Pris för bästa landskap sätter fokus på stadslivet
– Sveriges Arkitekter delar ut priset för att premiera den bästa landskapsarkitekturen, men också för att sätta strålkastaren på hur viktiga våra offentliga rum är. Årets nominerade svarar på viktiga samtida samhällsutmaningar – de är konkreta exempel på hur vi omsätter den gröna hållbarheten i stadsmiljön och hur vi gestaltar för barns liv och lek, säger förbundets vice ordförande, arkitekt MSA Fredrik Drotte.
De nominerade är:
Bryggan, Farsta strandbad, Stockholm
”Ett inspirerande exempel på vardaglig landskapsarkitektur när den är som bäst”, skriver juryn i sin motivering. Ett tidigare oframkomligt stråk längs sjön Magelungens strand har fått en vacker, sparsmakad träbrygga som blir en ny gångväg. Den främjar folkhälsan genom att uppmuntra till promenader. Bryggan är en del av upprustningen av hela badet.
Arkitekt: Karavan landskapsarkitekter. Byggherre: Trafikkontoret i Stockholms stad.
Gravitational ripples, Djurgården, Stockholm
Landskapsarkitekturverket är minnesplats över de omkomna under tsunamikatastrofen i Sydostasien 2004. Juryn ser det som ”en värdig minnesplats på samma gång som det är ett sinnligt och poetiskt landskapsrum”. De gräsklädda vågformerna är en stark idé som omsatts till en poetisk och mjuk fysisk form.
Arkitekt/konstnär: Lea Porsager. Byggherre: Statens Fastighetsverk.
Jaktgatan och Lövängsgatan, Norra Djurgårdsstaden, Stockholm
Så här kan den gröna, täta staden se ut i praktiken. Ett 25 meter brett stråk blir en mix av gata och park – ”en karaktärsfull huvudgata genom första etappen av Norra Djurgårdstaden, med överraskande frodighet och lekfull sensualism”, skriver juryn. Den lyfter också att stråket är en testyta för skyfallshantering och markteknik.
Arkitekt: AJ Landskap. Byggherre: Stockholms stad.
Årstabergsparken, Årsta/Liljeholmen, Stockholm
En detaljrik park på den otillgängliga naturmark som blev över när Liljeholmen och Årstadal exploaterades. ”Den vackra naturen utvecklas utan att dess karaktär går förlorad”, skriver juryn, som betonar ekologiska vinster som insektshotell. Samtidigt tar juryn upp barnperspektivet – ”parken på berget kompenserar en brist på grönska och lek i stadsdelarna nedanför”.
Arkitekt: Nyréns arkitektkontor. Byggherre: Exploateringskontoret i Stockholms stad.
– Vi skönjer en växande medvetenhet om livets skörhet i den sensuella hanteringen av växter, enkelheten i materialen och tillvaratagandet av det som finns på platsen. Juryn har sett spännande projekt som ger fysisk gestalt åt vårt förhållande till liv och det levande; människor emellan, djur, växter, landskapet, platsens historia, säger juryns ordförande, landskapsarkitekt LAR/MSA Monika Gora.
Juryn valde i ett första steg ut och granskade drygt 30 förslag av de som skickats in. Sedan besökte de 18 platser i Umeå, Stockholm, Göteborg, Mora och Malmö, vars kvaliteter undersöktes med alla sinnen. Att det till slut landade i fyra nominerade i Stockholm förklarar juryn med att de helt enkelt var de bästa – och att de återger den stora spännvidden i uttrycken och möjligheterna.
Juryn för Landskapsarkitekturpriset består av Monika Gora, landskapsarkitekt som också verkar som konstnär, Markus Magnusson, landskapsarkitekt på White arkitekter, Catharina Nolin, professor i konstvetenskap vid Stockholms universitet och Martin Hadmyr, stadsträdgårdsmästare i Helsingborg. Landskapsarkitekturpriset har efterträtt Sveriges Arkitekters Sienapris.
Fotona är fria för användning i samband med redaktionell publicering. Ange fotografens namn!
Nyckelord
Kontakter
Elisabet NäslundPresschef
Tel:076-136 77 33elisabet.naslund@arkitekt.seBilder
Länkar
Om
Sveriges Arkitekter är ett fackförbund och en intresseorganisation som driver Sveriges arkitekters gemensamma frågor – från studietiden och genom hela yrkeslivet. Vi står upp för arkitekternas arbetsvillkor och driver kårens intressen för att åstadkomma vackra, hållbara och välfungerande livsmiljöer. Vi har över 14 000 medlemmar och växer ständigt.
Följ Sveriges Arkitekter
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Arkitekter
Tidöregeringen tar pengar från det vackra och hållbara19.9.2024 12:40:47 CEST | Pressmeddelande
I höstbudgeten prioriteras Boverkets arbete för arkitektur ner, med indragna medel för riksarkitekten. Regeringen inser inte att arkitektur är verktyget för funktionella, hållbara och vackra bostäder och samhällen i hela landet.
Guldrummet 2024 prisar hantverk bortom trender10.9.2024 12:47:22 CEST | Pressmeddelande
Stockholms Arkitektförenings pris Guldrummet 2024 går till Hidemark & Stintzing Arkitekter. Kontoret mottar priset för en arkitektgärning som håller hantverket och den gedigna kunskapen om byggnadskonst bortom tillfälliga trender och strävan efter berömmelse. Guldrummet 2024 delades ut den 5 september vid föreningens möte på Konstakademien.
Ny bok sätter ljuset på en möbelkonstens doldis21.5.2024 07:16:00 CEST | Pressmeddelande
Arkitekten Carl-Axel Acking var med om att rita 1900-talets Folkhemssverige. I dag är han mest känd för sina lampor, som blivit eftertraktade och dyra samlarobjekt. En ny bok visar att han är värd att bli ihågkommen för hela sin breda produktion, från ikoniska stolar till eleganta hotell och fartyg.
Möt arkitekterna som skyddar Ukrainas identitet och kulturarv7.5.2024 08:55:00 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Arkitekter samarbetar med ukrainska kolleger kring landets återuppbyggnad efter kriget sedan våren 2022. Nu inleder vi en fas med tolv konkreta projekt inom träbyggande, kulturarv och planering inom ramen för ett EU-program. Målet är att skydda Ukrainas nationella identitet undan den förstörelse som uppstår vid Rysslands bombningar.
Ett fritidshus rätt i tiden vinner Ung svensk arkitektur9.4.2024 18:49:19 CEST | Pressmeddelande
Ett oglamoröst fritidshus, med en ombyggnad som landar i en diskret asymmetrisk harmoni har fått juryn för Ung svensk arkitektur på fall. Tidskriften Arkitekturs pris för unga arkitekter går i år till arkitektkontoret AT-HH för fritidshuset Torö i Nynäshamn. Ung svensk arkitektur 2023 delades ut på Arkitekturgalan den 9 april.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum