SBAB Bank

Räntefrossan har börjat – brett fallande bostadspriser i hela Sverige i maj

Dela
Priserna på lägenheter föll i samtliga regioner i maj och som mest i Sveriges tre storstadsområden. I Storstockholm och Storgöteborg är den tidigare uppgången i inledningen av året nu helt utraderad. Villapriserna föll i fyra av sex regioner och som mest i Storstockholm och Storgöteborg. I Norra Sverige och Stormalmö steg villapriserna svagt. I samtliga regioner, med undantag för villor i Norra Sverige, ligger nu bostadspriserna under sina tidigare toppnoteringar. Säsongsjusterad data ger dock en mindre alarmistisk bild även om de bör tolkas med försiktighet. Detta visar SBAB och Boolis prisindex HPI som baseras på samtliga på Booli registrerade bostadsförsäljningar under maj.

Lägenhetspriserna föll i maj i samtliga regioner och som mest i storstadsregionerna
Priserna på lägenheter föll i samtliga regioner i maj. Som mest föll de i Storstockholm (-2,5 procent), Storgöteborg (-1,4 procent) och Stormalmö (-1,4 procent).

Villapriserna föll i fyra av sex regioner och som mest i Storstockholm och Storgöteborg
Priserna på villor föll i maj i fyra av sex regioner. Som mest föll de i Storstockholm (-2,4 procent) och Storgöteborg (-2,2 procent). I Norra Sverige och Stormalmö steg villapriserna något.

Prisfall för Sverige som helhet, men svag uppgång säsongsjusterat
För Sverige som helhet (där bostadsstocken använts som vikt) föll lägenhetspriserna i maj med 1,4 procent och villapriserna med 1,3 procent. Justerat för normala säsongseffekter steg dock priserna på lägenheter och villor med 0,1 respektive 0,2 procent.

– Det är nu tydligt att den senaste tidens kraftiga höjningar av bostadsräntorna sätter sina spår på bostadsmarknaden och särskilt i Storstockholm och Storgöteborg där bostadspriserna är som högst. Vi var tidigt ute och förutspådde fallande bostadspriser framöver utifrån förväntningar om stigande räntor, men har förvånats över bostadsmarknadens motståndskraft under början av året. Det är väl troligt att Riksbankens helomvändning på kort tid om reporäntan, som ju slår direkt på de rörliga bostadsräntorna, nu har skapat vad man kanske kan börja kalla för en räntefrossa på bostadsmarknaden, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

– I vår senaste prognos över bostadspriserna i slutet av april spådde vi att de har fallit med någon procent när vi summerar detta år och att de har fallit med drygt tio procent till slutet av 2024 från i början av detta år. Sedan dess har vi justerat upp reporäntebanan ytterligare, vilket talar för att prisfallet kan bli större än så fram till dess, säger Robert Boije.

Med hänsyn tagen till normala säsongsmönster så är det bara villapriserna i Storstockholm och Storgöteborg som faller svagt. För såväl lägenheter som villor för riket som helhet ligger dock den säsongsjusterade prisförändringen nu nära noll procent och under trenden.

– Det är särskilt vanskligt att tolka säsongsjusterade siffror vid stora vändpunkter på bostadsmarknaden. Prisnoteringarna bygger på de affärer som blivit av. Den senaste tiden har vi sett att utbudet på bostäder har ökat kraftigt. En möjlig förklaring är att många försöker tidigarelägga sin försäljning i rädsla för fallande bostadspriser. Om många av de som tänkt köpa en bostad av samma skäl avvaktar lite kan man kanske prata om en ”dold prisnedgång” som syns först när affärerna blir av. Ett möjligt tecken på det är också att spreaden mellan nya och avpublicerade annonser har ökat kraftigt den senaste tiden. Med anledning av detta och med tanke på ränteuppgången skulle jag bli mycket förvånad om vi inte får se fortsatta prisnedgångar under året, säger Robert Boije.

OBS! Se tabeller och diagram i bifogad PDF.

Journalist eller redaktör? Kontakta gärna:

Robert Boije, Chefsekonom, SBAB.
Telefon: 070-269 45 91
E-post: robert.boije@sbab.se

Douglas Norström, Presschef, SBAB.
Telefon: 073-027 19 65
E-post: douglas.norstrom@sbab.se

Kontakter

Dokument

Om

SBAB Bank
SBAB Bank
Svetsarvägen 24
171 04 Solna

0771-45 30 00https://www.sbab.se/

SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster för bättre boende och boendeekonomi till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och boendeappen Boappa är en del av SBAB. Antal bolånekunder uppgår till 292 000 och 402 000 privatpersoner har sparkonto (per den 31 mars 2022). Antal medarbetare (FTE) är 818. SBAB bidrar till bättre boende och boendeekonomi. SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, boappa.com, facebook.com/sbabbank, twitter.com/sbabbank, linkedin.com/company/sbab-bank.

Följ SBAB Bank

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank

Sänkta räntor – men måttlig prisuppgång på bostäder26.4.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Under 2024 växer svensk ekonomi åter igen men arbetslösheten ökar till 8,4 procent. Inflationsmålet är i hamn och styrräntan sänks med 1,25 procentenheter, även om den exakta tajmingen för sänkningarna under året är osäker. Stigande realinkomster bidrar till att hushållens konsumtion ökar med 1,5 procent. Antalet påbörjade nya bostäder faller till låga 20 000. Trots sänkta bolåneräntor stiger bostadspriserna med måttliga 4 procent. Detta är några av slutsatserna i prognosen för 2024 i årets andra nummer av Bomarknadsnytt som publiceras i dag.

3-månaders listräntan är nu under 5%24.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

SBAB sänker listräntorna för bolån med bindningstider på 3 månader och 1 år med 0,10 procentenheter respektive 0,05 procentenheter. Det ger en listränta på 4,92 procent för lån med 3-månaders bindningstid (rörliga bolån). Samtidigt höjs räntorna för lån med bindningstider på 2 år och längre. Räntejusteringarna är framför allt en anpassning till marknadsräntornas rörelser, vilka påverkar bankens upplåningskostnader. Förändringarna träder i kraft idag onsdag den 24 april.

94 procent väljer rörlig ränta – räknar med att Riksbanken sänker styrräntan18.4.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

94 procent av SBAB:s nya bolånekunder valde rörlig ränta i mars. Endast 3 procent valde att binda sina lån och resterande del valde att dela upp lånet och kombinera bunden och rörlig ränta. Hushållen lockas inte att binda räntan trots att den bundna räntan nu är lägre än den rörliga. Det tyder på att man förväntar sig att den rörliga räntan kommer att sjunka påtagligt men det kan också finnas psykologiska skäl. De som inte band räntan före eller i början av ränteuppgången har fått betala ett högt pris och vill kanske inte därtill missa en potentiell nedgång. En känsla som stundom kan ha trumfat att det egentligen vore ekonomiskt rationellt att binda räntan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye