Umeå kommunUmeå kommun

Pressvisning av KOD – ny utställning på Kvinnohistoriskt museum

Dela

Lördag 25 maj öppnar utställningen KOD med konstverk av Kristina Müntzing på Kvinnohistoriskt museum. I utställningen undersöker Kristina Müntzing det hemliga språk Mee-Maw, som kvinnor i Lancachire använde i textilfabrikerna.

I utställningsrummet har Müntzing använt bilder ut textilindustrins historia och strimlat sönder och vävt samman dem till stora, visuellt kommunikativa konstverk. Konstverkens titlar ärhämtade från The language of cotton, begrepp som användes i bomullsindustrin. Titlarna berättar om miljön och sjukdomar relaterade till arbetet. Konstverket Brown lungs titel är t.ex. hämtad från namnet på en lungsjukdom som uppkom när arbetarna utsattes för höga halter av bomullsdamm i de dåligt ventilerade fabrikerna.

- Vi visar under sommaren två utställningar där konstnärer rör sig i två olika tidsperioder och länder, där båda i sitt konstnärskap undersöker villkoren för kvinnors arbete. De synar båda maktordningar genom att undersöka kvinnors betalda och obetalda arbete. Vi kan genom konstverken se konsekvenserna av de idéer som kom i slutet på 1800-talet, där mannen skulle vara ensam familjeförsörjare vilket gjorde att kvinnors livs- och arbetsvillkor hamnade i skymundan, säger Maria Perstedt, museichef vid Kvinnohistoriskt museum.

Mee-Mawing var ett hemligt språk som utvecklades av kvinnor som arbetade i Lancashires bomullsindustrier i början på 1900-talet, för att kunna samtala i de bullriga fabriksmiljöerna. Genom mimning, stora kroppsrörelser och läsande på läppar pratade kvinnorna om arbetet, vardagen och hade politiska diskussioner som hölls hemliga för förmännen.

Utställningen ingår i ett längre konstnärligt forskningsprojekt där Müntzing undersöker kommunikation och hemliga språk genom referenser till textilindustrins historia och framväxten av socialistiska rörelser.

Lördag 25 maj öppnar utställningen och museet har öppet mellan 10.00-16.00. Vernissageprogrammet börjar 13.00 och innehåller en invigning av museichef Maria Perstedt och en exklusiv visning av utställningen med konstnär Kristina Müntzing.

Press är välkomna på en pressvisning torsdag 23 maj kl. 10
Konstnären Kristina Müntzing är själv på plats och visar utställningen. OSA med e-post till museets kommunikatör maria.hedberg@umea.se

Kontakt:
Maria Hedberg
Kommunikatör Kvinnohistoriskt museum
070-390 11 78
maria.hedberg@umea.se

Mer information:

Kvinnohistoriskt museum öppnade 2014 och är Sveriges första kvinnohistoriska museum. Museet har på kort tid etablerat sig som en aktör och plattform för frågor som gäller jämställdhet och kvinnohistoria, lokalt och nationellt.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum