Norrköpings kommun

Pressinbjudan:Hundraårsjubileum för allmän och lika rösträtt i Sverige

Dela

Det är hundra år sedan Sverige blev en demokrati med allmän och lika rösträtt. Norrköpings kommun firar genom att arrangera flera aktiviteter under december 2019.

kollage med material från Riksdagens affischutställning "Ja, må den leva"
kollage med material från Riksdagens affischutställning "Ja, må den leva"

 – Införandet av demokrati och allmän och lika rösträtt var den viktigaste politiska reformen under 1900-talet. Givetvis ska vi uppmärksamma detta, säger Olle Vikmång (S), kommunfullmäktiges ordförande.

Den 9 december 2019 öppnar utställningen Ja, må den leva! på Stadsbiblioteket i Norrköping. Utställningen baseras på material som Riksdagen tagit fram inför firandet, samt lokalt material från Norrköpings stadsarkiv och berättar historien bakom beslutet om allmän och lika rösträtt. En reform som innebar demokratins genombrott i vårt land.

Datum: 9 december
Tid: 17.30
Plats: Norrköpings stadsbibliotek

I samband med utställningens öppnande talar kommunfullmäktiges ordförande Olle Vikmång. Därefter föreläser författaren och journalisten Per T. Ohlsson om det händelserika året 1918 då striden för allmän och lika rösträtt fick ett slutligt avgörande.

– Demokratin har inte varit självklar i vårt land och det är viktigt att berätta historien om hur den infördes. För att behålla en stark demokrati med aktivt deltagande även i framtiden finns det goda skäl att lära av den process och det engagemang som låg bakom starten för allmän och lika rösträtt för hundra år sedan, säger Olle Vikmång (S), kommunfullmäktiges ordförande.

Den 12 december föreläser stadsarkivarie Pernilla Matsson på temat Lokala rösträttskämpar i Stadsbiblioteket. Den 16 december flyttas utställningen till Förvaltningshuset Rosen på Trädgårdsgatan, där hundraårsjubileet uppmärksammas i samband med kommunfullmäktiges sammanträde.

Aktiviteterna är utan kostnad och öppna för alla. Programmet som helhet finns att läsa på Norrköpings kommuns hemsida

Kontakt:

Olle Vikmång
Titel: kommunfullmäktiges ordförande (S)
Telefon: 011-15 10 01

Jörgen Jonsson
Titel: koordinator, kommunstyrelsens kontor
Telefon: 011-15 34 16

____________________________________________________________
Avsändare: Matilda Lindström, presskommunikatör
Telefon: 011-15 12 00

Bilder

kollage med material från Riksdagens affischutställning "Ja, må den leva"
kollage med material från Riksdagens affischutställning "Ja, må den leva"
Ladda ned bild

Dokument

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Norrköpings kommun överklagar Arbetsmiljöverkets förbud29.7.2020 15:52:00 CESTPressmeddelande

Arbetsmiljöverket har förbjudit användningen av visir utan CE-märkning eller med tillfälligt tillstånd från Arbetsmiljöverket. Det efter ett tillsynsbesök på hemtjänstenheten Bygdevägen 15. Om visiren används av medarbetarna på enheten tvingas kommunen betala 100 000 kronor. När visiren köptes in hade Arbetsmiljöverket meddelat att arbetsgivare inte riskerar sanktionsavgifter för skyddsutrustning som saknar CE-märkning eller tillfälligt tillstånd.

Väcker nyfikenhet för Norrköping9.7.2020 13:00:00 CESTPressmeddelande

Näringslivet i Norrköping har stått inför stora utmaningar under våren. Pandemin har begränsat företagarnas möjligheter till tillväxt och utveckling. Norrköpings kommun arbetar med flera delar för att stötta näringslivet. I dagarna har en infopunkt placerats vid Kolmårdens djurpark där fyra feriearbetare och personal från kontaktcenter finns behjälpliga för att berätta om Norrköping. Syftet är att väcka intresset för Norrköping och stärka besöksnäringen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum