Järfälla Kommun

Pulshöjande aktiviteter ger bättre betyg visar forskning i Järfälla

Dela

Kan ett kort och intensivt träningspass före lektion leda till bättre resultat? Ja, absolut! Eleverna i forskningsprojektet ”Rörelse för bättre hälsa och inlärning” har i genomsnitt höjt sina betyg i svenska och engelska och mår dessutom mycket bättre. Fler skolor i Järfälla är nu på väg att testa konceptet och Izabela Seger, lektor och idrottslärare på Björkebyskolan är inbjuden att föreläsa runt om i landet.

Elina Söderqvist Bengtsson, klass 7E på Björkebyskolan i Järfälla Foto: Victoria Skeidsvoll
Elina Söderqvist Bengtsson, klass 7E på Björkebyskolan i Järfälla Foto: Victoria Skeidsvoll

Forskningsprojektet "rörelse för bättre hälsa och inlärning" startade på Björkebyskolan och Tallbohovsskolan i Järfälla i samarbete med förstelärarna Annika Eklund och Ali Jamshidpey samt Gymnastik- och idrottshögskolan och Högskolan i Dalarna.

– Tidigare forskning har antytt att elever med daglig fysisk aktivitet ökar sin inlärningsförmåga, får bättre koncentration och minskar stress och oro, säger Izabela Seger. Nu ville vi testa det i praktiken.


Bättre betyg och självbild
Projektperioden löper under tre år, från 2017 – 2020. Delresultaten för den första perioden är nu sammanställda. Alla deltagande grupper på Tallbohovskolan och Björkebyskolan har höjt sina betyg i svenska och engelska i förhållande till kontrollgruppen. Resultaten i de båda ämnena har förbättrats markant på Björkebyskolan och idrottsbetygen ser också mycket bättre ut på båda skolorna, i förhållande till kontrollgruppen.

– Störst effekt ser vi bland flickorna på Tallbohovskolan. De mår idag mycket bättre, såväl psykiskt och fysiskt, vilket vi menar beror på en förbättrad självbild till följd av träning, säger Ali Jamshidpey.

Rör oss minst
Svenska elever rör sig minst i Norden. Endast 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna når rekommendationen om daglig fysisk aktivitet, visar en rapport från Centrum för idrottsforskning. Barn- och ungdomsförvaltningen beslutade om att utreda möjligheterna att införa daglig rörelse i skolan och avsatte en miljon kronor för att finansiera satsningen.

– Forskning inom området visar att inlärningsförmågan ökar efter pulspass. Man får en förhöjd koncentrationsförmåga under en längre tid, minskar stress och blir bättre i såväl kondition som motorik, säger Izabela Seger.
Nu håller därför Lundskolan, Olovlundsskolan, Sandviksskolan, Neptuniskolan och Viksjöskolan på att testa konceptet.

Tabata och Crossfit
På Tallbohovskolan och Björkebyskolan infördes 30 minuter långa pulspass 2 ggr i veckan, strax innan de teoretiska lektionerna. Passen varierar, från redskapsbanor till Tabata och Crossfit-inspirerade. Målet är att hålla uppe tempot och ligga på 70 procent av maxpulsen.

– När man kommer till skolan på morgonen är man lite trött, men när man startar igång så blir man pigg och så finns det flera fördelar också. Man blir starkare kroppsmässigt och så kan man höja sina betyg, säger William Wallgren Sala, i klass 7E på Björkebyskolan.

Utvecklas till sin fulla potential
– Alla barn ska få möjlighet att utvecklas till sin fulla potential och där tror vi att träning på schemat är en väg för att nå vår vision, säger Izabela Seger.

FAKTA
Izabela Seger är forskare, lektor och idrottslärare på Björkebyskolan. Tillsammans med Annika Eklund och Ali Jamshidpey startade hon projektet ”Rörelse för bättre hälsa och inlärning” år 2017. Izabela är nu inbjuden att föreläsa på ett stort antal konferenser och event. Izabela, Annika och Ali medverkar bl. a. på konventet ”Skola, Hälsa och Inlärning” den 2-3 april, dit pedagoger, skolledare och elevhälsoteam från hela landet är inbjudna. Där kommer de att dela med sig av sina kunskaper kring hur man interagerar rörelse i skolan för att främja inlärning och hälsa för våra elever.Nyckelord

Kontakter

Izabela Seger, Fil. Lic. i idrottsvetenskap / Lektor, Järfälla Kommun, Järfälla Barn- och elevhälsa

Telefon: 08 58028809
E-post: izabela.seger@jarfalla.se

Bilder

Elina Söderqvist Bengtsson, klass 7E på Björkebyskolan i Järfälla Foto: Victoria Skeidsvoll
Elina Söderqvist Bengtsson, klass 7E på Björkebyskolan i Järfälla Foto: Victoria Skeidsvoll
Ladda ned bild
Izabela Seger, lektor och Fil. Lic. i idrottsvetenskap Foto: Victoria Skeidsvoll
Izabela Seger, lektor och Fil. Lic. i idrottsvetenskap Foto: Victoria Skeidsvoll
Ladda ned bild

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

 

Järfälla strax nordväst om Stockholm, med sina grönområden, sin Mälarkust och sitt fantastiska kollektivtrafikläge, är en attraktiv inflyttningskommmun. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Järfälla växer, och samtidigt som det byggs nya attraktiva bostäder planerar vi för tusentals nya jobb i attraktiva kontorslägen, högre utbildning och fler besökare.

 

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum