminariet presenteras ett forskningsprojekt som kartlägger förekomsten av destruktivt ledarskap i svenskt arbetsliv och undersöker vilka faktorer som bidrar till uppkomsten av destruktivt ledarskap.

I projektet undersöker forskarna arbetsmiljön och samspelet med personalen som potentiella källor till stress, vilket i sin tur kan bidra till uppkomst av destruktiva ledarbeteenden.

Medverkande: Susanne Tafvelin, docent och leg. psykolog, Institutionen Umeå Universitet. Andreas Stenling, docent, Institutionen för psykologi, Umeå universitet.

Moderator: Ulrika Hektor, chef på Afa Försäkrings Forsknings- och utvecklingsavdelning, FoU.

Media hälsas välkomna att delta i seminariet:

När och var?

Datum och tid: onsdag 5 april kl. 9.00–10.00. För dig som deltar fysiskt på plats serveras frukost från kl. 8.30.

Plats: Detta är ett hybridseminarium där du kan välja mellan att delta:

Mer information och frågor

Pressfrågor: Linda Harling, presskommunikatör, Afa Försäkring: linda.harling@afaforsakring.se, 0730-96 35 12

Övriga frågor: afaseminarier@afaforsakring.se 

Nyckelord

Bilder

Foto: Susanne Kronholm
Foto: Susanne Kronholm
Ladda ned bild
Foto: Susanne Kronholm
Foto: Susanne Kronholm
Ladda ned bild

Om

Afa Försäkring
Afa Försäkring9 av 10 är försäkrade via jobbet. Afa Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet. Våra försäkringar är bestämda i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter och vi försäkrar människor i privat näringsliv, kommuner och regioner. Afa Försäkring drivs utan vinstsyfte och förvaltar cirka 200 miljarder kronor. En viktig del av vår verksamhet är att stödja forskning och projekt som aktivt syftar till att förbättra arbetsmiljön. Afa Försäkring har cirka 650 medarbetare och ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. www.afaforsakring.se

Följ Afa Försäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Afa Försäkring

Postdoc-stöd utlyses: 2 miljoner för studier och forskning inom hälsa med inriktning på arbetsförmåga9.6.2023 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Afa Försäkring tillsammans med arbetsmarknadens parter vill fortsätta att främja kompetensutvecklingen inom området hälsa och utlyser ett postdoc-stöd på 2 miljoner kronor. Postdoc-stödet ger möjlighet för forskare som är i början av sin karriär att fördjupa sin kompetens, utveckla sitt nätverk inför framtiden och samtidigt bidra till arbetsplatsers utveckling.

Seminarium: Ny stor rapport om allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro i svenskt arbetsliv7.6.2023 08:00:00 CEST | Pressinbjudan

Livesänt seminarium om allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro i det svenska arbetslivet. Få koll på hur statistik från arbetsskade­försäkringen och sjukförsäkringen ser ut. Vi presenterar siffror för olika yrkesgrupper, åldersgrupper, kön och avtalsområden. Även regionala siffror för olika områden i Sverige finns med i rapporten. Rapporten släpps den 12 juni och presenteras på detta seminarium den 16 juni kl. 9.00. Delta på plats eller se livesändningen.

EU-besök i Byggbranschens Säkerhetspark – gott exempel för säkrare arbetsmiljö17.5.2023 13:30:05 CEST | Pressmeddelande

Byggbranschens Säkerhetspark gästades den 16 maj av bland andra jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg och Nicolas Schmit, EU-kommissionär med ansvar för sysselsättning och sociala rättigheter. Även flertalet EU-delegater och representanter från myndigheter deltog i besöket, som genomfördes i samband med Sveriges EU-ordförandeskap. Afa Försäkring, som möjliggjort att ca 3 600 lärare och studenter på bygg- och anläggningsutbildningar har kunnat gå kostnadsfri utbildning i Säkerhetsparken, var också på plats.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum